Η Ελλάδα στον κόσμο

Παγκοσμιοσ χαρτησ

Χάρτης της Ελλάδας

Κείμενα

Αγροτουρισμός

 Αγροτουρισμός είναι ειδική μορφή Τουρισμού Υπαίθρου, η οποία συνίσταται στο σύνολο των δραστηριοτήτων που συνδέονται με την αγροτική παραγωγή και το πολιτιστικό περιβάλλον των αγροτικών περιοχών, τις αγροτικές ασχολίες, τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και τοπική γαστρονομία , καθώς και την παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας και εστίασης σε χώρους ενοποιημένους ή μη με αγροτικές εγκαταστάσεις. Η ανάπτυξή του ανταποκρίνεται στην ανάγκη των αγροτών να αποκτήσουν συμπληρωματικό εισόδημα απασχολούμενοι με τον τομέα των υπηρεσιών καθώς και στην ανάγκη των κατοίκων των αστικών κέντρων να επιστρέψουν στη φύση.

     Ο Αγροτουρισμός προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει τις αγροτικές περιοχές, τις αγροτικές ασχολίες, τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και την καθημερινή ζωή των κατοίκων, την πολιτιστική κληρονομιά κάθε περιοχής, με σεβασμό στο περιβάλλον και την παράδοση. Δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έρθει σε επαφή με τη φύση και με τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο, στις οποίες μπορεί να συμμετέχει.

Έτσι οι φιλοξενούμενοι ενός αγροκτήματος, πέρα από τον κύριο προορισμό τους (διακοπές – ανάπαυση), ασχολούνται είτε με αγροτικές εργασίες κατά κανόνα στο αγρόκτημα (περιποίηση ζώων, άρμεγμα, τυροκομία, θερισμός, τρυγητός, λιομάζεμα, οπωροκηπευτική, μελισσοκομία, κτλ.), είτε και πολλές φορές παράλληλα, με ψυχαγωγικές δραστηριότητες, από αυτές που τους προσφέρει το περιβάλλον της αγροτικής περιοχής (κολύμπι, ψάρεμα, πεζοπορία, ορειβασία, κυνήγι, ιππασία, κτλ.).

(από το διαδίκτυο, διασκευή)


Ήλιος, θάλασσα, τζατζίκι και μουζάκα

   Πώς μπορείς να κάνεις ένα παλιό προϊόν να μοιάζει καινούργιο; Κάθε διαφημιστής θα συμβούλευε το ίδιο: βρες μια πλευρά του που να μην την ξέρει ο καταναλωτής και εστίασε εκεί. Οπως είναι, ας πούμε, η γαστρονομική αξία της ελληνικής κουζίνας. Την οποία φέτος θυμήθηκαν οι τουριστικοί πράκτορες στην Κρήτη και σκέφτηκαν έτσι να ανανεώσουν τον τουρισμό στο νησί τους. Οπότε από τον Μάιο και μετά, μην παραξενευτείτε αν πετύχετε σε Χανιά και Ηράκλειο τα γκρουπ που θα βλέπουν το τζατζίκι και τις τηγανητές πατάτες για αξιοθέατα. Γιατί φέτος στην Κρήτη ξεκινά ο γαστριμαργικός τουρισμός!
Δεν πρόκειται για σπασμωδικές κινήσεις των τουριστικών πρακτόρων. Στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo διοργανώθηκε, τον Φεβρουάριο, συνέδριο υπό την αιγίδα του γαλλικού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τον συνδυασμό της γαστρονομίας με τον τουρισμό, ώστε να βοηθηθεί η ελληνική οικονομία στην κρίσιμη φάση που τώρα περνάει. Στο συνέδριο, Ελληνες και Γάλλοι συμφώνησαν πως η διατροφική παράδοση μπορεί να δώσει νέα ώθηση στον τουρισμό, αλλά και για τον ρόλο των επαγγελματιών σε αυτή την προσπάθεια.
Και στην επόμενη φάση, το BBC φρόντισε να κάνει πιο γνωστές τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Κρητικοί να φέρουν τον κόσμο στο νησί τους, αυτή τη φορά με… γαστριμαργικό κράχτη. Ρεπόρτερ του καναλιού βρέθηκε σε μια μικρή τουριστική μονάδα με επτά μικρούς κήπους απ? τους οποίους ο ιδιοκτήτης προμηθεύεται όλα τα απαραίτητα για να ετοιμάζει γεύματα που πολύ θα ενδιέφεραν τους γευσιγνώστες της αλλοδαπής. Γιατί; Βλέπετε, η ξεναγός έχει διαπιστώσει ότι το φαγητό εξάπτει την περιέργεια των ανθρώπων. Και επιμένει πως οι επισκέπτες «θέλουν να ξέρουν οτιδήποτε αφορά το φαγητό τους». Ζητούν να μάθουν από πού έρχονται στο τραπέζι τους όλα αυτά που δοκιμάζουν στις διακοπές, θέλουν να ξέρουν πώς φύτρωσαν, ποιος τα φρόντισε, αν έχουν λίπασμα, πόσον καιρό τους πήρε να ωριμάσουν, θέλουν να τους πεις τα πάντα.
Για να καλύψει τη δική τους περιέργεια, ένα τουριστικό γραφείο που έχει έδρα στην Αγγλία αποφάσισε να το πάει ένα βήμα πιο μακριά ? κι άρχισε τις εκδρομές για… καλοφαγάδες. Με αντίτιμο από 100 έως 1.350 ευρώ για μία έως οκτώ ημέρες, κατευθύνει τους τουρίστες προς τις νοστιμιές της Κρήτης ? μαζί με μια γεύση από τις λοιπές ομορφιές του νησιού. Ετσι, όποιος ενδιαφέρεται να τσαλαβουτήσουν οι γευστικοί του κάλυκες στην κρητική κουζίνα, μπορεί τώρα να πιάσει φιλίες με τον τοπικό… άμπακο. (εφημερίδα Καθημερινή, 16-3-2013,Μ. Μαργωμένου, διασκευή)

Τελέστηκαν οι «τριανταφυλλένιοι γάμοι» των Κινέζων στην Κρήτη

   Ενώθηκαν το μεσημέρι στην Κρήτη με τα δεσμά του γάμου 16 ζευγάρια από τη Σαγκάη της Κίνας. Οι γάμοι έγιναν με φόντο το γαλάζιο του κρητικού πελάγους και σε ένα από τα πλέον ιστορικά μνημεία των Χανίων, το φρούριο Κούλες στην αρχαία Απτέρα. Η τελετή ήταν λιτή, αλλά εντυπωσιακή. Κρητικοί με παραδοσιακές φορεσιές υποδέχτηκαν τα ζευγάρια στην είσοδο του φρουρίου, ενώ η λύρα και το λαούτο συνέθεταν το σκηνικό της υποδοχής. Λίγα μέτρα πιο πέρα ιέρειες έραναν τα ζευγάρια με λουλούδια και πέταξαν ρύζι, όπως συνηθίζεται να γίνεται στους ελληνικούς γάμους.
«Στην Κίνα όλοι γνωρίζομε ότι η καλύτερη χώρα είναι η Ελλάδα», ανέφερε εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας . «Η καλύτερη εποχή είναι η άνοιξη. Για μας είναι μια μοναδική στιγμή. Η Ελλάδα είναι η μητέρα πολλών μύθων. Είναι από μόνη της ένας μύθος και αυτό το γνωρίζουν πολλοί στην Κίνα. Το 2014 φθάσαμε στο πέλαγος της αγάπης για να διοργανώσουμε τους »τριανταφυλλένιους γάμους».Αισθανόμαστε ότι, όταν ερχόμαστε στην Ελλάδα, βρισκόμαστε σε ένα μύθο, ένα παραμύθι» .
Ακολούθησε παρουσίαση των φορέων από την Κίνα και την Κρήτη που οργάνωσαν την τελετή. Σύμφωνα με το Cretalive, o θεσμός «Τριανταφυλλένιοι Γάμοι» ή, όπως είναι γνωστός διεθνώς ως «Rose Wedding», ξεκίνησε το 2000 από τη Σαγκάη και αποτελεί μέρος του φεστιβάλ Τουρισμού της πόλης, που έχει σκοπό τις γαμήλιες τελετές ευρείας κλίμακας και ταυτόχρονα τη «γνωριμία» της Κίνας με νέους προορισμούς κάθε χρόνο. (από το διαδίκτυο, διασκευή)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *