1η -2η ενότητα

Ο μικρός Νικόλας

Μετά το μεσημεριανό φαγητό, η μαμά είπε, «Θα φτιάξω μία λαχταριστή μηλόπιτα για το βράδυ», κι εγώ είπα, «Γιούπι», όμως, ο μπαμπάς είπε, «Νικόλα, το απόγευμα θα δουλέψω στο σπίτι. Να είσαι λοιπόν φρόνιμο αγόρι μέχρι την ώρα του φαγητού, αλλιώς δεν έχει μηλόπιτα».

Εγώ υποσχέθηκα να μην κάνω βλακείες. Οι μηλόπιτες της μαμάς ξεχωρίζουν για τη νοστιμιά τους. Πρέπει να προσέξω για να είμαι φρόνιμος, γιατί μερικές φορές θέλεις πραγματικά να είσαι φρόνιμος και τσακ! κάτι συμβαίνει χωρίς να το θέλεις. Κι ο μπαμπάς δεν αστειεύεται, όταν λέει πως αλλιώς δεν έχει μηλόπιτα, ακόμα κι αν κλάψω κι αν πω πως θα φύγω από το σπίτι και πως μετά θα το μετανιώσουν, δεν έχει μηλόπιτα.

Βγήκα λοιπόν στον κήπο, για να μην ενοχλώ τον μπαμπά που δούλευε στο σαλόνι και μετά ήρθε ο Αλσέστ. Ο Αλσέστ είναι ένας φίλος μου από το σχολείο, ένας χοντρός που τρώει συνεχώς. «Γεια!» μου είπε ο Αλσέστ, «τι κάνεις;» «Τίποτα», απάντησα. «Πρέπει να είμαι φρόνιμος μέχρι το βράδυ, αν θέλω να φάω μηλόπιτα μετά το φαγητό». Ο Αλσέστ άρχισε να γλείφει πολλές φορές τα χείλη του και μετά σταμάτησε να το κάνει και μου είπε, «Και νομίζεις πώς, αν είμαι φρόνιμος, θα φάω κι εγώ μηλόπιτα;» Εγώ του είπα πως δεν ξέρω, γιατί δε μου επιτρέπουν να καλώ φίλους χωρίς να ρωτάω τον μπαμπά και τη μαμά. Τότε ο Αλσέστ είπε πως θα πήγαινε να ζητήσει από τον μπαμπά μου να τον καλέσει για φαγητό και χρειάστηκε να τον κρατήσω από τη δερμάτινη ζώνη τη στιγμή που έμπαινε στο σπίτι. «Μην το κάνεις αυτό, Αλσέστ», του είπα. «Αν ενοχλήσεις τον μπαμπά μου, κανείς δε θα φάει μηλόπιτα, ούτε εσύ ούτε εγώ». Ο Αλσέστ έξυσε το κεφάλι του, έβγαλε από την τσέπη του ένα τσουρεκάκι, το δάγκωσε και είπε, «Εντάξει, τι θα γίνει, ας μη φάω. Τι θα παίξουμε;» Εγώ είπα στον Αλσέστ να παίξουμε κάτι ήσυχο και αποφασίσαμε να παίξουμε βόλους, χωρίς να μιλάμε. Τελικά όλα έδειχναν ότι δεν θα έχανα τη μηλόπιτα με τίποτα.

(Ρενέ Γκοσινί-Ζαν Ζακ Σανπέ., Ο μικρός Νικόλας σε νέες περιπέτειες, σελ. 249-25, διασκευή)

 

1) Η ιστορία που διάβασες αναφέρεται: (να κυκλώσεις τη σωστή απάντηση)

Α. στη φιλία δύο παιδιών

Β. στην παρασκευή μιας μηλόπιτας

Γ. στην αγωνία του Νικόλα για τη μηλόπιτα

Δ. στην αγωνία του Αλσέστ για τη μηλόπιτα

 

 2) Τι ζήτησε από το Νικόλα ο πατέρας του και για ποιο λόγο;

…………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………………………….

3) Ποιος φίλος του Νικόλα ήρθε να παίξουν; Γιατί αυτό ανησύχησε το Νικόλα;

…………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………………………….

 

 

4) «Βγήκα λοιπόν στον κήπο, για να μην ενοχλώ τον μπαμπά που δούλευε στο σαλόνι και μετά ήρθε ο Αλσέστ».: Να βρεις τα ρήματα και τα υποκείμενά τους.

Ρήμα Υποκείμενο
   
   
   
   
   

 

5) Επίλεξε το σωστό είδος της πρότασης από την παρένθεση:

  • Θα φτιάξω μία λαχταριστή μηλόπιτα για το βράδυ (αποφαντική, επιθυμίας, επιφωνηματική, ερωτηματική)
  • Θέλω να είσαι φρόνιμο αγόρι. (αποφαντική, επιθυμίας, επιφωνηματική, ερωτηματική)
  • Τι θα παίξουμε; (αποφαντική, επιθυμίας, επιφωνηματική, ερωτηματική)
  • Ας μη φάω (καταφατική, αρνητική)
  • Οι μηλόπιτες της μαμάς ξεχωρίζουν για τη νοστιμιά τους (απλή, ελλειπτική, επαυξημένη)
  • Ο Αλσέστ είναι φίλος μου. (απλή, ελλειπτική, επαυξημένη)
  • Θα φάω μηλόπιτα και παγωτό. (απλή, ελλειπτική, επαυξημένη)

Α2 – εργασία 3η

  • Συνέχεια του διηγήματος. Θέλω να το διαβάσεις προσεκτικά και να απαντήσεις στις ερωτήσεις που ακολουθούν. Τις απαντήσεις θα τις γράψεις είτε στο αρχείο που σου στέλνω, είτε σε ένα δικό σου χαρτί χειρόγραφα. Το τέλος του διηγήματος καθώς και τα υπόλοιπα στοιχεία του (τίτλος, συγγραφέας) την επόμενη φορά:

https://drive.google.com/open?id=1K0RdeblFbvurOiU1M3o4aFgyTX8I1Pv1

Απαντήσεις μέχρι Τετάρτη 6 Μαΐου 2020.

Α2 – εργασία 2η

Α2 – Νεοελληνική Γλώσσα- Εργασία 2η

Παράδοση: μέχρι 27 Απριλίου 2020

  • Σας δίνω την αρχή ενός διηγήματος. Θέλω να το διαβάσετε προσεκτικά και να απαντήσετε στις ερωτήσεις που ακολουθούν. Τις απαντήσεις θα τις γράψετε είτε στο αρχείο που σας στέλνω, είτε σε ένα δικό σας χαρτί χειρόγραφα. Η συνέχεια του διηγήματος καθώς και τα υπόλοιπα στοιχεία του (τίτλος, συγγραφέας) μετά το Πάσχα:

    https://drive.google.com/open?id=1jRbjzXDvlcpeiFXTiys8W5vfiY4e1bez

Α2- Εργασία 1η

  • Διαβάζω πρώτα τα χαρακτηριστικά του ημερολογίου για να τα θυμηθώ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Είναι ένα κειμενικό είδος στο οποίο ένα άτομο καταγράφει τα πιο σημαντικά γεγονότα της προσωπικής του ζωής καθώς και της δημόσιας ζωής της εποχής του. Είναι κείμενο με προσωπικό χαρακτήρα και δε γράφεται για να δημοσιευτεί ή για να διαβαστεί από άλλους εκτός από τον ίδιο τον συγγραφέα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ

  • Ακριβής προσδιορισμός του χρόνου και του τόπου με την καταγραφή της ημερομηνίας  στην αρχή  της σελίδας πάνω δεξιά. Π.χ   Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020 (είναι η ημέρα που έκλεισε το σχολείο)
  • Χρησιμοποίηση της φράσης «αγαπημένο μου ημερολόγιο » από κάτω και αριστερά. (το ημερολόγιο μπορεί να έχει και όνομα)
  • Αυστηρά χρονολογική καταγραφή των γεγονότων.
  • Χρήση συνήθως πρώτου ενικού προσώπου. Υπάρχει περίπτωση το ημερολόγιο να απευθύνεται  σε   κάποιο τρίτο, συνήθως φανταστικό πρόσωπο, οπότε χρησιμοποιείται το δεύτερο ενικό πρόσωπο.
  • Γλώσσα αυθόρμητη, απλή , καθημερινή, με στοιχεία προφορικού λόγου
  • Ύφος  απλό, προσωπικό, εξομολογητικό.
  • Αν προορίζεται για δημοσίευση, τότε το ύφος είναι  πιο φροντισμένο (αυτό συνήθως γίνεται σημαντικά πρόσωπα της δημόσιας ζωής)

 

Παράδειγματα  ημερολογίου

1.Απόσπασμα από το βιβλίο της  Zωρζ Σαρή «Το ψέμα»

19 Oκτωβρίου, στο δωματιάκι μου

Oι μέρες πέρασαν χωρίς να γράψω ούτε μια λέξη. Kι όμως, Xριστινάκι, εσύ το ξέρεις καλά πόσα πολλά θα ‘χα να σου πω. H μητέρα κοιμάται. Όταν βραδιάζει, είναι πάντα κουρασμένη. […]

Άρχισα γερμανικά σ’ ένα φροντιστήριο της πλατείας Kάνιγγος. Παίρνω το λεωφορείο που σταματάει μπροστά στο σπίτι μας και κατεβαίνω στο τέρμα. Tρεις φορές την εβδομάδα. Έχω πολλή μελέτη.

H μαμά δεν έφερε αντίρρηση για τα γερμανικά. Ξέρω όμως πως πολύ στενοχωρέθηκε. Aχ, θα ήθελα να μη μου περίσσευε καιρός ούτε για να πάρω ανάσα. Δε θέλω να σκέφτομαι. Προσπαθώ να σβήσω απ’ το μυαλό μου τον πατέρα, το θυρωρείο. Kι όμως, η κάθε λεπτομέρεια της ζωής μου μπήγεται στη σκέψη μου σαν τη βελόνα της μαμάς στο ρούχο της πελάτισσας.

  1. Από το ημερολόγιο της Άννα Φρανκ

Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 1942

Αγαπητή Κίτυ,

Η μητέρα είναι τρομερά εκνευρισμένη, πράγμα που με εκθέτει σε κίνδυνο. Είναι τάχα τυχαίο που πάντα εγώ τα πληρώνω και ποτέ η Μαργκότ; Χθες βράδυ, για παράδειγμα, η Μαργκότ διάβαζε ένα βιβλίο εικονογραφημένο με υπέροχα σκίτσα· κάποια στιγμή σηκώθηκε και βγήκε από το δωμάτιο, αφήνοντας το βιβλίο της ανοιχτό, για να συνεχίσει το διάβασμα μόλις θα ξαναγύριζε. Δεν είχα τίποτα το ιδιαίτερο να κάνω εκείνη την ώρα και το πήρα για να χαζέψω τις εικόνες. Μόλις γύρισε η Μαργκότ, με είδε με το βιβλίο στα χέρια, ζάρωσε τα φρύδια της και με παρακάλεσε να της το δώσω. Θέλησα να το κρατήσω ακόμα μια στιγμή. Η Μαργκότ θύμωσε για τα καλά και τότε μπήκε στη μέση η μητέρα λέγοντας: – Η Μαργκότ είχε και διάβαζε αυτό το βιβλίο· πρέπει λοιπόν να της το δώσεις…….. (συνεχίζεται)

Δική σου, Άννα

  • Θέμα: Ημερολόγιο καραντίνας.

(στο κείμενό σου θέλω να υπάρχουν οπωσδήποτε 2 ημέρες – θυμίζω ότι η καραντίνα ξεκίνησε στις 23 Μαρτίου- δεν υπάρχει περιορισμός σε έκταση)

Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μου στο kdori@sch.gr.

 

Περιγραφή

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

  • Με τον όρο περιγραφή εννοούμε την αναπαράσταση μέσα από το λόγο (προφορικό ή γραπτό) αντικειμένων, προσώπων, τοπίων, φαινομένων, σκηνών της ζωής, καταστάσεων, κλπ. Περιγραφή στην καθημερινή μας ζωή χρησιμοποιείται σε εφημερίδες, φυλλάδια, οδηγίες χρήσης, μουσεία, εγκυκλοπαίδεια, συμβόλαια για ακίνητα,κλπ.
  • Για να περιγράψει κανείς κάτι, πρέπει να επιλέξει ορισμένα βασικά, κατά τη γνώμη του, γνωρίσματα / λεπτομέρειες, που ιεραρχούνται και οργανώνονται ανάλογα: άλλες μεγεθύνονται και προβάλλονται, ενώ άλλες υποτονίζονται· ορισμένες επίσης λεπτομέρειες αποσιωπούνται τελείως. Συνήθως ακολουθούμε πορεία από το γενικό στο ειδικό.
  • Όταν περιγράφει ένας άνθρωπος δεν λειτουργεί όπως μια φωτογραφική μηχανή. Γιατί η μηχανή καταγράφει μόνο ό,τι βλέπει ο φακός, ενώ ο άνθρωπος περιγράφει και αυτό μου ακούει, μυρίζει ή νιώθει. Γι’ αυτό και οι λεπτομέρειες μιας περιγραφής πρέπει να μπορεί ο αναγνώστης να τις δει, να τις ακούσει, να τις μυρίσει…
  • Σημαντική είναι η κατάταξη των λεπτομερειών με βάση το χώρο.Π.χ. Κολλητά στον τοίχο του δωματίου υπήρχε ένα τραπέζι με δύο καρέκλες από τη μία και την άλλη πλευρά του.
  • Η ακρίβεια και η σαφήνεια είναι βασικά χαρακτηριστικά της περιγραφής. Μία περιγραφή, για να είναι ακριβής και σαφής, πρέπει να περιλαμβάνει τις κατάλληλες λεπτομέρειες, ώστε να παρέχει επαρκείς πληροφορίες για το αντικείμενο. Η ακρίβεια και η σαφήνεια της περιγραφής εξυπηρετούνται και από την επιλογή των κατάλληλων κάθε φορά λέξεων / φράσεων που αποδίδουν με τη μεγαλύτερη πιστότητα τα γνωρίσματα του αντικειμένου.
  • Η επιλογή της γλώσσας (κυριολεκτική ή μεταφορική) που θα χρησιμοποιήσει κάποιος σε μια περιγραφή, καθορίζεται κάθε φορά από το είδος του κειμένου και από τον επιδιωκόμενο σκοπό.
  ·        Στην Αττική προβλέπεται για σήμερα αίθριος και ζεστός καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Η θάλασσα στο Σαρωνικό και Νότιο Ευβοϊκό θα είναι σχεδόν ήρεμη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στην Αθήνα από 34 ο ως 41 ο βαθμούς, ενώ στα παράκτια η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι χαμηλότερη. (Μετεωρολογικό δελτίο)
  ·        Καμίνι η Αθήνα με 41ο βαθμούς σήμερα και αύριο. Ψηθήκαμε! Έσφιξαν οι ζέστες και η Ομόνοια έγινε πλαζ! Μπορούσες να τηγανίσεις αυγό σε πεζοδρόμιο, να φτιάξεις κανονική ψαρόσουπα στις λιμνούλες των πάρκων και ακόμα -χωρίς υπερβολές- να αναπολήσεις το χειμώνα. (Δημοσιογραφική είδηση)
  • Κάθε περιγραφή γίνεται από μια ορισμένη οπτική γωνία, δηλαδή επιλέγει κανείς τις κατάλληλες λεπτομέρειες και περιγράφει το αντικείμενο ανάλογα με τη συναισθηματική φόρτιση που έχει απέναντί του, τον τρόπο που σκέφτεται και το αποτέλεσμα που επιδιώκει ή πάλι από τη θέση από την οποία παρατηρεί αυτό που περιγράφει.

Γενικές οδηγίες:

  • Σκέψου καλά αυτό που πρέπει να περιγράψεις
  • Γράψε πρόχειρα τις λεπτομέρειες που θεωρείς ότι πρέπει να αναφέρεις και μετά τοποθέτησέ τες σε μια λογική σειρά. Θα πρέπει οπωσδήποτε να στηρίζουν τη θεματική σου πρόταση.
  • Κράτα την ίδια οπτική γωνία σε όλο σου το κείμενο.
  • Χρησιμοποίησε ζωντανή γλώσσα, επίθετα, μεταφορές, μην το παρακάνεις όμως.

(πηγές: Έκθεση-Έκφραση Α΄ Λυκείου, Το δημιουργικό γράψιμο,Εκθέσεις, Ν. Γρηγοριάδης)