Δημητρακάκης Κων/νος M. ed.

Σύμβουλος Εκπ/σης ΠΕ 70 - τ. Αναπληρωτής Δ/ντής Π.Ε. Φθιώτιδας - τ. Δ/ντής ΠΕΚ Λαμίας

Επιλογές

Υλικό ανά γνωστικό αντικείμενο

Γενικό υποστηρικτικό υλικό

 

 

Edmodo

Το Edmodo είναι ένα εκπαιδευτικό κοινωνικό δίκτυο. Κάτι σαν το Facebook με καθαρά όμως εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Ο εκπαιδευτικός κάνει εγγραφή, δημιουργεί την ομάδα της τάξης του και δίνει τον αντίστοιχο κωδικό στους μαθητές. Κατόπιν, οι μαθητές αφού εγγραφούν (δεν απαιτείται email) μπορούν να δώσουν έναν αυτοματοποιημένο καινούριο κωδικό στους γονείς τους. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ότι μόνο μέλη της τάξης θα κάνουν εγγραφή. Στα εκπαιδευτικά το Edmodo προσφέρειψηφοφορίες, κουίζ, συζητήσεις, εργασίες χρονικά οριοθετημένες, βαθμολόγιο κ.ά.

 

Tagxedo

Το Tagxedo είναι ένα εργαλείο για σύννεφα λέξεων (word cloud). Εκπαιδευτικά μπορεί να αξιοποιηθεί στην καταγραφή και παρουσίαση κάποιου ειδικού λεξιλογίου, στην παρουσίαση του εαυτού κάθε παιδιού κ.ά.

 

Bubbl

Το Bubbl είναι ένα εργαλείο για να φτιάχνεις ιδεοθύελλες(brainstorming). Η αμεσότητά του - δωρεάν και χωρίς καν εγγραφή - είναι πολύ βολική για το δάσκαλο.

 

Gapminder

Πρόκειται για μια εξαιρετική ιστοσελίδα που συγκεντρώνει πάμπολλα στατιστικά στοιχεία για όλες τις χώρες του κόσμου (υγεία, τεχνολογία, οικονομία, ενέργεια κ.ά.). Το σημαντικό σ? αυτή την ιστοσελίδα είναι η δυνατότητα που παρέχεται στον περιηγητή (δάσκαλο/μαθητή) να τροποποιήσει τα πάντα σύμφωνα με το στόχο του. Συνεπώς, το Gapminder προσαρμόζεται και εντάσσεται σε όλα ανεξαιρέτως τα μαθήματα του σχολείου. Ακόμα ένα πλεονέκτημά του είναι ότι μπορείς να το "κατεβάσεις" στον υπολογιστή σου και να το χρησιμοποιήσεις χωρίς ίντερνετ.

 

Lino

Το Lino είναι ένας διαδικτυακός πίνακας σημειώσεων. Μπορεί να αξιοποιηθεί με τον εξής τρόπο: τα παιδιά κάθε μέρα ή όποτε νιώσουν την ανάγκη να γράφουν τα συναισθήματά τους. Ακόμη, μπορεί να αποτελέσει έναν πίνακα ανακοινώσεων από τον εκπαιδευτικό προς τους μαθητές ή και γονείς.


Moodle

Η κατεξοχήν ασύγχρονη εκπαιδευτική εφαρμογή. Πρόκειται για μια εκπαιδευτική πλατφόρμα όπου μπορείς να περάσεις όλα σου τα μαθήματα, τις ασκήσεις, τις παρουσιάσεις, τους βαθμούς κ.λπ. Η απαίτηση εξειδικευμένων γνώσεων πληροφορικής για να το στήσεις (απαιτεί server), καθιστά αυτομάτως το Moodle όχι τόσο προσιτό για την πλατιά μάζα των εκπαιδευτικών. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ ένα προηγούμενο άρθρο μου για το Moodle.

 

Timetoast

Το Timetoast σου δίνει τη δυνατότητα να φτιάξεις εύκολα διαδραστικές ιστορικές γραμμές. Εκτός από την Ιστορία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Αγωγή Ζωής (π.χ. η πορεία της ζωής μου), στο Σχεδιασμό & Τεχνολογία (π.χ. η εξέλιξη των αυτοκινήτων) κ.λπ.

 

Infogr.am

Το Infogr.am είναι ένα εργαλείο που σου επιτρέπει να φτιάξειςδιαδραστικές απεικονίσεις κάποιων δεδομένων/στοιχείων(infographics). Είναι η ιδανική λύση για μοντέρνα παρουσίαση των αποτελεσμάτων διαφόρων ερευνών που κάνουν τα παιδιά.

 

Remind101

Το Remind101 είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο δωρεάν αποστολής SMS προς μαθητές ή γονείς. Προς το παρόν διατίθεται μόνο στις ΗΠΑ και στον Καναδά, αλλά προγραμματίζεται να επεκταθεί και σε άλλες χώρες. Αναμένουμε!

 

Gloster

Μέσω του Gloster μπορείς να φτιάξεις διαδραστικά poster με βίντεο, εικόνες, ήχο, κείμενα κ.λπ. Οι μαθητές μπορούν να το αξιοποιήσουν δημιουργώντας poster για το project που μελετούν, φτιάχνοντας παζλ του εαυτού τους κ.λπ.

 

Τάξη 2.0 - Web 2.0

 

101 Web 2.0 Εργαλεία για Εκπαιδευτικούς

 

Υλικό για τα μαθησιακά εργαλεία-περιβάλλοντα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου

 

Moodle

 

*Η επιλογή και ο σχολιασμός έγιναν από τον Αντώνη Ζαρίντα, Δάσκαλο.