Γ1 – εργασία 2η

Εκπαιδευτικός: Δωρή Κατερίνα

Παράδοση: μέχρι 27 Απριλίου 2020

Διάβασε προσεκτικά το κείμενο και απάντησε στις ερωτήσεις που ακολουθούν:

«Περάσαμε βουνά και χαράδρες για να βοηθήσουμε τα παιδιά»

Μια ολόκληρη γενιά- 300.000 παιδιά- στα βουνά του Αζερμπαϊτζάν έπασχε από ιωδιοπενία και σώθηκε από Έλληνες γιατρούς

Τον Ιανουάριο του 1998, μια ομάδα γιατρών από το Ενδοκρινολογικό Τμήμα της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών έφτανε για πρώτη φορά- περπατώντας μέσα από χαράδρες, «μισές» γέφυρες, κατεστραμμένους δρόμους και δύσβατα μονοπάτια- στα ορεινά χωριά του Καυκάσου. Σύντομα διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των βουνών, ηλικίας 6 έως 16 χρόνων, μια ολόκληρη γενιά από 300.000 παιδιά- κινδύνευαν να χαθούν από έλλειψη ιωδίου στη διατροφή τους. Και τότε ανέλαβαν τη διάσωσή τους…

Δέκα χρόνια μετά, οι ενδοκρινολόγοι του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά και συνάδελφοί τους από μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας που πήραν μέρος στη συνέχεια στο μεγαλύτερο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση της ιωδιοπενίας στον κόσμο, είναι πραγματικά υπερήφανοι, αφού, όχι μόνο κατάφεραν να διασώσουν μια ολόκληρη γενιά παιδιών- μειώνοντας το ποσοστό εμφάνισης της ιωδιοπενικής βρογχοκήλης στα παιδιά του Αζερμπαϊτζάν από το 95%100% στο 5%- αλλά βάζουν αυτήν τη στιγμή και τα θεμέλια για να «κλείσει ο δεκάχρονος κύκλος του προγράμματος με απόλυτη επιτυχία», εκπαιδεύοντας και μεταφέροντας πια την ευθύνη στους Αζέρους γιατρούς. […]

Με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διαρκή συμπαράσταση της υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και των Γιατρών του Κόσμου, το πρόγραμμα άρχισε να εφαρμόζεται με τουλάχιστον δύο αποστολές τον χρόνο, στις οποίες συμμετείχαν περίπου δέκα άτομα κάθε φορά: «Οι αποστολές μας κρατούσαν από μία εβδομάδα έως και έναν μήνα. Χορηγήσαμε σε τρεις εξαμηνιαίες δόσεις χάπια ιωδίου σε 300.000 παιδιά σε όλα τα ορεινά χωριά του Καυκάσου και εδώ και δύο χρόνια χορηγούμε στον πληθυσμό ιωδιούχο αλάτι- πάνω από 1.000 τόνους- που είναι η πιο σταθερή, φθηνή και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα», επισημαίνει ο κ. Μάρκου. Οκτώ χρόνια μετά την πρώτη αποστολή και δυόμισι χρόνια μετά τη χορήγηση και της τελευταίας δόσης των ιωδιούχων χαπιών, οι έρευνες έδειξαν ότι το ποσοστό της ιωδιοπενικής βρογχοκήλης στα παιδιά «έπιασε» το διεθνές στάνταρ, που είναι το 5%! Διαβάστε περισσότερα «Γ1 – εργασία 2η»

Γ1-Εργασία 1η: Τα παιδιά των βουνών

 

Εργασία 1η:

Ιστοσελίδα Φ όπως Φιλολογικά : δείτε το ντοκιμαντέρ «Τα παιδιά των βουνών».

Θα συζητήσουμε γι’ αυτό στο επόμενο μάθημα στο webex την Παρασκευή 10 Απριλίου στις 10:45 (https://minedu-gov-gr.webex.com/meet/katerinadori )

Κρατήστε πρόχειρα σημειώσεις για τα θέματα συζήτησης:

1)Ποιο είναι το βασικό θέμα του βίντεο;

2) Για ποιο σκοπό δημιουργήθηκε;

3) Βρείτε κάποιες βασικές πληροφορίες για το Αζερμπαϊτζάν

4) Ποιο πρόβλημα ιατρικό υπάρχει στον πληθυσμό;

5) Ποια ομάδα γιατρών προσπάθησε να το αντιμετωπίσει;

6) Τι έκανε ακριβώς;

7) Πώς τους αντιμετώπισαν οι ντόπιοι;

8) Γιατί έπρεπε να πάει η ομάδα αυτή εκεί; Το κράτος;

9) Υπήρχε κάποιο αποτέλεσμα;

10) Ποια εικόνα σου έμεινε από το βίντεο και γιατί;

Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Άρθρο 1 Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης.

Άρθρο 2 Κάθε άνθρωπος είναι υποκείμενο όλων των δικαιωμάτων και ελευθεριών που αναφέρονται στην παρούσα Διακήρυξη, χωρίς καμιά απολύτως διάκριση, όπως το φύλο, η γλώσσα, η θρησκεία, οι πολιτικές ή άλλες πεποιθήσεις, η εθνική ή κοινωνική καταγωγή, η περιουσία, η γέννηση ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση. Επίσης δεν είναι επιτρεπτό να γίνεται καμία διάκριση λόγω του πολιτικού, νομικού ή διεθνούς καθεστώτος της χώρας από την οποία προέρχεται κανείς, είτε πρόκειται για χώρα ή εδαφική περιοχή ανεξάρτητη, είτε για χώρα μη ανεξάρτητη, υπό εποπτεία ή υπό οποιονδήποτε άλλο περιορισμό κυριαρχίας.

Άρθρο 3 Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική του ασφάλεια.

Άρθρο 4 Κανείς δεν επιτρέπεται να ζει υπό καθεστώς δουλείας ή καταναγκαστικής εργασίας. Η δουλεία και το δουλεμπόριο υπό οποιαδήποτε μορφή απαγορεύονται.

Άρθρο 5 Κανείς δεν επιτρέπεται να υποβάλλεται σε βασανιστήρια ή σε σκληρή, απάνθρωπη, ταπεινωτική μεταχείριση ή ποινή.

Άρθρο 6 Κάθε άτομο όπου και αν βρίσκεται έχει δικαίωμα να γίνεται σεβαστό από το νόμο.

Άρθρο 7 Όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και έχουν εξίσου δικαίωμα στην προστασία του νόμου, χωρίς καμιά απολύτως διάκριση. Όλοι δικαιούνται να προστατευτούν από διακρίσεις που παραβιάζουν την παρούσα Διακήρυξη αλλά και από προκλήσεις τέτοιων διακρίσεων.

Άρθρο 8 Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να ασκεί αποτελεσματικά ένδικα μέσα στα αρμόδια εθνικά δικαστήρια κατά πράξεων που παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα που του αναγνωρίζουν το Σύνταγμα και ο νόμος.

Άρθρο 9 Κανείς δεν μπορεί να συλλαμβάνεται, να κρατείται ή να εξορίζεται αυθαίρετα.

Άρθρο 10 Κάθε άτομο δικαιούται ισονομία, σε μια δίκαιη και δημόσια δίκη από δικαστήριο ανεξάρτητο και αμερόληπτο, που θα αποφασίσει για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του και για το βάσιμο της κατηγορίας εναντίον του.

Άρθρο 11 1. Όποιος κατηγορείται για ποινικό αδίκημα πρέπει να θεωρείται αθώος, μέχρι να διαπιστωθεί η ενοχή του σύμφωνα με το νόμο, σε δημόσια δίκη κατά την οποία θα έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαραίτητες για την υπεράσπισή του εγγυήσεις. 2. Κανείς δεν μπορεί να καταδικαστεί για πράξεις ή παραλείψεις οι οποίες κατά το χρόνο που τελέστηκαν δε συνιστούσαν αξιόποινο αδίκημα κατά το εθνικό ή το διεθνές δίκαιο. Ούτε μπορεί να επιβληθεί ποινή βαρύτερη από εκείνη που ίσχυε κατά το χρόνο που τελέστηκε η αξιόποινη πράξη.

Άρθρο 12 1. Κανείς δεν επιτρέπεται να υποστεί αυθαίρετες επεμβάσεις στην ιδιωτική του ζωή, την οικογένεια, την κατοικία ή την αλληλογραφία του, ούτε προσβολές της τιμής και της υπόληψής του. 2. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να τον προστατεύουν οι νόμοι από επεμβάσεις και προσβολές αυτού του είδους. Διαβάστε περισσότερα «Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών»

Νιώσαμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας

Η ανάγκη για αναζήτηση καλύτερης τύχης έκανε πριν από τέσσερα χρόνια τον νεαρό Αμπντούλ να αφήσει την πατρίδα του στη Βόρεια Αφρική και να έλθει στην Ελλάδα. Από τότε εργάζεται ασταμάτητα και έχει διαρκώς την αγωνία να συγκεντρώσει τα απαραίτητα ένσημα προκειμένου να εξασφαλίσει την άδεια παραμονής στη χώρα μας. Οι συνθήκες δεν είναι εύκολες και πολύ συχνά έρχεται αντιμέτωπος με ρατσιστικές συμπεριφορές και διωγμούς. Ιδιαίτερα δε το τελευταίο διάστημα που η αντιμετώπιση των μεταναστών είναι χειρότερη, ζει διαρκώς στην ανασφάλεια.

Ο Αμπντούλ, μαζί με δεκάδες άλλους πρόσφυγες ή μετανάστες, βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Βορικό Πιερίας, όπου για τέταρτη συνεχή χρονιά έγινε το Αντιρατσιστικό Κάμπινγκ που διοργάνωσαν το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό». Έλληνες και μετανάστες πέρασαν τρεις μέρες χαλάρωσης με παιχνίδια, μουσική και φαγητό απ’όλες τις χώρες, συναυλίες και ομιλίες, στέλνοντας μήνυμα κατά του ρατσισμού.

«Μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε κόσμο που μας στηρίζει και τους ευχαριστούμε που μας βοήθησαν έστω για λίγο να ξεχάσουμε τα προβλήματά μας. Λένε όλοι πως κάνουμε κακό στη χώρα και πως παίρνουμε δουλειές, αλλά κανένας δεν αναλογίζεται τι τραβάμε. Είδαμε πως υπάρχουν και πολύ φιλόξενοι άνθρωποι στην Ελλάδα. Μαζί θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τους αγώνες και ελπίζουμε πως κάτι θα αλλάξει», λέει στα «ΝΕΑ» ο Αμπντούλ, ο οποίος απαντά σε όσους ζητούν να φύγουν όλοι οι μετανάστες από  τη χώρα: «Εμείς ήρθαμε να βρούμε μια καλύτερη ζωή. Κάποιοι φύγαμε από τη χώρα μας επειδή υπήρχε πόλεμος, φτώχεια. Ζητάμε να μας αφήσουν να παλέψουμε, όπως κάποτε έκαναν και οι Έλληνες που έφευγαν μαζικά για άλλες χώρες».

Οι διοργανωτές του κάμπινγκ  για μια ακόμα χρονιά έστειλαν το μήνυμα πως η ελεύθερη μετακίνηση δεν είναι έγκλημα, αλλά δικαίωμα του κάθε ανθρώπου. Αν και αυτή τη χρονιά υπήρχαν επιπλέον δυσκολίες σε σχέση με τις προηγούμενες. Ο φόβος που έχει κυριεύσει τους μετανάστες το τελευταίο διάστημα ήταν ανασταλτικός παράγοντας για τη συμμετοχή τους στο κάμπινγκ και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια από τους διοργανωτές να πείσουν όσους περισσότερους μπορούσαν πως θα ήταν απόλυτα ασφαλείς μαζί τους.

                                                                                    Γιώργος Αράπογλου, «ΤΑ ΝΕΑ»

 

  1. Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει ο Αμπντούλ από τότε που ήρθε στην Ελλάδα;
  2. Τι είναι το Αντιρατσιστικό Κάμπινγκ; Σε τι βοηθάει τους μετανάστες;
  3. Υπογράμμισε λέξεις ή φράσεις που φανερώνουν τα συναισθήματα που νιώθουν οι πρόσφυγες-μετανάστες που έρχονται στη χώρα μας.
  4. Στα υπογραμμισμένα τμήματα του κειμένου να βρείτε τις δευτερεύουσες προτάσεις, να τις χαρακτηρίσετε και να βρείτε το συντακτικός τους ρόλο.

Μαθητικά γραπτά και ψηφιακή επικοινωνία

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι νέοι «μιλούν» τη δική τους γλώσσα, ποιός ? έφηβος ή ενήλικος ? δεν το έχει διαπιστώσει? Το ζήτημα είναι βέβαια πως αυτή η καθημερινή επικοινωνία των νέων μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει επιπτώσεις στον τρόπο γραφής τους. Η γλώσσα, δίχως άλλο, είναι ζωντανή και εξελίσσεται. Οφείλουμε όμως να είμαστε προσεκτικοί, όπως καταδεικνύουν πρόσφατες έρευνες τις οποίες μας μεταφέρει εδώ η Ντάνι Βέργου.[?]
Η ψηφιακή τεχνολογία βλάπτει τον τρόπο με τον οποίο γράφουν οι μαθητές. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν δώσει στους μαθητές μια νέα διέξοδο γραψίματος. Αυτό είναι το καλό. Το κακό είναι το άτυπο στυλ και η προχειρότητα των γραπτών μηνυμάτων και του τρόπου γραφής των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης που παρεισφρέουν στις εργασίες των μαθητών.
Ένα μεγάλο κομμάτι του άτυπου ύφους και γλώσσας αποτυπώνεται στον τρόπο γραφής των μαθητών. «Κρατήστε τη γλώσσα του texting μακριά από τις εργασίες σας»παροτρύνουν οι εκπαιδευτικοί τους μαθητές τους. «Δεν ξέρω καν αν το συνειδητοποιούν καθώς γράφουν. Είναι κομμάτι της γλώσσας τους και θέλουν να το γράψουν. Πιστεύω ότι έχουν πρόχειρες συνήθειες μυαλού τις οποίες το Διαδίκτυο τροφοδοτεί»,αναφέρει η Κristen Purcell, συγγραφέας σχετικής μελέτης, διευθύντρια του Pew Center?s Internet and American Life Project.
Η πλειονότητα των εκπαιδευτικών (68%) λένε ότι οι τεχνολογίες του Διαδικτύου και των κινητών οδηγούν τα παιδιά στο να κόβουν δρόμους, να χρησιμοποιούν συντομεύσεις στη γραφή τους. Λένε και ότι οι επιδεξιότητες γραφής των μαθητών έχουν μειωθεί κατά την τελευταία δεκαετία. Μπορεί να γράφουν όλη την ώρα, αλλά το chatting και το texting απλά δεν έχουν το βάθος της συζήτησης και της πρόζας. Η συγγραφή μεγάλων εργασιών για τους μαθητές σήμερα είναι ένα δύσκολο έργο, όπως καταδεικνύει η μελέτη.
Το σίγουρο είναι πως η ψηφιακή τεχνολογία έχει κάνει τα παιδιά περισσότερο ανυπόμονα με τη διαδικασία της γραφής. Εμπόδια βρίσκουν οι μαθητές και στην κατανόηση περίπλοκου και περισσότερου υλικού, λόγω του τρόπου γραφής των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης.
(Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών)

1. «Η ψηφιακή τεχνολογία βλάπτει τον τρόπο με τον οποίο γράφουν οι μαθητές»: Με ποια επιχειρήματα στηρίζει την άποψη αυτή η συγγραφέας του άρθρου; Εσείς συμφωνείτε με την άποψη αυτή;
2. Στις υπογραμμισμένες περιόδους του κειμένου να χωρίσετε προτάσεις και να τις χαρακτηρίσετε.

Συνδετικές λέξεις

Συνδετικές λέξεις ή φράσεις

α) Που δηλώνουν χρονική σχέση: ταυτόχρονα, συγχρόνως, προηγουμένως, ύστερα, έπειτα, στη συνέχεια, αμέσως, τέλος, κατόπιν, εν τω μεταξύ, αργότερα, τώρα, πριν, ενώ, καθώς, αφότου ,αρχικά,, μετά από αυτό

β) Που δηλώνουν πρόθεση, ομοιότητα, αναλογία, συμπλήρωση: επιπλέον, επίσης, ακόμα, επιπροσθέτως, παράλληλα, εξάλλου, εκτός απ΄ αυτό, όχι μόνο…αλλά και…, αφενός…αφετέρου, συμπληρωματικά, κοντά σ΄ αυτό, ας σημειωθεί ακόμη ότι, δεν πρέπει να λησμονούμε ακόμη ότι, θα αποτελούσε παράλειψη αν…

γ) Που δηλώνουν αντίθεση – εναντίωση: ωστόσο, αντίθετα, εντούτοις, παρόλο που, αντίστροφα, απεναντίας, μολαταύτα, και όμως ,ενώ, από την άλλη πλευρά/άλλωστε/ ακόμα και αν/μολονότι, παρ΄ όλα αυτά, σε αντίθεση μ΄ αυτό, δε συμβαίνει όμως το ίδιο κ.λ.π.

δ) Που εισάγουν επεξήγηση: με άλλα λόγια, ειδικότερα, αυτό σημαίνει ότι, δηλαδή, συγκεκριμένα, σαφέστερα, μια διευκρίνιση στο σημείο αυτό είναι απαραίτητη, για να γίνει πιο σαφές, ακριβέστερα…

ε) Που δηλώνουν συμπέρασμα ή σχέση αιτίου – αποτελέσματος: επομένως, συνεπώς, συμπερασματικά, άρα,κατά συνέπεια, όπως προκύπτει, ανακεφαλαιώνοντας, γι΄ αυτό το λόγο, αυτό οφείλεται σε, αυτό έχει ως αποτέλεσμα, για τους παραπάνω λόγους ….

στ) Που δηλώνουν τοπική σειρά ή σχέση: εδώ, εκεί, κοντά, μακριά, στο σημείο αυτό, μέσα έξω ….

η) Που δηλώνουν έμφαση ή βεβαιότητα: πράγματι, ιδιαίτερα, ξεχωριστά, αξίζει να τονιστεί, ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται,εκείνο που προέχει, είναι αξιοπρόσεκτο ότι, προπάντων, ειδικά, περισσότερο, το κυριότερο όμως είναι, αναντίρρητα, είναι σαφές, είναι γεγονός, οπωσδήποτε, βέβαια,φυσικά ….

θ) Που δηλώνουν διάζευξη: ή – ή, είτε – είτε, ούτε – ούτε

Εθελοντισμός σημειώσεις

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Εθελοντισμός: η οργανωμένη προσφορά υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο χωρίς την απαίτηση ανταλλάγματος

Εθελοντής: αυτός που προσφέρει χρόνο, γνώσεις, δεξιότητες σε κάποιο άτομο ή ομάδα χωρίς αντάλλαγμα.

Γιατί να γίνω εθελοντής;

  • Απολαμβάνω τη χαρά της προσφοράς (ψυχική ικανοποίηση). Ιδιαίτερα σημαντικό για συνταξιούχους.
  • Νιώθω χρήσιμος
  • Αποκτώ γνώσεις και εμπειρίες μέσα από δημιουργική απασχόληση
  • Γνωρίζω και συνεργάζομαι με ανθρώπους με ανάλογα ενδιαφέροντα και προβληματισμό.
  • Ευαισθητοποιούμε κοινωνικά.

Ποια είναι η αξία του εθελοντισμού για την κοινωνία;

  • Προσφορά βοήθειας στην αντιμετώπιση διάφορων καταστροφών.
  • Οργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων (π.χ. Ολυμπιακοί Αγώνες)
  • Κάλυψη κενών του κρατικού μηχανισμού στο χώρο της υγείας, εκπαίδευσης, κλπ.
  • Προσφορά βοήθειας σε ανήμπορα μέλη ή ομάδες μιας κοινωνίας (καλλιέργεια κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης)
  • Πώς καλλιεργείται η εθελοντική συνείδηση;

  • Κάποιες οικογενειακές υποχρεώσεις (π.χ. καθάρισμα σπιτιού) μπορούν να γίνονται συνεργατικά (καλλιέργεια συνεργατικού κλίματος)
  • Γονείς συμμετέχουν σε εθελοντικές δραστηριότητες και αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά τους
  • Το σχολείο μέσα από τη συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις (δενδροφύτευση, ανακύκλωση,κλπ), μέσα από προγράμματα, αφιερώματα, μαθήματα (ΚΠΑ, Γλώσσα).
  • Η πολιτεία ενθαρρύνει μέσα από την επιβράβευση και την επίσημη αναγνώριση (π.χ. η εθελοντική δραστηριότητα να θεωρείται επίσημα προσόν για την κάλυψη μιας θέσης εργασίας)
  • Τα ΜΜΕ να προβάλουν ιστορίες και επιτεύγματα εθελοντών
  • Σχετικές έννοιες:


    –  αλληλεγγύη: το ηθικό καθήκον της αλληλοβοήθειας, της υποχρέωσης που έχουν τα μέλη μιας ομάδας να υποστηρίζονται και να ενισχύονται αμοιβαία.
    –  φιλανθρωπία
      :  η πράξη, η χειρονομία ενίσχυσης, βοήθειας (οικονομικής κυρίως) προς ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Πόλεμος και ειρήνη σημειώσεις

ΠΟΛΕΜΟΣ

  • Είναι η βίαια σύγκρουση για την επίλυση διαφορών, σε ατομικό, εθνικό ή διακρατικό επίπεδο.
  • Πόλεμος= σύρραξη, συμπλοκή, σύγκρουση, εχθροπραξίες, μάχη, διαμάχη, φιλονικία, ανταγωνισμός.

Μορφές πολέμου

αμυντικός, επιθετικός, επεκτατικός, απελευθερωτικός, οικονομικός, ψυχρός, ιερός, εμφύλιος, παγκόσμιος, βαλκανικός, ψυχολογικός,?

Αιτίες πολέμου

  • Οικονομικός ανταγωνισμός – ιμπεριαλισμός (επεκτατική πολιτική) – έλεγχος πηγών ενέργειας.
  • Εθνικισμός
  • Θρησκευτικός φανατισμός
  • Πολεμική βιομηχανία – μιλιταρισμός
  • Πολιτικές διαφορές
  • Εδαφικές διαφορές ανάμεσα σε κράτη
  • Προσωπικές φιλοδοξίες ηγετών (π.χ. Χίτλερ)
  • Κοινωνικά φαινόμενα, π.χ. φυλετικές διακρίσεις

Διαβάστε περισσότερα «Πόλεμος και ειρήνη σημειώσεις»