Δημητρακάκης Κων/νος M. ed.

Σύμβουλος Εκπ/σης ΠΕ 70 - τ. Αναπληρωτής Δ/ντής Π.Ε. Φθιώτιδας - τ. Δ/ντής ΠΕΚ Λαμίας

Επιλογές

Υλικό ανά γνωστικό αντικείμενο

Γενικό υποστηρικτικό υλικό

 

Το ταξίδι του αυτοκράτορα (2005)

Σκηνοθεσία: Λυκ Ζακέ

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Διάρκεια: 85΄

Στο νότιο ημισφαίριο κάθε Μάρτη αρχίζει ο χειμώνας. Κάθε χειμώνα, εδώ και χιλιάδες χρόνια οι αυτοκρατορικοί πιγκουΐνοι ξεκινούν από διάφορα μέρη της Ανταρκτικής ένα απίστευτο ταξίδι προς την απομονωμένη ενδοχώρα. Αφήνουν την ασφάλεια του βαθυγάλαζου ωκεανού και βγαίνουν στην  ολόλευκη γη. Με μικρά βήματα, σαν σε οργανωμένη στρατιά, καταπονημένοι απ? τη χιονοθύελλα που μαίνεται και, σε -70ο C, θερμοκρασίες που δεν αντέχει κανένα άλλο ζώο, οι αυτοκρατορικοί πιγκουΐνοι παλεύουν μέσα στον απέραντη ερημιά του πάγου. Συνεχίζουν αποφασιστικά οδηγούμενοι από την παντοδύναμη επιθυμία της αναπαραγωγής. Διανύουν μια απόσταση 110 χλμ. μέχρι να φτάσουν στο οροπέδιο που θα ζευγαρώσουν και θα γεννήσουν το ένα και μοναδικό αυγό τους. Ωστόσο, για να εξασφαλίσουν τη διαιώνιση του είδους θα περάσουν απίστευτες κακουχίες και αγωνία με τη συντροφικότητα, την αγάπη, τη στοργή, με τον προγραμματισμένο βίο τους?

 

 

 

 


 

Το Αιγαίο μέσα από τα λόγια των ποιητών (2005)

Σκηνοθεσία: Λουκία Pικάκη

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Ένα ταξίδι με οδηγό τα κείμενα ποιητών και συγγραφέων από όλο τον κόσμο που ύμνησαν το αρχιπέλαγος. Εικόνες από τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου με άξονα τις θαλάσσιες διαδρομές που τα ενώνουν. Ένα ταξίδι με οδηγό τα κείμενα ποιητών και συγγραφέων από όλο τον κόσμο που ύμνησαν το αρχιπέλαγος. Ένας μοναδικός τρόπος για να αγαπήσει το Αιγαίο ένας νέος επισκέπτης αλλά και για να ξαναγαπήσει και να ξαναγνωρίσει με νέο αποκαλυπτικό τρόπο τις ομορφιές του ο ταξιδιώτης που το έχει διασχίσει πολλές φορές. Για τον Έλληνα θεατή ένας νέος χάρτης, ένας ψίθυρος άλλων μυστικών, που ίσως ο ίδιος να μην αφιέρωσε το χρόνο να ανακαλύψει. Για τον ξένο θεατή, με δεδομένη την εξοικείωση του, με τους ποιητές και τους συγγραφείς του τόπου του, στο όνομα των οποίων αναγνωρίζει ίσως μια αυθεντία, ένας έμπιστος οδηγός, ένας καλός και έμπειρος συνταξιδιώτης. Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε σε 15 νησιά, στη διάρκεια δύο περίπου χρόνων, πάνω στο σενάριο της Λουκίας Pικάκη, με επιλογή κειμένων από 45 ξένους συγγραφείς. Επιλογή από κείμενα των: Xένρυ Mίλλερ, Zαν Zενέ, Zαν Kοκτώ, Aλμπέρ Kαμύ, Zαν Πωλ Σαρτρ, Λε Kορμπυζιέ, Mαργκερίτ Γιουρσενάρ, Φρανσουά Mωριάκ, Σιμόν ντε Mπωβουάρ, Pολάν Mπαρτ, Aντρέ Mαλρώ, Aντρέ Zιντ, Xανς Kρίστιαν Aντερσεν, Γουσταύος Φλωμπέρ, Zακ Λακαριέρ, Pομπέρ Λεβέκ, Tζων Φάουλς, Zαν Kω, Zωρζ Nτυαμέλ, Oκτάβ Mερλιέ, Aλμπέρ Tιμπωντέ, Λουί Mπερτράν, Zαν Γκρενιέ, Zακ ντε Λακρετέλ, Eλι Φωρ, Kαμίγ Mωκλαίρ, Πωλ Mωράν, Φρανσουά Mωριάκ, Aντρέ Mπιγύ, Pαιμόν Kενώ, Aνρι ντε Pενιέ, Kλωντ Pουά, Mισέλ Nτεόν, Πήτερ Λήβι, Λαμαρτίνος, Nερβάλ, Γκωτιέ, Tζιοβάννι Mπατίστα Tιέπολο, Tζέημς Tόμσον, Σ.Φ.A.Kόουλς, Tζωρτζ Xιλλ, Xέρμαν Mέλβιλ, Γιώργου Σέφερη, K.Π.Kαβάφη

 


 

Είμαι και Έχω (2002)

Σκηνοθέτης : Νικολά Φιλιμπέρ

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Διάρκεια : 100?

Η ταινία παρακολουθεί μια μονοτάξια σχολική τάξη, στο Saint-Etienne sur Usson, στην Auvergne. Μετά από πολύμηνη έρευνα, ο σκηνοθέτης γοητεύτηκε τόσο από την προσωπικότητα του δασκάλου (Lopez), στον οποίο διέκρινε, κάτω από μια σχετική αυστηρότητα, μια βαθιά αφοσίωση στους μαθητές του και στο παιδαγωγικό του έργο, όσο και από τα πρόσωπα των παιδιών, που είναι άλλοτε ανήσυχα, άλλοτε σκεφτικά, συχνά αστεία, ή γελαστά, κάποτε σοβαρά ή ακόμα και κλειστά, απροσπέλαστα. Στα 55 του χρόνια, ο Lopez είχε ακόμη ενάμιση χρόνο μπροστά του, πριν από τη σύνταξή του. Αρχικά επιφυλακτικός, αλλά και έκπληκτος από την πρόταση του σκηνοθέτη, ίσως την είδε ως μια ευκαιρία να αποτυπωθεί στο φιλμ και στο χρόνο η εμπειρία μιας ολόκληρης ζωής, προτού να περάσει σε κάτι διαφορετικό.

απόσπασμα ταινίας (1:40)

 

 

 


 

Οι Ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαία Ελλάδα (2003)

Σκηνοθεσία: Μάρκος Χολέβα

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Διάρκεια: 84'

Χρησιμοποιώντας τεχνικές 3D animation, όπως και παραδοσιακό δισδυάστατο κινούμενο σχέδιο, ο Μάρκος Χολέβας αφηγείται την ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων στην Αρχαία Ελλάδα. Παράλληλα Έλληνες Ολυμπιονίκες όπως ο Δήμας ή η Βερούλη μιλάνε για το άθλημά τους στη σύγχρονη εποχή των αγώνων.

 

 

 

 

 

 

 


 

Ταξιδιάρικα πουλιά (2001)

 

Σκηνοθεσία: Ζακ Περέν

 

Είδος:Ντοκιμαντέρ

 

Διάρκεια: 103'

 

Αυτό το συναρπαστικό και πανέμορφο ντοκιμαντέρ που χρειάστηκε τρία χρόνια και γυρίσματα στις επτά ηπείρους για να ολοκληρωθεί, παρακολουθεί τα αποδημητικά πουλιά σε ένα ταξίδι που πραγματοποιούν κάθε χρόνο: αυτό της αναζήτησής τους για επιβίωση. Με εκπληκτική φωτογραφία που είναι εξ ολοκλήρου φυσική και καθόλου αλλοιωμένη από ειδικά εφέ, το ντοκιμαντέρ αυτό που ήταν υποψήφιο για Όσκαρ θα σας ταξιδέψει στη μαγεία του κόσμου των πουλιών.