Οι επιστήμονες του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης ανέλυσαν στοιχεία που συνέλεξαν από 200 άτομα, εκατό από τα οποία έπασχαν από εμβοές. Όπως διαπιστώθηκε, η εμφάνιση του ενοχλητικού ήχου ήταν κατά 70% πιθανότερη σε όσους μιλούσαν περισσότερο από δέκα λεπτά ημερησίως στο κινητό τους αναφέρει ηΚαθημερινή (22/7/2010). Μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί ότι εμβοές προκαλούνται από δυνατούς θορύβους, τραυματισμούς στο κεφάλι και κάποια φάρμακα.
Οι Αυστριακοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι δικές τους διαπιστώσεις μπορεί να μην αποδεικνύουν την ευθύνη του κινητού αλλά καθιστούν αναγκαία την περαιτέρω έρευνα.
Όπως υπογραμμίζουν, ακόμα και αν το κινητό προκαλεί εμβοές σε μικρό ποσοστό των χρηστών, ο κίνδυνος είναι σημαντικός για τη δημόσια υγεία λόγω της διάδοσης της μικρής συσκευής. Επίσης επισημαίνουν ότι αν και πολλοί πιστεύουν ότι οι εμβοές είναι ασήμαντο πρόβλημα, είναι δυνατό να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Εκτός όμως από την αύξηση κατά 70% των εμβοών που προκαλεί η δεκάλεπτη καθημερινή χρήση του κινητού, διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν χρησιμοποιήσει συνολικά το κινητό τους για περισσότερες από 160 ώρες είχαν κατά 60% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από τέτοιες ακουστικές ενοχλήσεις.
Ο συντονιστής της μελέτης, δρ Χανς Πέτερ Χούτερ, τόνισε ότι υπάρχουν βιολογικοί μηχανισμοί που εξηγούν γιατί τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν προβλήματα στην ακοή. Πιθανώς η κυκλοφορία του αίματος στο κεφάλι να μεταβάλλεται από τη χρήση του τηλεφώνου όταν περπατάμε. Επίσης, ο κοχλίας του αυτιού και ο δρόμος που ακολουθούν τα ηχητικά σήματα βρίσκονται σε μια περιοχή του εγκεφάλου που απορροφά σημαντική ποσότητα ακτινοβολίας από το κινητό.
πηγή: e-paideia