Το tablet μου, ο ξεναγός μου

Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας γίνεται σύμμαχος των μουσείων ανά τον κόσμο και τη θέση των χάρτινων οδηγών έχουν πάρει τα κινητά τηλέφωνα και οι ταμπλέτες.
Χωράει το Λούβρο στην τσέπη σας; Και το Λούβρο χωράει, και το Πράδο της Μαδρίτης, και η Τέιτ του Λονδίνου και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Διότι όλα τα ?εγάλα ?ουσεία του κόσ?ου δεν αντιστέκονται στην τεχνολογική επανάσταση και βεβαίως στις δυνατότητες που παρέχει η αιχ?ή του δόρατος της συγκεκρι?ένης επανάστασης: το κινητό τηλέφωνο.

«Οι εφαρμογές και η τεχνολογική αναβάθμιση των μουσείων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και η αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων είναι αναπόφευκτη», δηλώνει κατηγορηματικά η Νουρία Γκονζάλεζ Ουμπιέτα, αναπληρώτρια διευθύντρια των εκδόσεων του Ιδρύματος Γκούγκενχαϊμ. Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η αντιπρόεδρος του τμήματος επικοινωνίας του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, Ελίζα Τοπάλιαν – το οποίο βρίσκεται σταθερά στην πεντάδα των μουσείων με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως και περί τα έξι εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως -, που εκτιμά ότι «τους τελευταίους δώδεκα μήνες πλέον παγκοσμίως, το βάρος πέφτει στις εφαρμογές ως πεδίο πειραματισμού, δεδομένου ότι θεωρούνται στρατηγικής και ζωτικής σημασίας για την αποστολή ενός μουσείου».

Μόδα, λοιπόν, ή ανάγκη; ό,τι και να ισχύει, οι εφαρμογές-ξεναγοί μουσείων για κινητά και ταμπλέτες ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και προσφέρουν τη δυνατότητα γνωριμίας με αριστουργήματα της τέχνης από τα οποία μας χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα ή και χιλιάδες χρόνια. Και αν έως τώρα οι εφαρμογές λειτουργούσαν είτε μέσα στις αίθουσες των μουσείων είτε ακόμη και εξ αποστάσεως, μια νέα καινοτομία ετοιμάζεται να ανατρέψει εκ νέου τα δεδομένα ώς το τέλος της χρονιάς που εκτιμάται ότι θα κυκλοφορήσει στην αγορά, με κόστος περί τα 220 ευρώ. Πρόκειται για ένα ζευγάρι γυαλιά που θα «βυθίζουν» τον επισκέπτη στον κόσμο ενός μουσείου μέσω εικονικής πραγματικότητας, χωρίς εκείνος να χρειαστεί να σηκωθεί καν από τον καναπέ του. Οι περισσότερες εφαρμογές, ωστόσο, που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν γενικές πληροφορίες και σκοπό έχουν να προσφέρουν μια εικόνα του μουσείου με ευρετήριο έργων, διαδραστικούς χάρτες, ημερολόγιο με τις εκδηλώσεις, άρθρα και οπτικοακουστικό υλικό.

Τώρα πλέον, όπου δεν υπάρχει εφαρμογή, αρκεί ο κώδικας Q που «διαβάζεται» από ένα κινητό ή μια ταμπλέτα για να βρει κάποιος όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και μάλιστα προσαρμοσμένες στις ανάγκες του. Ενδεικτικό, άλλωστε, είναι πως τον κώδικα Q του Εθνικού Μουσείου της Κίνας – ένα από τα 20 με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως – τον κατέβασαν 430.000 άτομα μέσα σε τρεις μήνες.

Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει το θέμα της οικονομικής βιωσιμότητας ανάλογων ψηφιακών εφαρμογών, κάτι που συνδέεται άμεσα με το πόσοι χρήστες θα βρουν ελκυστικές τις συγκεκριμένες μεθόδους ξενάγησης. Οι περισσότεροι ειδικοί, όμως, εμφανίζονται αισιόδοξοι, εκτιμώντας ότι «οι δυνατότητες είναι ατελείωτες».

http://www.tanea.gr/news/culture/article/5105517/to-tablet-moy-o-ksenagos-moy/ (διασκευή)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *