Γ1 – εργασία 2η

Εκπαιδευτικός: Δωρή Κατερίνα

Παράδοση: μέχρι 27 Απριλίου 2020

Διάβασε προσεκτικά το κείμενο και απάντησε στις ερωτήσεις που ακολουθούν:

«Περάσαμε βουνά και χαράδρες για να βοηθήσουμε τα παιδιά»

Μια ολόκληρη γενιά- 300.000 παιδιά- στα βουνά του Αζερμπαϊτζάν έπασχε από ιωδιοπενία και σώθηκε από Έλληνες γιατρούς

Τον Ιανουάριο του 1998, μια ομάδα γιατρών από το Ενδοκρινολογικό Τμήμα της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών έφτανε για πρώτη φορά- περπατώντας μέσα από χαράδρες, «μισές» γέφυρες, κατεστραμμένους δρόμους και δύσβατα μονοπάτια- στα ορεινά χωριά του Καυκάσου. Σύντομα διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των βουνών, ηλικίας 6 έως 16 χρόνων, μια ολόκληρη γενιά από 300.000 παιδιά- κινδύνευαν να χαθούν από έλλειψη ιωδίου στη διατροφή τους. Και τότε ανέλαβαν τη διάσωσή τους…

Δέκα χρόνια μετά, οι ενδοκρινολόγοι του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά και συνάδελφοί τους από μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας που πήραν μέρος στη συνέχεια στο μεγαλύτερο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση της ιωδιοπενίας στον κόσμο, είναι πραγματικά υπερήφανοι, αφού, όχι μόνο κατάφεραν να διασώσουν μια ολόκληρη γενιά παιδιών- μειώνοντας το ποσοστό εμφάνισης της ιωδιοπενικής βρογχοκήλης στα παιδιά του Αζερμπαϊτζάν από το 95%100% στο 5%- αλλά βάζουν αυτήν τη στιγμή και τα θεμέλια για να «κλείσει ο δεκάχρονος κύκλος του προγράμματος με απόλυτη επιτυχία», εκπαιδεύοντας και μεταφέροντας πια την ευθύνη στους Αζέρους γιατρούς. […]

Με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διαρκή συμπαράσταση της υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και των Γιατρών του Κόσμου, το πρόγραμμα άρχισε να εφαρμόζεται με τουλάχιστον δύο αποστολές τον χρόνο, στις οποίες συμμετείχαν περίπου δέκα άτομα κάθε φορά: «Οι αποστολές μας κρατούσαν από μία εβδομάδα έως και έναν μήνα. Χορηγήσαμε σε τρεις εξαμηνιαίες δόσεις χάπια ιωδίου σε 300.000 παιδιά σε όλα τα ορεινά χωριά του Καυκάσου και εδώ και δύο χρόνια χορηγούμε στον πληθυσμό ιωδιούχο αλάτι- πάνω από 1.000 τόνους- που είναι η πιο σταθερή, φθηνή και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα», επισημαίνει ο κ. Μάρκου. Οκτώ χρόνια μετά την πρώτη αποστολή και δυόμισι χρόνια μετά τη χορήγηση και της τελευταίας δόσης των ιωδιούχων χαπιών, οι έρευνες έδειξαν ότι το ποσοστό της ιωδιοπενικής βρογχοκήλης στα παιδιά «έπιασε» το διεθνές στάνταρ, που είναι το 5%! Διαβάστε περισσότερα «Γ1 – εργασία 2η»

Γ1-Εργασία 1η: Τα παιδιά των βουνών

 

Εργασία 1η:

Ιστοσελίδα Φ όπως Φιλολογικά : δείτε το ντοκιμαντέρ «Τα παιδιά των βουνών».

Θα συζητήσουμε γι’ αυτό στο επόμενο μάθημα στο webex την Παρασκευή 10 Απριλίου στις 10:45 (https://minedu-gov-gr.webex.com/meet/katerinadori )

Κρατήστε πρόχειρα σημειώσεις για τα θέματα συζήτησης:

1)Ποιο είναι το βασικό θέμα του βίντεο;

2) Για ποιο σκοπό δημιουργήθηκε;

3) Βρείτε κάποιες βασικές πληροφορίες για το Αζερμπαϊτζάν

4) Ποιο πρόβλημα ιατρικό υπάρχει στον πληθυσμό;

5) Ποια ομάδα γιατρών προσπάθησε να το αντιμετωπίσει;

6) Τι έκανε ακριβώς;

7) Πώς τους αντιμετώπισαν οι ντόπιοι;

8) Γιατί έπρεπε να πάει η ομάδα αυτή εκεί; Το κράτος;

9) Υπήρχε κάποιο αποτέλεσμα;

10) Ποια εικόνα σου έμεινε από το βίντεο και γιατί;