Τι χάνεται μαζί με τη γραφή

To Ίντερνετ και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν μπει έντονα στην καθημερινότητά μας τα τελευταία 20 χρόνια και σήμερα για πολλούς φαντάζει δύσκολο να σκεφτούν τη ζωής τους χωρίς αυτά. Δεδομένου ότι γινόμαστε όλο και πιο εξαρτημένοι από τις νέες τεχνολογίες, δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται πως αυτές «μας κάνουν περισσότερο χαζούς».

Από τη μια, το Ίντερνετ, τα smartphones και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν κάνει τη ζωή μας αρκετά πιο εύκολη, προσφέροντάς μας μεταξύ άλλων πρόσβαση σε τεράστιες ποσότητες πληροφοριών. Από την άλλη, πολλοί ανησυχούν ότι οι υπολογιστές αποθαρρύνουν την κατάρτιση, ενθαρρύνοντας την αναζήτηση απαντήσεων και μειώνοντας την τέχνη της ευρετικής επίλυσης προβλημάτων.

Τέτοιου είδους φόβοι για τις επιδράσεις των ηλεκτρονικών μέσωn στην ανθρώπινη συμπεριφορά και σκέψη επεκτείνονται σε θέματα που αφορούν τις νέες γενιές και τις μαθησιακές δυνατότητες των νεαρών παιδιών, τα οποία είναι κάτι παραπάνω από εξοικειωμένα με τα τεχνολογικά μέσα.Μάλιστα, πολλά κράτη έχουν υιοθετήσει πρότυπα διδασκαλίας που προωθούν τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, ήδη από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Ακολουθώντας το αμερικανικό πρότυπο, πολλά σχολεία σε όλο τον κόσμο μαθαίνουν γραφή στα παιδιά στο νηπιαγωγείο και στην πρώτη τάξη, δίνοντας από πολύ νωρίς την έμφαση στο πληκτρολόγιο. Είναι, λοιπόν, αναπόφευκτο να αναρωτηθεί κανείς σε ποιο βαθμό αυτή η μετατόπιση από το χειρόγραφο στο πληκτρολόγιο και την οθόνη, επηρεάζει το τρόπο που λειτουργούμε, μαθαίνουμε και σκεφτόμαστε.

Το πείραμα Διαβάστε περισσότερα «Τι χάνεται μαζί με τη γραφή»

Το tablet μου, ο ξεναγός μου

Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας γίνεται σύμμαχος των μουσείων ανά τον κόσμο και τη θέση των χάρτινων οδηγών έχουν πάρει τα κινητά τηλέφωνα και οι ταμπλέτες.
Χωράει το Λούβρο στην τσέπη σας; Και το Λούβρο χωράει, και το Πράδο της Μαδρίτης, και η Τέιτ του Λονδίνου και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Διότι όλα τα ?εγάλα ?ουσεία του κόσ?ου δεν αντιστέκονται στην τεχνολογική επανάσταση και βεβαίως στις δυνατότητες που παρέχει η αιχ?ή του δόρατος της συγκεκρι?ένης επανάστασης: το κινητό τηλέφωνο.

«Οι εφαρμογές και η τεχνολογική αναβάθμιση των μουσείων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και η αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων είναι αναπόφευκτη», δηλώνει κατηγορηματικά η Νουρία Γκονζάλεζ Ουμπιέτα, αναπληρώτρια διευθύντρια των εκδόσεων του Ιδρύματος Γκούγκενχαϊμ. Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η αντιπρόεδρος του τμήματος επικοινωνίας του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, Ελίζα Τοπάλιαν – το οποίο βρίσκεται σταθερά στην πεντάδα των μουσείων με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως και περί τα έξι εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως -, που εκτιμά ότι «τους τελευταίους δώδεκα μήνες πλέον παγκοσμίως, το βάρος πέφτει στις εφαρμογές ως πεδίο πειραματισμού, δεδομένου ότι θεωρούνται στρατηγικής και ζωτικής σημασίας για την αποστολή ενός μουσείου». Διαβάστε περισσότερα «Το tablet μου, ο ξεναγός μου»

Ταξιδεύοντας με τραγούδια και κείμενα

Μου΄ταξες ταξίδι να με πας…

Δεν έκανα ταξίδια μακρινά…

Το ταξίδι ανά τους αιώνες

Δημοτικά τραγούδια της ξενιτιάς

Δημοτικά τραγούδια της ξενιτιάς

«Θέλω να πα στην ξενιτιά»

Είδος: δημοτικό τραγούδι

Μορφή: 12 στίχοι ? μέτρο ιαμβικό ? στίχος 15σύλλαβος ? απουσία ομοιοκαταληξίας

Γλώσσα: απλή δημοτική, κυριαρχούν ρήματα και ουσιαστικά, εκφραστική λιτότητα.

Διάθεση (ύφος): παραπονιάρικο Διαβάστε περισσότερα «Δημοτικά τραγούδια της ξενιτιάς»