Δημητρακάκης Κων/νος M. ed.

Σύμβουλος Εκπ/σης ΠΕ 70 - τ. Αναπληρωτής Δ/ντής Π.Ε. Φθιώτιδας - τ. Δ/ντής ΠΕΚ Λαμίας

Επιλογές

Υλικό ανά γνωστικό αντικείμενο

Γενικό υποστηρικτικό υλικό

 

TOP FLOOR - Ο δρόμος προς την κορυφή!

Περιγραφή:
Ηλεκτρονικό παιχνίδι με θέμα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Θέλετε να μάθετε τι στοιχεία λαμβάνει υπόψη το διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τι αναλύσεις κάνει για να αποφασίσει για τα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ; Ή μήπως θέλετε να εντρυφήσετε γενικότερα στο σύνθετο έργο της ΕΚΤ, του Ευρωσυστήματος και του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών;
Ένα νέο διαδικτυακό εκπαιδευτικό παιχνίδι, που απευθύνεται σε νέους από 18 έως 25 ετών, διατίθεται στους ιστότοπους της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ΕΣΚΤ). Πρόκειται για ένα διαδραστικό κουίζ το οποίο εκτυλίσσεται στους ανελκυστήρες μιας εικονικής εκδοχής των μελλοντικών κτιριακών εγκαταστάσεων της ΕΚΤ.
Στο παιχνίδι που φέρει την ονομασία «Top Floor ? Ο δρόμος προς την κορυφή!», οι παίκτες καλούνται να παραδώσουν επτά έγγραφα εργασίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ το οποίο συνεδριάζει στον τελευταίο όροφο του κτιρίου. Καθώς ανεβαίνουν τους ορόφους, οι παίκτες απαντούν σε μια σειρά ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής για το θεσμικό πλαίσιο, την οργάνωση και τα καθήκοντα της ΕΚΤ, του Ευρωσυστήματος και του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ). Με κάθε σωστή απάντηση λαμβάνουν και ένα έγγραφο.
Έτσι, μέσα από μια διασκεδαστική και ταυτόχρονα ενημερωτική εμπειρία, οι παίκτες του « Top Floor ? Ο δρόμος προς την κορυφή!» μπορούν να γνωρίσουν καλύτερα το σύνθετο έργο της ΕΚΤ, του Ευρωσυστήματος και του ΕΣΚΤ. Ειδικότερα, αποκτούν μια εικόνα των στοιχείων και των αναλύσεων που λαμβάνει υπόψη το Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσει για τα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ.
Σημειώνεται ότι το « Top Floor ? Ο δρόμος προς την κορυφή!» είναι το τρίτο εκπαιδευτικό παιχνίδι αυτού του τύπου που αναπτύσσει η ΕΚΤ και οι ΕθνΚΤ του Ευρωσυστήματος.



?CONOMIA - Το παιχνίδι της νομισματικής πολιτικής

Περιγραφή:
Αναρωτήθηκες ποτέ τι είναι η νομισματική πολιτική; Ή πώς το βασικό επιτόκιο επηρεάζει τον πληθωρισμό;
Στο παιχνίδι «?CONOMIA ? Το παιχνίδι της νομισματικής πολιτικής», οι παίκτες καλούνται κάθε τρίμηνο να λάβουν αποφάσεις όσον αφορά το επιτόκιο, με σκοπό να διατηρήσουν τον πληθωρισμό χαμηλό, λίγο κάτω από το 2%, για μια περίοδο οκτώ ετών.
Τους παίκτες βοηθούν μια ομάδα συμβούλων, μια σειρά οικονομικών δεικτών, καθώς και πρωτοσέλιδα του Τύπου. Το παιχνίδι γίνεται ολοένα πιο απαιτητικό, καθώς οι παίκτες καλούνται να αντιμετωπίσουν απρόσμενα γεγονότα (π.χ. μια πετρελαϊκή κρίση) τα οποία επηρεάζουν τον πληθωρισμό και την οικονομία.
Το παιχνίδι εξηγεί, με απλουστευμένο τρόπο, πώς λειτουργεί η νομισματική πολιτική. Δεν απηχεί απαραίτητα τις απόψεις της ΕΚΤ ή οποιασδήποτε άλλης κεντρικής τράπεζας της ζώνης του ευρώ.



Inflation Island - Πώς ο πληθωρισμός επηρεάζει την οικονομία

Περιγραφή:
Στο παιχνίδι "Inflation Island" οι παίκτες μαθαίνουν για τα οφέλη της σταθερότητας των τιμών και τις δυσμενείς επιδράσεις του αποπληθωρισμού, του υψηλού πληθωρισμού και του υπερπληθωρισμού. Με την επιλογή "Εξερεύνησε το νησί", έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν πώς μεταβάλλεται η κατάσταση της οικονομίας και η συμπεριφορά των κατοίκων στις διάφορες περιοχές του νησιού. Με την επιλογή "Έλεγξε τις γνώσεις σου", οι παίκτες προσπαθούν να αντιστοιχίσουν τις δηλώσεις των κατοίκων της κάθε περιοχής με τις διάφορες μορφές πληθωρισμού. Στην ενότητα "Σινεμά" προβάλλονται ορισμένα πραγματικά παραδείγματα πληθωρισμού και αποπληθωρισμού.
Εξερεύνησε τις διάφορες περιοχές του Inflation Island, παρατήρησε πώς αντιδρούν οι άνθρωποι στον πληθωρισμό και τον αποπληθωρισμό και δες πώς αλλάζει το σκηνικό κάθε φορά. Μπορείς επίσης να ελέγξεις τις γνώσεις σου, προσπαθώντας να αναγνωρίσεις τις διαφορετικές μορφές του πληθωρισμού.

 

Κινούμενα σχέδια σχετικά με τη σταθερότητα των τιμών για τα σχολεία

Περιγραφή:

Θέλετε να διδάξετε οικονομικά σε νεαρούς εφήβους; Τότε αυτός ο ενημερωτικός φάκελος για τη σταθερότητα των τιμών μπορεί να σας βοηθήσει. Περιλαμβάνει μια ταινία κινουμένων σχεδίων διάρκειας οκτώ λεπτών, ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για το μαθητή το οποίο εξηγεί τη σταθερότητα των τιμών με απλά λόγια και ένα πιο λεπτομερές βιβλίο για τον καθηγητή. Ο φάκελος αυτός δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ.