Γ1 – εργασία 2η

Εκπαιδευτικός: Δωρή Κατερίνα

Παράδοση: μέχρι 27 Απριλίου 2020

Διάβασε προσεκτικά το κείμενο και απάντησε στις ερωτήσεις που ακολουθούν:

«Περάσαμε βουνά και χαράδρες για να βοηθήσουμε τα παιδιά»

Μια ολόκληρη γενιά- 300.000 παιδιά- στα βουνά του Αζερμπαϊτζάν έπασχε από ιωδιοπενία και σώθηκε από Έλληνες γιατρούς

Τον Ιανουάριο του 1998, μια ομάδα γιατρών από το Ενδοκρινολογικό Τμήμα της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών έφτανε για πρώτη φορά- περπατώντας μέσα από χαράδρες, «μισές» γέφυρες, κατεστραμμένους δρόμους και δύσβατα μονοπάτια- στα ορεινά χωριά του Καυκάσου. Σύντομα διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των βουνών, ηλικίας 6 έως 16 χρόνων, μια ολόκληρη γενιά από 300.000 παιδιά- κινδύνευαν να χαθούν από έλλειψη ιωδίου στη διατροφή τους. Και τότε ανέλαβαν τη διάσωσή τους…

Δέκα χρόνια μετά, οι ενδοκρινολόγοι του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά και συνάδελφοί τους από μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας που πήραν μέρος στη συνέχεια στο μεγαλύτερο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση της ιωδιοπενίας στον κόσμο, είναι πραγματικά υπερήφανοι, αφού, όχι μόνο κατάφεραν να διασώσουν μια ολόκληρη γενιά παιδιών- μειώνοντας το ποσοστό εμφάνισης της ιωδιοπενικής βρογχοκήλης στα παιδιά του Αζερμπαϊτζάν από το 95%100% στο 5%- αλλά βάζουν αυτήν τη στιγμή και τα θεμέλια για να «κλείσει ο δεκάχρονος κύκλος του προγράμματος με απόλυτη επιτυχία», εκπαιδεύοντας και μεταφέροντας πια την ευθύνη στους Αζέρους γιατρούς. […]

Με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διαρκή συμπαράσταση της υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και των Γιατρών του Κόσμου, το πρόγραμμα άρχισε να εφαρμόζεται με τουλάχιστον δύο αποστολές τον χρόνο, στις οποίες συμμετείχαν περίπου δέκα άτομα κάθε φορά: «Οι αποστολές μας κρατούσαν από μία εβδομάδα έως και έναν μήνα. Χορηγήσαμε σε τρεις εξαμηνιαίες δόσεις χάπια ιωδίου σε 300.000 παιδιά σε όλα τα ορεινά χωριά του Καυκάσου και εδώ και δύο χρόνια χορηγούμε στον πληθυσμό ιωδιούχο αλάτι- πάνω από 1.000 τόνους- που είναι η πιο σταθερή, φθηνή και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα», επισημαίνει ο κ. Μάρκου. Οκτώ χρόνια μετά την πρώτη αποστολή και δυόμισι χρόνια μετά τη χορήγηση και της τελευταίας δόσης των ιωδιούχων χαπιών, οι έρευνες έδειξαν ότι το ποσοστό της ιωδιοπενικής βρογχοκήλης στα παιδιά «έπιασε» το διεθνές στάνταρ, που είναι το 5%!

Οι αποστολές στον Καύκασο μόνο εύκολες δεν ήταν. Όπως εξηγεί ο κ. Γεωργόπουλος, «δεν είχε καταρρεύσει μόνο το υγειονομικό σύστημα της χώρας, αλλά και το σύνολο των υποδομών της. Τα πάντα είχαν συντριβεί. Δεν υπήρχαν μέσα μεταφοράς και, στα ορεινά χωριά που παλιά ήταν εφοδιασμένα ακόμα και με αγωγούς φυσικού αερίου, όχι μόνο δεν λειτουργούσαν οι αγωγοί αλλά δεν υπήρχε ούτε ρεύμα εκτός από δύο ώρες την ημέρα. Για να φτάσουμε σε κάποια χωριά και να εξετάσουμε τα παιδιά έπρεπε να περάσουμε από στενά φαράγγια και χαράδρες, να διασχίσουμε ποτάμια, να σκαρφαλώσουμε σε κακοτράχαλα βουνά. Υπήρχαν γέφυρες κτισμένες τέλεια έως τη μέση και μετά… γκρεμός! Φυσικά, δεν υπήρχαν ξενοδοχεία και μας προσέφεραν μια αλησμόνητη φιλοξενία οι Αζέροι κάτοικοι των χωριών. Όσες φορές πήγαμε στα σπίτια τους γίναμε μέλη των οικογενειών τους… Κι αυτό είναι κάτι που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε!».

Όλη αυτή τη προσπάθεια, ο κόπος, η ιατρική παρέμβαση και τα θεαματικά της αποτελέσματα είναι μια εμπειρία ζωής για όσους συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Και όλοι έχουν την ηθική ικανοποίηση ότι δεν έμειναν θεατές στο πρόβλημα και 300.000 παιδιά διέφυγαν οριστικά από τον κίνδυνο της ιωδιοπενίας, γλίτωσαν από τη βρογχοκήλη, θα ψηλώσουν κανονικά και θα έχουν φυσιολογική διανοητική ανάπτυξη.

(https://www.tanea.gr/2007/08/04/greece/perasame-boyna-kai-xaradres-gia-na-boithisoyme-ta-paidia/, Αθανασίου Α. 4 Αυγούστου 2007)

Το οδοιπορικό της τελευταίας αποστολής μπορείτε να δείτε στο βίντεο “Τα παιδιά των βουνών”

Ασκήσεις

1)“Οι αποστολές…δεν θα ξεχάσουμε!”: να βρείτε τα δομικά στοιχεία της παραγράφου και να της δώσετε ένα πλαγιότιτλο

Θεματική περίοδος:

Λεπτομέρειες:

Πρόταση Κατακλείδα:

Τίτλος:

2)Να βρείτε το είδος και το συντακτικό ρόλο των παρακάτων προτάσεων (θα τις βρείτε υπογραμμισμένες και στο κείμενο):

που πήραν μέρος στη συνέχεια στο μεγαλύτερο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση της ιωδιοπενίας στον κόσμο:

να εφαρμόζεται με τουλάχιστον δύο αποστολές τον χρόνο:

ότι το ποσοστό της ιωδιοπενικής βρογχοκήλης στα παιδιά «έπιασε» το διεθνές στάνταρ:

Για να φτάσουμε σε κάποια χωριά :

και να εξετάσουμε τα παιδιά:

να περάσουμε από στενά φαράγγια και χαράδρες:

Όσες φορές πήγαμε στα σπίτια τους:

3) Διάλεξε ένα από τα παρακάτω θέματα και γράψε ένα κείμενο 250-300 λέξεων

  • Συμμετείχες ως δημοσιογράφος στην αποστολή στο Αζερμπαϊτζάν. Γυρνώντας στην Ελλάδα γράφεις ένα άρθρο για το σκοπό και το αποτέλεσμα της αποστολής αλλά και για να τονίσεις την προσφορά των Ελλήνων γιατρών. (θα πρέπει να αντλήσεις πληροφορίες και από το βίντεο)

Ή

  • Γράφεις ένα κείμενο αφιερωμένο στους γιατρούς που δουλεύουν στις μονάδες νοσηλείας ανθρώπων που πάσχουν από κορονοϊό.

(μπορείς να γράψεις τις απαντήσεις σε αρχείο εγγράφου και να μου το στείλεις με μέιλ στο kdori@sch.gr ή σε ένα δικό σου χαρτί χειρόγραφα, να το φωτογραφίσεις και να μου το στέιλεις ως εικόνα)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *