Δημητρακάκης Κων/νος M. ed.

Σύμβουλος Εκπ/σης ΠΕ 70 - τ. Αναπληρωτής Δ/ντής Π.Ε. Φθιώτιδας - τ. Δ/ντής ΠΕΚ Λαμίας

Επιλογές

Υλικό ανά γνωστικό αντικείμενο

Γενικό υποστηρικτικό υλικό

Όπου γης και πατρίς - Αφιέρωμα στους πρόσφυγες και μετανάστες
ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑΛ & ΣΕΚ ΑΡΓΟΥΣ
Ειδική Διάκριση στο Artfools International Festval
ΑΦΗΓΗΣΗ: ΕΛΣΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Επί έναν περίπου αιώνα η Ελλάδα έστελνε μετανάστες σε άλλες χώρες, μακρινές και κοντινές. Από γενιά σε γενιά, σε πολύ δύσκολες συνθήκες και με μόχθο διέγραψαν μια αξιοζήλευτη πορεία. Τα τελευταία βέβαια χρόνια παρατηρείται το αντίστροφο φαινόμενο. H Ελλάδα είναι πια χώρα υποδοχής μεταναστών, στους οποίους οφείλει μεγάλο μέρος της ανάπτυξής της.
Ομάδα έργου: Γιαννακόπουλος Γιώργος, Ελευθερίου Παναγιώτης, Καλατζής Χαράλαμπος, Λίτσης Αλέκος, Μπεκιάρης Μάριος, Μπιλιώνη Ελένη, Παναγόπουλος Δημήτρης, Παπανικολάου Έλσα, Φέζκα Όλτι, Γεόγλου Τάσος, Γκιόνη Λόρεντς, Κίτος Γιώργος, Κουκιέλκα Ρέμι, Πουλής Παναγιώτης, Σινάνι Έρβιν, Σπινόπουλος Χρήστος, Χατζίνας Δημήτρης και Φώτης Μιχαηλίδης.(μαθητές) Πιστεύος Νίκος, Τσίγκας Ηλίας, Δέδες Κώστας, Λιγομίτης Γερασιμος, Δαγρές Νίκος, Τσακάλης Σταύρος, Ντέμος Γιώργος και Προδρομίδου Κατερίνα (καθηγητές).
Η ταινία είναι αφιερωμένη στο Σωτήρη, στη Μαρία και σε όλους τους μετανάστες όλων των εποχών.

 

 

 

Diversity & Inclusion ? Love Has No Labels

Η αγάπη δεν έχει όρους. Η αγάπη υπερνικά τα πάντα. Τις προκαταλήψεις για την εθνικότητα, την ηλικία, τις σεξουαλικές προτιμήσεις, τις αναπηρίες, το φύλο. Τι γίνεται λοιπόν αν αφαιρέσουμε την εξωτερική εμφάνιση; Δεν θα είναι πολύ πιο εύκολο να αποδεχτούμε τους ανθρώπους για αυτό που πραγματικά είναι;
Το βίντεο «Diversity & Inclusion ? Love Has No Labels» ανέβηκε στο youtube 11 Μαρτίου 2015 και μέσα σε 24 ώρες έχει ξεπεράσει τα 1 εκατομμύριο κλικ. Δεν είναι τυχαίο.

 

 

Ένας πλανήτης μια ευκαιρία
Τιμητική διάκριση στον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους 
Η συμμετοχή της ΣΤ' τάξης του δημοτικού σχολείου Σβορώνου Πιερίας στο διαγωνισμό μαθητικών ταινιών μικρού μήκους "ένας πλανήτης μια ευκαιρία" (2012-2013). Η ταινία πραγματεύεται το θέμα της ένταξης ενός αλλοδαπού μαθητή στο ελληνικό σχολείο αγγίζοντας παραμέτρους όπως η γλωσσική και θρησκευτική ταυτότητα, η ξενοφοβία αλλά και η ανέχεια. Η ιδέα του σεναρίου ανήκει στους μαθητές και τις μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης. Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά σε όλα σχεδόν τα στάδια παραγωγής της ταινίας: σενάριο, σκριπτ, ερμηνείες, σκηνοθεσία, μοντάζ. Η μουσική που χρησιμοποιήσαμε είναι του Ennio Morricone και για το λόγο αυτό η προβολή, αντιγραφή ή αναπαραγωγή της ταινίας αυτής επιτρέπεται μόνον για εκπαιδευτικούς λόγους και σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η χρήση της από οποιονδήποτε για εμπορικούς σκοπούς.

 

Κλειώ
Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στην κατηγορία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους που έλαβε χώρα στις Σέρρες.
Η ταινία πραγματεύεται τη ζωή μιας μαθήτριας, της Κλειώς, που ζει με τη γιαγιά της, καθώς οι γονείς της είναι μετανάστες στη Γερμανία. Ο θεατής νιώθει έντονα τις συναισθηματικές διακυμάνσεις που βιώνει η Κλειώ στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και στην καθημερινότητά της. Η καταπληκτική φυσιογνωμία της γιαγιάς Βαγγελιώς, ξεδιπλώνει συναισθήματα, ενώ περνάει και το μήνυμα της στοργής προς την τρίτη ηλικία.

 

ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΜΙΑ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 51 min.
Σε καιρούς οικονομικής ύφεσης και κρίσης, οι μειονότητες τίθενται στο στόχαστρο. Οι Ρομά, η μεγαλύτερη και πιο ευάλωτη μειονότητα της Ευρώπης, με πληθυσμό ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια σε όλες τις χώρες της γηραιάς ηπείρου, ήταν ανέκαθεν ένα εύκολο θύμα. Και ο διωγμός τους από το Γαλλικό κράτος το καλοκαίρι του 2010, ανακάλεσε στη μνήμη εποχές  θεωρούσαμε ότι είχαν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Το «Χωρίς Πατρίδα Καμιά» καταγράφει τη φυγή τους από τη χώρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διαφωτισμού, ακολουθεί την πορεία τους πίσω στη Ρουμανία, τις προσπάθειές τους για να στήσουν εκεί μια ζωή από την αρχή, και τα αδιέξοδα τους οδηγούν επανειλημμένα στο δρόμο της μετανάστευσης. Το «Χωρίς Πατρίδα Καμιά» είναι το χρονικό ενός λαού υπό διωγμό.
ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σενάριο, Σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος / Επιτόπια Έρευνα & Οργάνωση Θέματος: Γεωργία Ανάγνου/Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αλέξης Μπαρζός / Οργάνωση & Διεύθυνση Παραγωγής: Αναστασία Σκουμπρή / Μοντάζ: Γιάννης Μπιλήρης, Άννα Πρόκου / Πρωτότυπη Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης / Μια παραγωγή της Small Planet για την ΕΡΤ © 2010 - 2011

Δείτε την ταινία...

 

ΖΕΡΟΥ ΖΕΡΟΥ - ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 56 min.
Ένα ξέφρενο ανθρωποκυνηγητό έχει ξεσπάσει στην ειρηνική Τανζανία. Κυνηγοί κεφαλών δολοφονούν και ακρωτηριάζουν Αλμπίνο για να πάρουν τα μέλη τους. Σύμφωνα με την παρανοϊκή δεισιδαιμονία που καλλιεργήθηκε από τους 161.000 μάγους της Τανζανίας, τα μέλη του σώματος όσων γεννήθηκαν χωρίς μελανίνη στο δέρμα, φέρνουν καλοτυχία και πλούτο. Ένα εμπόριο φρίκης ανθρώπινων μελών έχει στηθεί και εξαπλώνεται σα φωτιά και στις γειτονικές χώρες. Οι Αλμπίνο σφαγιάζονται σα ζώα. Είναι οι Zeru Zeru, ο Κανένας, τα Φαντάσματα.
ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σενάριο, Σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος / Επιτόπια έρευνα & Οργάνωση θέματος: Νίνα Μαρία Πασχαλίδου / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Αυγερόπουλος / Οργάνωση, Διεύθυνση Παραγωγής: Αναστασία Σκουμπρή / Συντονισμός, Επιμέλεια Έρευνας: Άγγελος Αθανασόπουλος / Πρωτότυπη Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης / Μοντάζ: Γιάννης Μπιλήρης, Άννα Πρώκου / Δημοσιογραφική Επιμέλεια Ιστοσελίδας: Αποστόλης Καπαρουδάκης / Γραφικά: Σάκης Παλπάνας / Μία παραγωγή της Small Planet για την © ΕΡΤ 2008 - 2009

Δείτε την ταινία...

 

Η ΑΓΕΛΗ ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΝ ΛΥΚΩΝ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 63 min.
Η άνοδος των Νεοναζί στην Ρωσία είναι κάτι παραπάνω από γεγονός! Στην Ρωσία υπάρχουν οι περισσότεροι νεοναζί του κόσμου. Εξτρεμιστικές ιδέες περί φυλετικής καθαρότητας και εξολόθρευσης των μεταναστών, των ομοφυλοφίλων, των τοξικομανών και όλων «των άχρηστων ζιζανίων που μολύνουν τη Ρωσική Λευκή Φυλή», βρίσκουν εύφορο έδαφος σε ένα πληθυσμό του οποίου η εθνική περηφάνια πληγώθηκε στα χρόνια που ακολούθησαν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. «Η Αγέλη των Λευκών Λύκων» είναι ένα ανατριχιαστικό ντοκιμαντέρ που καταγράφει την θανάσιμη δράση Ρώσων Σκίνχεντ, τις ιστορίες των αθώων θυμάτων τους και την τρομακτική απειλή που ξεπροβάλλει στο Βορρά της Ευρώπης.
ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σενάριο / Σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος, Επιτόπια Έρευνα: Γεωργία Ανάγνου, Άγγελος Αθανασόπουλος, Διεύθυνση / Οργάνωση Παραγωγής: Αναστασία Σκουμπρή, Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Αυγερόπουλος, Πρωτότυπη Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης, Μοντάζ: Γιάννης Μπιλήρης, Μελέτης Πόγκας, Δημοσιογραφική Επιμέλεια Ιστοσελίδας: Αποστόλης Καπαρουδάκης, Γραφικά: Σάκης Παλπάνας, Εκτέλεση Παραγωγής: Small Planet / © NET 2007 ? 2008

Δείτε την ταινία...

 

ΟΙ ΑΝΕΓΓΙΧΤΟΙ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 min.
160 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ινδία έχουν γεννηθεί έξω από κάθε κάστα. Τους αποκαλούν Ανέγγιχτους? δεν επιτρέπεται να τους αγγίξει κανείς γιατί θα μολυνθεί! Οι ίδιοι αποκαλούν τους εαυτούς τους «ντάλιτ», που σημαίνει «σπασμένοι, θρυμματισμένοι ρωποι».
ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σενάριο / Σκηνοθεσία / Παρουσίαση: Γιώργος Αυγερόπουλος, Editing Director: Δημήτρης Νικολόπουλος, Αρχισυνταξία: Αποστόλης Καπαρουδάκης, Οργάνωση /Διεύθυνση Παραγωγής: Αναστασία Σκουμπρή, Έρευνα: Γιώργος Αυγερόπουλος / Parvez Khan, Εικόνα / Ήχος: Dinesh Lal, Mοντάζ: Δημήτρης Νικολόπουλος / Μελέτης Πόγκας / Χρήστος Κωστακόπουλος, Μουσική επιμέλεια: Ελένη Μαθιουδάκη, Επιμέλεια ύλης και Ιστοσελίδας: Κώστας Γεωργιάδης , Έλλη Κριθαράκη / Μια παραγωγή της Small Planet, για την ΕΡΤ ©2005-2006

Δείτε την ταινία... Μέρος 1 - Μέρος 2 - Μέρος 3

 

ΑΡΩΜΑ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 51 min.
Εγκλωβισμένοι ανάμεσα στον Μπερλουσκόνι και τη Μαφία, οι μετανάστες στην Ιταλία βρίσκονται υπό διωγμό. Μαύροι, τσιγγάνοι, Ρουμάνοι και Σλάβοι βρίσκονται στο στόχαστρο. «Αγανακτισμένοι πολίτες» πυροβολούν Αφρικανούς, τσιγγάνικοι καταυλισμοί καίγονται από τον οργισμένο όχλο, εκτελεστές της Καμόρα θερίζουν αδιακρίτως μαύρους, και πολιτοφύλακες περιπολούν στους δρόμους των πόλεων σύμφωνα με το νέο αντιμεταναστευτικό νόμο.
«Στην ιστορία της Ιταλίας υπήρξε μια άλλη στιγμή, όταν σκέφτηκαν να εμπιστευτούν την ασφάλεια σε άτομα που γυρνούσαν στους δρόμους με το ίδιο χρώμα πουκάμισο», λέει η αποδυναμωμένη αριστερά κάνοντας σαφέστατους υπαινιγμούς για τους Μελανοχίτωνες του Μουσολίνι. Την ίδια ώρα ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, εξαίρει την ανδρεία των στρατιωτών του φασιστικού καθεστώτος, ενώ δήμαρχος της Αιώνιας Πόλης εκλέγεται ο Τζιάννι Αλλεμάνο, που στα νιάτα του ανήκε σε νεοφασιστικό κόμμα.
Προς τα πού βαδίζει η Ιταλία;
ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σενάριο, Σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος / Οργάνωση θέματος & Επιτόπια Έρευνα: Άγγελος Αθανασόπουλος / Διευθυντής Φωτογραφίας: Αλέξης Μπαρζός / Οργάνωση & Διεύθυνση Παραγωγής: Αναστασία Σκουμπρή / Μοντάζ : Γιάννης Μπιλήρης, Άννα Πρόκου / Πρωτότυπη Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης / Μία παραγωγή της SMALL PLANET για την ΕΡΤ © 2009 ? 2010

Δείτε την ταινία...

 

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΛΕΥΚΟΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 56 min.
Στη Ζιμπάμπουε οι λευκοί αγρότες βρίσκονται υπό διωγμό. Τον Ιούνιο του 2009 είχαν μείνει μόνο 100.
Πρόκειται για αναδιανομή της γης, προκειμένου να αποκατασταθούν οι αδικίες της αποικιοκρατίας, όπου λευκοί γαιοκτήμονες κατείχαν τα καλύτερα κομμάτια γης, Ή για εκκαθάριση του λευκού πληθυσμού, πολιτικό παιχνίδι για να διατηρηθεί ο πρόεδρος Μουκάμπε και το κόμμα του στην εξουσία;
Αυτό είναι ένα ντοκιμαντέρ για τον πρώην σιτοβολώνα της Αφρικής, που έγινε συνώνυμο της φτώχειας, του πληθωρισμού, της διαφθοράς, της νοθείας, της βίας και της καταπίεσης.
ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σενάριο, Σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος / Οργάνωση θέματος & Επιτόπια Έρευνα: Άγγελος Αθανασόπουλος / Διευθυντής Φωτογραφίας: Αλέξης Μπαρζός / Οργάνωση & Διεύθυνση Παραγωγής: Αναστασία Σκουμπρή / Μοντάζ : Γιάννης Μπιλήρης, Άννα Πρόκου / Πρωτότυπη Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης / Μία παραγωγή της SMALL PLANET για την ΕΡΤ © 2009 ? 2010

Δείτε την ταινία...

 

ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΗ ΓΗ ΤΩΝ ΦΟΥΡ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 min.
Από το 2003 οι Άραβες παραστρατιωτικοί γνωστοί με το όνομα Τζαντζαουίντ και ο στρατός του Σουδάν, κάνουν συστηματικές επιδρομές εναντίον των αφρικανικών φυλών που έχουν εξεγερθεί στην επαρχία Νταρφούρ, στα δυτικά της χώρας.
Μέχρι στιγμής, πάνω από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα χωριά τους κι έχουν γίνει πρόσφυγες, ενώ περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί.
Ο Γιώργος Αυγερόπουλος καταγράφει -άλλες φορές «νόμιμα» και άλλες «παράνομα»- τον θάνατο και τους διωγμούς ενός σκληρού εμφυλίου. Ενός πολέμου που ξεκίνησε ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής σαν μια μικρής εμβέλειας σύγκρουση για λίγη γη και νερό. Και με τη «βοήθεια» του δικτάτορα της χώρας, του Προέδρου Μπασίρ, εξελίχθηκε σε έναν από τους αγριότερους σύγχρονους πολέμους? σε μια τραγωδία που ενώ εκτυλίσσεται μπρος στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, μοιάζει καλά κρυμμένη πίσω απ' τη σκόνη της ερήμου?
ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Έρευνα, Σενάριο, Σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος / Διεύθυνση & Οργάνωση Παραγωγής: Αναστασία Σκουμπρή / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Αυγερόπουλος / Μοντάζ: Γιάννης Μπιλήρης, Άννα Πρόκου / Πρωτότυπη Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης / Επιμέλεια & Συντονισμός Έρευνας: Άγγελος Αθανασόπουλος / Οργάνωση Έρευνας: Αχιλλέας Κουρεμένος / Δημοσιογραφική Επιμέλεια Ιστοσελίδας: Αποστόλης Καπαρουδάκης/ Μία παραγωγή της Small Planet για την © ΕΡΤ 2008 - 2009

Δείτε την ταινία...

 

ΟΙ ΜΟΥΣΕΣ ΤΗΣ ΧΟΥΤΣΙΤΑΝ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 72 min.
Σύμφωνα με το μύθο, ο Θεός ανέθεσε στον Άγιο Βισέντε ένα δύσκολο καθήκον. Στην πλάτη του κουβαλούσε ένα σακίδιο γεμάτο με Μούσες και έπρεπε να αφήσει μία σε κάθε πόλη του βασιλείου των Ζαποτέκων.
Όταν όμως ο Άγιος έφτασε στη Χουσιτάν, παραπάτησε, σκόνταψε και όλες οι Μούσες που είχε στο τσουβάλι του, του έπεσαν εκεί. Από τότε η πόλη αυτή του Νοτιοανατολικού Μεξικού γνωρίζει μια απρόσμενη, όχι μόνο για το Μεξικό αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, σεξουαλική απελευθέρωση.
Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες που το επιθυμούν, κυκλοφορούν ντυμένοι γυναίκες, και ζουν μια ζωή μέσες-άκρες όμοια με αυτή των ετεροφυλόφιλων συμπολιτών τους. Στη Χουσιτάν οι Μούσες που κυκλοφορούν στο δρόμο όχι μόνο δεν κρύβουν, αλλά προβάλλουν με κάθε τρόπο την διαφορετικότητά τους. Κι οι συμπολίτες τους, απλά συνεχίζουν το δρόμο τους, χωρίς το θέαμα ενός άντρα που είναι ντυμένος, χτενισμένος και βαμμένος σαν γυναίκα να τους εντυπωσιάζει, να τους προκαλεί ή να τους κάνει να δυσφορούν. Οι ίδιοι(ες) λένε ότι ανήκουν στην κοινότητα των «ατρόμητων», «αυτών που δεν φοβούνται τον θάνατο» και κάθε χρόνο γιορτάζουν την επιθυμία τους και τη χαρά τους να είναι γυναίκες σε μια γιορτή στην οποία συμμετέχει ολόκληρη η πόλη...
ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Επιτόπια Έρευνα, Σενάριο, Σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Αυγερόπουλος / Διεύθυνση Παραγωγής: Αναστασία Σκουμπρή / Επιμέλεια, Συντονισμός Έρευνας: Αποστόλης Καπαρουδάκης / Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης / Μοντάζ: Δημήτρης Νικολόπουλος, Μελέτης Πόγκας / Μια παραγωγή της Small Planet, για την ΕΡΤ ©2006-2007

Δείτε την ταινία...

 

ΠΑΡΙΣΙ 2005
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 min.
Ο «τυχαίος» θάνατος των δύο νέων παιδιών στο Κλισί Σουμπουά του Παρισιού στις 27 Οκτωβρίου, πυροδότησε το θερμό Νοέμβρη του 2005 στη Γαλλία. Και για την ανυποψίαστη διεθνή κοινή γνώμη, πίσω από τις στάχτες των χιλιάδων καμένων αυτοκινήτων, ξεπρόβαλε το φάντασμα μιας Ευρώπης άγνωστης. Και μιας εξίσου άγνωστης Γαλλίας που φροντίζει να κρατά καλά κρυμμένα τα εκατομμύρια των «δεύτερης διαλογής» πολιτών της.
ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σενάριο / Σκηνοθεσία / Παρουσίαση: Γιώργος Αυγερόπουλος, Editing Director: Δημήτρης Νικολόπουλος, Αρχισυνταξία: Αποστόλης Καπαρουδάκης, Οργάνωση /Διεύθυνση Παραγωγής: Αναστασία Σκουμπρή, Έρευνα ? Αποστολή στο Παρίσι: Αγγελος Αθανασόπουλος, Έρευνα: Μυρτώ Μπούτση Θωμαΐς Παπαϊωάννου, Εικόνα / Ήχος: Αλέξανδρος Παπανικολάου / Emilie Yannoukou, Μοντάζ: Δημήτρης Νικολόπουλος / Μελέτης Πόγκας, Μουσική επιμέλεια: Ελένη Μαθιουδάκη / Μια παραγωγή της SMALL PLANET Για την ΝΕΤ © 2005 ? 2006

Δείτε την ταινία... Μέρος 1 - Μέρος 2 - Μέρος 3

 

49 ΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΙΟΝΙ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 63 min.
Ο Πλανήτης έχει πυρετό και το θερμόμετρο για να τον μετρήσουμε βρίσκεται στη Γροιλανδία. Στην αχανή αυτή γη των Πάγων που λιώνει πλέον με μεγάλη ταχύτητα όλα όσα ακούμε στα δελτία ειδήσεων και διαβάζουμε στις εφημερίδες, συνιστούν την καθημερινότητα των λιγοστών κατοίκων της. Οι Ινουίτ, πιο γνωστοί σε εμάς ως Εσκιμώοι, παρακολουθούν ανήμποροι την ζωή τους να αλλάζει δραματικά και τον Αρκτικό πολιτισμό τους να δέχεται το σημαντικότερο ίσως πλήγμα στην μακραίωνη παγωμένη ιστορία του.
Κυνηγοί και ψαράδες παραδοσιακά, βλέπουν τα θηράματά τους να εξαφανίζονται, ενώ η μετακίνησή τους γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη λόγω του εύθραυστου πάγου και των καιρικών συνθηκών που αλλάζουν απρόσμενα.
Ο Γιώργος Αυγερόπουλος και ο Αλέξης Μπαρζός έζησαν μέρες σε απομονωμένες κοινότητες της Γροιλανδίας καταγράφοντας τη ζωή των γηγενών Ινουίτ. Παρουσιάζουν επίσης νέες κλιματολογικές μελέτες που είναι πιο απαισιόδοξες από ποτέ, ενώ αποκαλύπτουν το θλιβερό νέο «ελντοράντο» των πετρελαϊκών εταιριών που ετοιμάζονται να αρχίσουν εξορύξεις μαύρου χρυσού στην πιο ευάλωτη ζώνη του πλανήτη.
ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Έρευνα / Σενάριο / Σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αλέξης Μπαρζός, Επιμέλεια / Συντονισμός έρευνας: Ματθαίος Τσιμιτάκης, Διεύθυνση / Οργάνωση Παραγωγής: Αναστασία Σκουμπρή, Έρευνα / Οργάνωση θέματος: Γεωργία Ανάγνου, Μοντάζ: Γιάννης Μπιλίρης, Μελέτης Πόγκας, Πρωτότυπη Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης, Τραγουδάει η Σαβίνα Γιαννάτου, Επιμέλεια Ιστοσελίδας και κειμένων: Αποστόλης Καπαρουδάκης, Γραφικά: Σάκης Παλπάνα

Δείτε την ταινία...

 

ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΩΝ ΛΟΦΩΝ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 112 min.
Σε μία από τις φαβέλες του Ρίο, στην «Πόλη του θεού», ζουν ο Ζούνι και ο Γκάμπι. Δύο παιδιά που πουλάνε ναρκωτικά και συγκρούονται με τις αντίπαλες συμμορίες και την αστυνομία.
Καλωσήλθατε στην Πόλη του Θεού, μία από τις 600 φαβέλες που περικυκλώνουν το Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Μια από τις αυθαίρετες παραγκουπόλεις-γκέτο που απλώνονται στους λόφους γύρω από την πόλη και στις οποίες το κράτος είναι ανύπαρκτο, ενώ η εξαθλίωση βασιλεύει.
ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Έρευνα, παρουσίαση, σενάριο, σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος / Διεύθυνση Παράγωγης: Αναστασία Σκουμπρή / Editing Director: Δημήτρης Νικολόπουλος / Έρευνα, σχεδιασμός θέματος: Γεωργία Ανάγνου / Αρχισυνταξία: Αποστόλης Καπαρουδάκης / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Αυγερόπουλος / Μοντάζ: Δημήτρης Νικολόπουλος, Γιάννης Κολλύρης, Χρήστος Κωστακόπουλος / Μουσική επιμέλεια: Ελένη Μαθιουδάκη / Μία παραγωγή της SMALL PLANET για την ΕΡΤ © 2004 ? 2005

Δείτε την ταινία...

Οι συμμορίες: Μέρος 1 - Μέρος 2 - Μέρος 3

Η αστυνομία: Μέρος 1 - Μέρος 2 - Μέρος 3

 

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΟΝΔΟΡΑ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 55 min.
Τον 16ο αιώνα, η Βολιβία προμήθευε με ασήμι ολόκληρη την Ευρώπη. Οχτώ εκατομμύρια αυτόχθονες άφησαν την τελευταία τους πνοή, δουλεύοντας ως σκλάβοι για τους Ισπανούς κατακτητές, στα ορυχεία του Ποτοσί.
ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σενάριο, σκηνοθεσία, παρουσίαση: Γιώργος Αυγερόπουλος, Αρχισυνταξία: Αποστόλης Καπαρουδάκης / Editing Director: Δημήτρης Νικολόπουλος, Οργάνωση / Διεύθυνση Παραγωγής: Αναστασία Σκουμπρή, Εικονοληψία / Steadycam: Γιάννης Αυγερόπουλος / Έρευνα: Βασίλης Κατσαρδής, Μανώλης Φυλακτίδης, Μοντάζ: Δημήτρης Νικολόπουλος, Χρήστος Κωστακόπουλος, Επιμέλεια ύλης και Ιστοσελίδας: Κώστας Γεωργιάδης, Βασίλης Κατσαρδής, Έλλη Κριθαράκη

Δείτε την ταινία... Μέρος 1 - Μέρος 2 - Μέρος 3

 

 

ΆΓΟΥΡΑ ΣΤΑΧΥΑ
Η σειρά ντοκιμαντέρ «ΑΓΟΥΡΑ ΣΤΑΧΥΑ», με συνολικά 13 επεισόδια, παρουσιάζει παιδιά που βρέθηκαν για διάφορους λόγους πολύ νωρίς στη βιοπάλη, παιδιά των δρόμων, του καθημερινού μόχθου, του μικρού ή μεγάλου μεροκάματου. Από το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, το ΠΕΡΑΜΑ, την ΚΟΡΙΝΘΟ, αλλά κι από το ΙΡΑΚ, την ΑΛΒΑΝΙΑ και τα παραπήγματα των Τσιγγάνων. Ο λόγος τους αφτειασίδωτος και περήφανος, η στάση τους στη ζωή ώριμη, υπεύθυνη και αξιοπρεπής, έχουν σεμνότητα και ήθος, γνωρίζουν τα προβλήματά τους, αλλά μιλάνε μόνο για τα όνειρά τους. Αποτελούν θετικά πρότυπα ζωής και αυτό είναι και το κυρίαρχο στοιχείο της σειράς. Θεωρήσαμε εντελώς περιττό την παρεμβολή αναλύσεων και απόψεων περί της εργασίας και της εκμετάλλευσης των ανηλίκων και άλλα συναφή, που αποτελούν θέματα βαρύγδουπων αλλά ανίσχυρων δηλώσεων και σεμιναρίων και αφήσαμε τα ίδια τα παιδιά να μας αναλύσουν με τα δικά τους λόγια: τη μεγάλη πραγματικότητα της ζωής και τα μικρά όνειρά τους. Σε πρώτη ανάγνωση, είναι εύκολο να μιλήσει κανείς για εκμετάλλευση. Ομως βρεθήκαμε όλες σχεδόν τις φορές αντιμέτωποι με την ΑΝΑΓΚΗ. Την Ανάγκη για όνειρο ή την Ανάγκη για ένα όπλο επάγγελμα, αλλά κυρίως την Ανάγκη για στοιχειώδη επιβίωση μιας ολόκληρης οικογένειας, επιβίωση που μπορεί να της εξασφαλίσει μόνο ένα μέλος της η ΜΑΡΙΑ, ο ΜΑΝΩΛΗΣ, ο ΡΑΦΕΝΤ, ο ΕΡΜΗΣ. . . Τα επεισόδια που περιέχονται, είναι τα παρακάτω?.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΠΟ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ
ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ
ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΤΗΣ ΨΑΡΟΣΥΝΗΣ
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΟΛΗ ΜΕΡΑ
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΡΘΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ
ΠΕΡΑ ΑΠ ΤΟ ΠΕΡΑΜΑ
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΟΥ ΠΑΡΕΙ ΤΗ ΜΙΣΗ ΜΟΥ ΞΕΝΙΤΙΑ..
ΣΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ
ΜΙΑ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑ ΣΤΟ...ΓΑΛΑΤΣΙ
ΣΤΑ ΚΑΠΝΟΤΟΠΙΑ
ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΑΝΑΡΙΩΝ
Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

 

Ξένοι στην ίδια πόλη, Εκπαιδευτική Τηλεόραση.
Η ταινία παρακολουθεί μια αντιπροσωπευτική ομάδα μαθητών (μετανάστες, ομογενείς, πρόσφυγες) σε μια διαδρομή, τόσο φυσική όσο και συμβολική και καταγράφει μέσα από τις μαρτυρίες τους τις δυσκολίες προσαρμογής τους και το ρόλο του σχολείου στη διαδικασία της ένταξής τους εστιάζοντας κυρίως στο θέμα της γλώσσας.

 

Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες
Φυλετικές διακρίσεις. Ντοκιμαντέρ με Ελληνικούς υπότιτλους από εκπαιδευτικές παρεμβάσεις για την συνειδητοποίηση των φυλετικών διακρίσεων
Εκπαιδευτικό υλικό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Σε μια εποχή που όλο και πιο συχνά οι πρόσφυγες βρίσκουν σύνορα κλειστά, καχυποψία και αμφισβήτηση, κρίνεται σημαντικό να αυξηθεί η ενημέρωση σχετικά με εκείνους που τρέπονται σε φυγή εξαιτίας πολέμου ή διώξεων. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παράγει εκπαιδευτικό υλικό που δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά και εφήβους να έρθουν σε επαφή με αυτό το θέμα.
Το υλικό αυτό απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, σχολικούς συμβούλους, στελέχη της εκπαίδευσης, εμψυχωτές ομάδων κ.α. και είναι ιδιαίτερα ευέλικτο ώστε να προσαρμόζεται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε τάξης και διδακτικού αντικειμένου (γλώσσα, ιστορία, γεωγραφία, καλλιτεχνικά κτλ.). Το εκπαιδευτικό υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο είτε της διαθεματικότητας, εμπλουτίζοντας τον τρόπο διδασκαλίας αλλά και τα ίδια τα σχολικά βιβλία, είτε της ευέλικτης ζώνης και των διάφορων προγραμμάτων, όπως η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και η Αγωγή Υγείας.

 

ROM
Δημιουργός Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ Διάρκεια 01:15:16:23
Ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή των Τσιγγάνων, γνωστών και ως Ρομ. Μέσα από τη δύναμη της εικόνας των πλάνων των τσιγγάνικων καταυλισμών και την αφηγηματική επένδυση με κείμενα των ΠΑΛΑΜΑ, ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ και ΔΡΟΣΙΝΗ το ντοκιμαντέρ ξετυλίγει την ιστορία της τσιγγάνικης φυλής, καταγράφει πτυχές της κοινωνικής ζωής των τσιγγάνων, μεταφέροντας το στίγμα της κουλτούρας τους και τα φυλετικά τους γνωρίσματα. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει τα προβλήματα σε σχέση με τη διαβίωση των τσιγγάνων, την κοινωνική τους αφομοίωση και τον ρατσισμό που αντιμετωπίζουν. Αναζητά τις καταβολές της καταγωγής τους σε νομάδες της Ινδίας που διαμέσου της Περσίας μετακινήθηκαν στην Ευρώπη και ανιχνεύει τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους όπως διασώθηκαν ανά τους αιώνες και αντανακλώνται στις τελετές του γάμου, στα πανηγύρια, στις θρησκευτικές τους εκδηλώσεις, στη μοιρολατρεία ή τις τεχνικές μαγείας. Εκτός από τις ιστορικές αναφορές που διασώζονται σχετικά με τους τσιγγάνους, όπως για παράδειγμα την «καταδίωξη των γύφτων» στην δυτική Ευρώπη του ύστερου Μεσαίωνα, παρατίθενται λαϊκές διηγήσεις, δοξασίες, και θρύλοι ενώ γίνεται λόγος επίσης, για τις ενασχολήσεις και τα επαγγέλματά τους στο πέρασμα των ετών.
Ακούγονται τραγούδια από τον ΜΑΚΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟ, τη ΔΩΡΑ ΜΑΣΚΛΑΒΑΝΟΥ και τον νεαρό ΚΩΣΤΑ ΠΑΥΛΙΔΗ. Η μουσική είναι του ΝΙΚΟΥ ΚΥΠΟΥΡΓΟΥ. Το ντοκιμαντέρ διακρίθηκε με το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ και μοντάζ στο 30ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (1989) και τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο ΥΠΠΟ για τη μουσική του (1990).

 

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Δημιουργός Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ Διάρκεια 00:27:11:02
Η σειρά «ΦΩΤΟΣΦΑΙΡΑ» στόχο έχει να αναδείξει τα οικολογικά προβλήματα, την αναγκαιότητα της πράσινης ανάπτυξης, καθώς και τα πολιτισμικά στοιχεία κάθε τόπου. Θέμα του συγκεκριμένου επεισοδίου, οι μετανάστεςτης Αθήνας. Ο φακός της εκπομπής επισκέπτεται τους χώρους που μένουν οι μετανάστες, ενώ οι ίδιοι παρουσιάζουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους. Η ΧΑΡΑ ΦΡΑΓΚΟΥ συναντάει υπεύθυνους της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου, οι οποίοι εκθέτουν τα προγράμματα, τις δραστηριότητες αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην συμμετοχή των απλών πολιτών στις προσπάθειές τους.

 

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΔΑΚΡΥΖΟΥΝ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ 2003-2004
Δημιουργός Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ Διάρκεια 00:51:29:06
Στο «Στέκι των μεταναστών» στα ΕΞΑΡΧΕΙΑ, πρόσφυγες και μετανάστες από την ΕΥΡΩΠΗ, την ΑΦΡΙΚΗ και την ΑΣΙΑ παρακολουθούν σκηνές για την προσφυγιά, την μετανάστευση ή την εξορία από τις ταινίες του ΘΟΔΩΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ. Ύστερα παίρνουν τον λόγο, πολλοί με δάκρυα στα μάτια, για να πουν τις εντυπώσεις τους αλλά και να περιγράψουν την προσωπική τους οδύσσεια. Ορισμένοι ευχαριστούν τον σκηνοθέτη επειδή νοιάζεται γι αυτούς, άλλοι τον παροτρύνουν να κάνει κι άλλες ταινίες. Στο στούντιο του μοντάζ, ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ σχολιάζει όσα είπαν οι μετανάστες για το έργο του και εξηγεί γιατί τον απασχολεί η μοίρα των ξεριζωμένων σε όλες σχεδόν τις ταινίες του. Με αφορμή το «Λιβάδι που δακρύζει» την τελευταία ταινία του Θ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ, που παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βερολίνου, επιχειρείται μια διαφορετική, συγκινητική αλλά και πολιτική, προσέγγιση στο έργο του διάσημου Έλληνα σκηνοθέτη.

 

ΦΥΓΑΔΕΣ ? ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ: Ο ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Δημιουργός Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ Διάρκεια 26:54:22
Η μετατόπιση των πολιτικών προσφύγων και τα ποσοστά των εξορισμένων από τις υπανάπτυκτες χώρες που εισέρχονται στις πλούσιες βιομηχανικές κοινωνίες της ΕΥΡΩΠΗΣ αλλά και των καταγραμμένων παράνομα εργαζόμενων σε αυτές είναι το θέμα του επεισοδίου της σειράς «Ο ?ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ? ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ» του ΛΕΥΤΕΡΗ ΧΑΡΩΝΙΤΗ. Σημειώνονται πρόσφατα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη διακίνηση, τη διαμονή και την εργασία των ατόμων σε άλλη χώρα από τη δική τους και αναφέρονται οι λόγοι απομάκρυνσης από τις πατρίδες τους-πολιτικές ανακατατάξεις, δικτατορικά καθεστώτα, πόλεμοι ή φόβοι πολέμου, εμφύλιοι σπαραγμοί, πείνα, ανέχεια-, αλλά και οι κοινωνικές, ψυχολογικές και πολιτικές συνέπειες στις νέες κοινωνίες όπου εισχωρούν-εγκληματικότητα, διακίνηση ναρκωτικών, ξενοφοβικά σύνδρομα, φόβος της απέλασης κ. ά. Πλάνα από τις υποβαθμισμένες συνοικίες στην καρδιά και την περιφέρεια του ενωμένου ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ, του ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ, του ΛΟΝΔΙΝΟΥ, του ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ, του ΠΑΡΙΣΙΟΥ, που έχουν δεχθεί μεγάλα κύματα μεταναστών, ενώ για το μεταναστευτικό κίνημα και τις επιπτώσεις του μιλούν ο δρ ΧΟΦΜΑΝ του Ερυθρού Σταυρού του Βερολίνου, ο Πατήρ ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ, πρωτοσύγκελος της Σερβικής Εκκλησίας, και ο ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ, εκπρόσωπος της Caritas Αυστρίας.