Η έννοια του κλάσματος

half

Από ένα τμήμα 25 μαθητών επιλέγουμε 4 για την παρέλαση. Έχουμε λοιπόν πάρει τους 4 από τους 25. Αυτό θα μπορούσαμε να το συμβολίσουμε και ως \frac{4}{25} και το διαβάζουμε «4 από τους 25» ή «4 προς 25» ή και «τέσσερα εικοστά πέμπτα». Ο συμβολισμός αυτός λέγεται κλάσμα (που σημαίνει κομμάτι και δηλώνει ένα μέρος από ένα σύνολο).

Αν κόψουμε μία πίτσα σε 8 ίσα κομμάτια και από αυτά πάρουμε τα 2, τότε λέμε ότι έχουμε τα 2 από τα 8, δηλαδή έχουμε τα \frac{2}{8} της πίτσας.

Και γενικότερα:
Όταν έχουμε ένα μέγεθος και το χωρίζουμε σε ν ίσα μέρη, τότε το καθένα από αυτά είναι ίσο με το «ένα νιοστό του μεγέθους». Ο συμβολισμός σε αυτή τη περίπτωση είναι \frac{1}{ \nu } . Αν πάρουμε κ από αυτά τα ίσα κομμάτια τότε λέμε πως έχουμε πάρει τα «κάπα από τα νι» ή συμβολικά \frac{ \kappa }{ \nu } (διαβάζεται κ προς ν).Στην περίπτωση που έχουμε μια ομάδα από ν όμοια αντικείμενα και πάρουμε κ από αυτά , τότε και πάλι λέμε ότι έχουμε πάρει τα «κάπα από τα νι» ή τα « κάπα νιοστά». Ο συμβολισμός και πάλι είναι \frac{ \kappa }{ \nu } .
Το σύμβολο \frac{ \kappa }{ \nu } λέγεται κλάσμα. Ο αριθμός κ λέγεται αριθμητής ενώ ο αριθμός ν παρονομαστής. Ο αριθμητής και ο παρονομαστής λέγονται όροι του κλάσματος.
Γενικότερα,

κλάσμα ονομάζουμε το σύμβολο \frac{ \alpha }{ \beta } με \beta \neq 0.

[error]Παρατήρηση: Ο παρονομαστής β δεν μπορεί να είναι 0 αφού δεν είναι δυνατό ένα μέγεθος να το χωρίσουμε σε 0 κομμάτια.[/error]

2 σκέψεις σχετικά με το “Η έννοια του κλάσματος”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *