Δημητρακάκης Κων/νος M. ed.

Σύμβουλος Εκπ/σης ΠΕ 70 - τ. Αναπληρωτής Δ/ντής Π.Ε. Φθιώτιδας - τ. Δ/ντής ΠΕΚ Λαμίας

Επιλογές

Υλικό ανά γνωστικό αντικείμενο

Γενικό υποστηρικτικό υλικό

Εκπαιδευτικό υλικό για την 17η Νοέμβρη από τον Α Σύλλογο Αθηνών Αφιέρωμα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, την επτάχρονη δικτατορία και τον αντιδικτατορικό αγώνα.

 

 


 

 

17 Νοέμβρη...
Φωνάζουνε τα κάγκελα και κρέμονται σημαίες
Συνθήματα στους τοίχους " ΨΩΜΙ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"
Το αίμα δε ξεβάφει, χαράζει ιστορία
και πάλι με το κόκκινο θα ζούμε μέρες νέες,
Φέρε το ραδιόφωνο και βάλ' το στα βραχέα
" Εδώ Πολυτεχνείο " ν΄ακούσουμε απ΄ τους νέους.
Είμαστε ελεύθεροι, ελεύθεροι επιτέλους!
Έλληνες ακούστε! Θα πέσει αυτή η παρέα,
Αδέρφια μου, γιατί ξανά τ αδέρφια σας σκοτώσαν ;
Πατρίδα, ποια πατρίδα σκοτώνει το λαό σου;
Ποιος πάλι σε ματώνει βαθιά για το καλό σου;
Δε σου ταιριάζει ο φασισμός κι αυτοί που σε προδώσαν,
Χρόνια πολλά σου σύντροφε, θυμήσου τέτοιες μέρες
πως όλοι οι Νοέμβρηδες στο δεκαεφτά κολλάνε.
Χρόνια πολλά σου, σύντροφε και σήμερα μιλάνε
για τις πιο όμορφες που ακόμα δεν ζήσαμε τις μέρες.
ΠΕΤΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΚΥΘΙΩΤΗ
2ετής φοιτητής Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας


 

Εδώ Πολυτεχνείο

Η ταινία «Εδώ Πολυτεχνείο» αποτελεί ένα αντιφασιστικό ντοκουμέντο που περιγράφει τα γεγονότα αλληλεγγύης, λαϊκής συμμετοχής και ηρωισμού, του αγώνα εναντίον της δικτατορίας των συνταγματαρχών.


 

Ιταλική ταινία για το Πολυτεχνείο
Με υλικό που φυγαδεύτηκε στην Ιταλία, σε στούντιο γυρίζεται η ταινία με πρωτοβουλία του Αλέξανδρου Παναγούλη, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι ξένοι... Στα γυρίσματα συμμετέχουν Έλληνες αντικαθεστωτικοί φοιτητές και Ιταλοί που συμπαραστέκονται στον αγώνα τους....


 

Πολυτεχνείο 1973, Μέρος Α'  -  Πολυτεχνείο 1973, Μέρος Β'

Το ΕΟΑ σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων συμμετέχει στον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, παρουσιάζοντας την ταινία "Πολυτεχνείο 1973" με σπάνιο αρχειακό υλικό εικόνας και ήχου.


 

Π. Βούλγαρης - Το Χρονικό της Δικτατορίας 1967-1974


 

Μηχανή του Χρόνου - Το παρακράτος των Συνταγματαρχών

Η έρευνα της εκπομπής φωτίζει τις σχέσεις του Γεώργιου Παπαδόπουλου με τους πράκτορες της ΣΙΑ, αλλά και το ρόλο των υπολοίπων πραξικοπηματιών, που διείσδυσαν στην ΚΥΠ και με το πρόσχημα του κομμουνιστικού κινδύνου, έστησαν ένα τεράστιο δίκτυο παρακολούθησης πολιτών και πολιτικών.
Η εκπομπή περιγράφει πως ένας στενός κύκλος αξιωματικών ξεκίνησαν το 1946 μετέχοντας στην μυστική στρατιωτική οργάνωση «ΙΔΕΑ», στην συνέχεια προχώρησαν στην δημιουργία τη; δικής τους «Ένωσης Νέων Αξιωματικών» και μετείχαν ενεργά στο παρακράτος, που τελικά το 1967, έβαλε την Ελλάδα στο γύψο για επτά χρόνια.


 

 

Η δικτατορία των συνταγματαρχών - Ντοκυμαντέρ της ΕΡΤ

 


 

Η δίκη της χούντας
Πρόκειται για μια ταινία ντοκιμαντέρ η οποία αναφέρεται στην δίκη των πραξικοπηματιών της 21ης Απριλίου του 1967. Προβάλλονται ντοκουμέντα από την εν λόγω δίκη με τις απολογίες του Παπαδόπουλου, του Αγγελή, του Πατακού κ.ά.
Ο σκηνοθέτης ενδιάμεσα απ' τις σκηνές της δίκης παραθέτει ιστορικά ντοκουμέντα που φανερώνουν πως φτάσαμε στην Χούντα του 1967 (μεταξικό καθεστώς, Δεκεμβριανά, Εμφύλιος, δίκη Μπελλογιάννη, δολοφονία Λαμπράκη κ.ά.).
Από τον φακό περνάνε σχεδόν όλοι οι πρωταγωνιστές εκείνης της ταραγμένης περιόδου όπως ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Ιωάννης Μεταξάς, ο Γεώργιος και ο Ανδρέας Παπανδρέου, η Μελίνα Μερκούρη και πολλοί άλλοι.
Πρόκειται για ένα πολύ καλό ιστορικό ντοκιμαντέρ που παραχωρεί στην κρίση του θεατή πρωτογενές ιστορικό υλικό προς μελέτη.
Η ταινία είναι σκηνοθετημένη από τον Θεοδόση Θεοδοσόπουλο. Η μουσική είναι του Γιώργου Γιαννουλάτου με βασική ερμηνεύτρια την Άλκηστις Πρωτοψάλτη.
Κυκλοφόρησε το 1981.


 

Αρχείο ΕΡΤ: Δίκες Απριλιανών,ΕΑΤ-ΕΣΑ,Πολυτεχνείου


 

Φωτογραφίες της εποχής


 

Ιστορικό αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο


 

Η κακοποίηση των τραυματιών του Πολυτεχνείου
Μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τις αγριότητες που εκτυλίχθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, όπου κατά κύριο λόγο μεταφέρονταν οι τραυματίες της βραδιάς του Πολυτεχνείου. Δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, στις 9/11/2003.


 

Κείμενα για την αντίσταση κατά της χούντας και το Πολυτεχνείο


 

Η Γνωστή-Άγνωστη αντίσταση στη χούντα

Χρονολόγιο  της αντίστασης κατά της Χούντας, από την δημοσιογραφική ομάδα του Ιού της Ελευθεροτυπίας. 1967-1974. Επιλέξτε έτος στο κάτω μέρος της σελίδας