Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ελλάδας


Εισβολή στην Κύπρο

1) Μαγνήσιο:
Ο μαγνησίτης που εξάγει η χώρα μας, καλύπτει το 46% της συνολικής παραγωγής της Δυτικής Ευρώπης.

2) Αλουμίνιο:
Εδώ και μερικά χρόνια η Γαλλία ελάττωσε την παραγωγή της σε αλουμίνιο και η Ελλάδα πλέον είναι πρώτη στην Ευρώπη σε παραγωγή του αλουμινίου, για χιλιάδες εφαρμογές.

3) Βωξίτης:
Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη βωξιτοπαραγωγός χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο βωξίτης χρησιμοποιείται και στην κατασκευή αεροσκαφών, ηλεκτρικών συσκευών, μεταλλικών κατασκευών και άλλων.

4) Σμηκτίτες:
Η Ελλάδα είναι η 2η χώρα στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ στην εξόρυξη σμηκτιτών, οι οποίοι έχουν μεγάλο εύρος εφαρμογών, όπως η διάθεση αποβλήτων, τα φάρμακα, τα καλλυντικά κ.α.

5) Νικέλιο:
H Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ με σημαντικά κοιτάσματα νικελίου στο υπέδαφος της. Υπάρχει ένα συγκρότημα παραγωγής νικελίου, του μεγαλυτέρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εξάγεται στο εξωτερικό όπως και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα όσα εξορύσσονται.

6) Λάδι:
Είμαστε η 3η στην παγκόσμια παραγωγή ελιάς και λαδιού. Αυτο μας έδωσε ο Θεούλης.....εμείς όμως αγοράζουμε σπορέλαια, σησαμέλαια, βούτυρα-ζωικά και συνθετικά, λάδι κοκοφοίνικα και άλλες μαλ...ίες και μετα να η χοληστερίνη στα 800 και τα εμφράγματα σερί.... Έχουμε το 15% της παγκόσμιας παραγωγής (ελιάς-λαδιού)

7) Είμαστε 3η χώρα σε παραγωγή κρόκου.
(Saffron) Κοζάνης αλλά εμείς ούτε που το ξέρουμε.... Βάζουμε στα φαγητά μας... κέτσαπ και αμφίβολης προέλευσης σως....

8) Είμαστε 5η χώρα σε εξαγωγές σπαραγγιών... ( δοκιμάστε τα βραστά ή ομελέτα)

9) Είμαστε 7η χώρα παγκοσμίως σε εξαγωγές βαμβακιού (τo 2004 ήμασταν 4η)

10) Είμαστε 11η σε παραγωγή βαμβακιού

11) Ακόμη: 14η σε αφίξεις τουριστών. (18,2 εκ)

12) Είμαστε 16η σε εξαγωγές τυροκομικών προϊόντων...

και

Φυσικά είμαστε το νούμερο 1 της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας.....


Και εις ανώτερα greekcitizen.pblogs

Εδώ και πολλούς μήνες ευρύτατα τμήματα του πολιτικού συστήματος, δυστυχώς και δυνάμεις της Αριστεράς, διακινούν ή αναπαράγουν απίστευτα σενάρια τρομολαγνείας γύρω από τις δήθεν καταστροφικές επιπτώσεις που θα είχε η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ! Τα σενάρια αυτά, φτάνουν στο σημείο να κάνουν λόγο ακόμα και για σκηνές πείνας και "ανθρωποφαγίας", εξαιτίας της έλλειψης αυτάρκειας σε βασικά αγροτικά προϊόντα. Όμως σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), Τζανέτο Καραμίχα, «ακόμα και αν πάμε στη δραχμή οι Έλληνες δε θα πεινάσουμε», καθώς η αυτάρκεια της χώρας σε βασικά αγροτικά διατροφικά προϊόντα φτάνει το.... 94%!

Τα παραπάνω ειπώθηκαν από τον κ. Καραμίχα στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ στη Θεσσαλονίκη, σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν ο δυναμισμός και οι δυνατότητες της ελληνικής αγροτικής οικονομίας. Μιας αγροτικής οικονομίας, που συνεχίζει να "υπάρχει" παρά τη συνεχή χτυπήματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και των στρεβλών, πολλές φορές, επιδοτήσεων. Τα στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ σχετικά με την αγροτική αυτάρκεια Βάσει της σχετικής μελέτης της ΠΑΣΕΓΕΣ, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, το ποσοστό αυτάρκειας της χώρας μας σε μια σειρά βασικών αγροτικών, διατροφικών προϊόντων φυτικής και ζωϊκής παραγωγής διαμορφωνόταν κατά μέσο όρο στο 94% το 2010.

Μάλιστα, από τότε η αγροτική παραγωγή έχει αυξηθεί οριακά κατά 2% (βλέπε παρακάτω)!

Στη φυτική παραγωγή, όπως προκύπτει η αυτάρκεια είναι 99% κατά μέσο όρο και διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως τα δημητριακά όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 82% περίπου, το μικρότερο ποσοστό εντοπίζεται στο μαλακό στάρι (32%) και το υψηλότερο στο ρύζι (171%).

Στα εσπεριδοειδή τη μεγαλύτερη αυτάρκεια παρουσιάζουν τα πορτοκάλια (167%), ενώ στα λεμόνια περιορίζεται στο 67%.

Στα φρούτα η αυτάρκεια παραμένει υψηλή (128%), ενώ χαμηλή διαπιστώνεται στον κλάδο των οσπρίων (39%).

Στη ζωϊκή παραγωγή το ποσοστό αυτάρκειας ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 73%.

Στο κρέας καταγράφεται αυτάρκεια 56%, με το μικρότερο ποσοστό στο βόειο κρέας (30% και το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο (94%).

Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών-τυροκομικών προϊόντων, η φέτα με ποσοστό αυτάρκειας 147% υπερβαίνει το μέσο όρο της κατηγορίας, που κυμαίνεται στο 80%.

Στο μέλι και στα αυγά, καταγράφεται ποσοστό αυτάρκειας 92% και 91% αντίστοιχα.

Εξελίξεις στην αγροτική οικονομία Σημαντική πτώση της αξίας της παραγωγής του γεωργικού τομέα της Ελλάδος καταγράφεται στο διάστημα της εξαετίας 2006-2011, ιδιαίτερα έντονη κατά το 2006 - με κάμψη μεγαλύτερη του 14%, αλλά και κατά τη διετία 2008-2009, με πτώση άνω του 4%. Τη διετία 2010-2011 εκτιμάται ότι υπήρξε οριακή αύξηση, όχι πάνω από 2%.

Ιδιαίτερα έντονη είναι η πτώση της αξίας της φυτικής παραγωγής στο διάστημα 2005-2011, που συνδέεται κυρίως με την κάμψη των τιμών παραγωγού. Βάσει εκτιμήσεων της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, η αξία της φυτικής παραγωγής σε βασικές τιμές, περιορίστηκε σε 6,89 δισ. ευρώ το 2011 από 8,24 δισ. ευρώ το 2006 (-16%).

Αναφορικά με την τραπεζική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, προκύπτει ότι ο τομέας της γεωργίας απορροφά μόλις το 1,7% του συνόλου των δανείων. Τον Οκτώβριο του 2011, το υπόλοιπο των δανείων που προορίζονται για τις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα ανερχόταν σε 2,018 δισ. ευρώ, ενώ από το 2009, από την έναρξη της ύφεσης στην οικονομία μέχρι και πρόσφατα, ο ρυθμός επιβράδυνσης της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις γεωργικές επιχειρήσεις, με βάση τη μεταβολή του υπολοίπου των δανείων (2009: 3,962 δισ., Οκτώβριος 2011: 2,018 δισ. Euro) καταγράφει πτώση της τάξεως του 49% και πλέον.

Στην τρέχουσα χρονική περίοδο, σύμφωνα με μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ, η δυνατότητα τραπεζικής χρηματοδότησης των αγροτών και των επιχειρήσεών τους είναι μηδενική. Εξέλιξη αγροτικού εισοδήματος Σε φθίνουσα πορεία βρίσκεται το αγροτικό εισόδημα στη χώρα μας από το 2008 και με μια εξαίρεση το 2009, οπότε και καταγράφηκε μικρή άνοδος 2,1%, το 2010 διολίσθησε κατά 9,3% και το 2011 κατά 5,3%.

Στο διάστημα της εξαετίας 2006-2011 το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα, όπως εκτιμάται από τη Eurostat, μειώθηκε κατά 22,6 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στο ίδιο διάστημα, συγκριτικά, το αγροτικό εισόδημα στην ΕΕ-27 αυξήθηκε κατά 19% και στις χώρες της ευρωζώνης κατά 5% περίπου.

Κρίσιμη παράμετρος της πτώσης του αγροτικού εισοδήματος παραμένει η σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής, με το μέσο γενικό δείκτη εισροών, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, να καταγράφει νέα σημαντική αύξηση, της τάξεως των 7,5 ποσοστιαίων μονάδων, προερχόμενη κυρίως από τη σημαντική αύξηση στους δείκτες της ενέργειας (17,1%), των ζωοτροφών (11,9%) και των λιπασμάτων (10,7%).

Η εξαιρετικά μεγάλη αύξηση της δαπάνης για ενέργεια, που αντιπροσωπεύει το 25% και πλέον του συνολικού κόστους των εισροών στον αγροτικό τομέα, συνδέεται και με τη σημαντική αύξηση του αγροτικού τιμολογίου της ΔΕΗ κατά 6% το 2011, ενώ και νέα αύξηση, κατά 9%, επιβλήθηκε το 2012.

Από την άλλη πλευρά, σημαντική κάμψη καταγράφεται στο πρώτο 10μηνο του 2011 στις τιμές παραγωγού, ιδιαίτερα έντονη στα κηπευτικά - με μεγάλη μείωση του δείκτη εκροών τον Οκτώβριο του 2011 στη νωπή τομάτα (-33,9%) και σε ορισμένα άλλα είδη, με συνέπεια την πτώση του γενικού δείκτη εκροών κατά 3,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Πλουτοπαραγωγικές πηγές ης Ελλάδος

Πηγή: http://www.stroumfaki.org

Comments

Κύριε Πρωθυπουργέ, τί άλλαξε και η Κάρτα Πολίτη τώρα έγινε καλή;

Το προλογικό σημείωμα της  «Παρακαταθήκης»

Κάρτα Πολίτη
Δυστυχς φαίνεται νά πιβεβαιώνεται ποψη, πού χει πλός πολίτης, τι «κωλοτούμπα» ποτελε τήν πιό συνηθισμένη πρακτική τν παγγελματιν τς πολιτικς. νέος πρωθυπουργός λέξης Τσίπρας σέ ρώτησή του στή Βουλή τό 2010 κατήγγελλε τήν «κάρτα το πολίτη», πού τότε μς φερνε λήστου μνήμης Γιργος Παπανδρέου (Βλ. τήν ρώτηση Τσίπρα στή σσ. 14-15 τς Παρακαταθήκης) Τώρα, πού γινε πρωθυπουργός, κάνει στροφή 180 μοιρν (κοινς κωλοτούμπα) καί δηλώνει πίσημα τι «κάρτα το πολίτη» θά μς λύσει λα τά προβλήματα, πό τή γραφειοκρατία μέχρι τήν πείνα, πού μαστίζει τόν φτωχοποιημένο λληνικό λαό, λές καί δέν πάρχουν λλοι ποτελεσματικοί καί κίνδυνοι τρόποι γιά τήν ντιμετώπιση καί τν δύο. πειδή τή λογική, πού μς χάρισε Θεός, πρέπει νά τή χρησιμοποιομε, ρωτομε τά ξς πλά:

1. Τί λλαξε καί «κακή» κάρτα το 2010 γινε τώρα «καλή»;

2. Γιατί λη ατή βιασύνη γιά τήν πιβολή τς κάρτας; Γιατί πνε νά τήν περάσουν σέ σχετο νομοσχέδιο; Μάλιστα βαλαν τόν φυπουργό Kατρούγκαλο, πανεπιστημιακό καί συνταγματολόγο, νά φέρει τό νομοσχέδιο στή Βουλή. Ατόν πού μιλοσε στούς γανακτισμένους λληνες στήν πλατεία Συντάγματος πέρ τς λευθερίας καί τν δικαιωμάτων το πολίτη, τά ποα πολιτεία γγυται διά το Συντάγματος.

3. Γιατί ξέχασαν τόσο γρήγορα τίς «ριστερές» τους εαισθησίες; μήπως τίς θυμονται πιλεκτικά μόνον γιά τούς μοφυλόφιλους καί γιά τούς λαθρομετανάστες;

4. Τόσο εκολα καί γρήγορα ξέχασε ριστερά, ποία τώρα γινε κυβέρνηση, τήν δυνηρή μπειρία πό τά φακελώματα το παρελθόντος; Σέ σχέση μέ τά σύγχρονα φακελώματα το Big Brother, τά παλιά φαντάζουν στορίες γιά παιδιά.

5. Μήπως πιβεβαιώνεται ατό πού φαρμόζει διεθνς τό «σύστημα», τι δηλαδή πιό εκολα περνoν ντιλαϊκά μέτρα μέ μιά «ριστερή» κυβέρνηση καί ντεθνικά μέ μιά «δεξιά»; Ο τικέτες, «δεξιά» καί «ριστερά» χουν χάσει ν πολλος τό νόημά τους. Σήμερα τό κεντρικό ζήτημα δέν εναι πς νομάζεσαι, λλ άν ντιμάχεσαι ν προωθες τήν σοπεδωτική παγκοσμιοποίηση. ν πορρίπτεις ν εθυγραμμίζεσαι μέ τίς ντιρεκτίβες Λεσχν τύπου Μπίλντερμπεργκ, μέσ τν ποίων ο δίστακτοι λιγάρχες μεγαλοτραπεζίτες τοκογλύφοι οκοδομον τή διαβόητη Νέα Τάξη Πραγμάτων.

Τί λλο περιμένουμε νά κούσουμε γιά νά καταλάβουμε «πο τό πνε»;

Βγκε τίς προάλλες γνωστός δισεκατομμυριοχος Μπίλυ Γκέιτς τς Microsoft καί πανέλαβε ατό, πού λεγε καί Γιωργάκης Παπανδρέου, τι «χρειαζόμαστε πειγόντως μιά παγκόσμια κυβέρνηση». Τί λλο περιμένουμε; Στήν τελετή πίδοσης τν μουσικν βραβείων Grammy’s (κάτι σάν τά Oscar στόν κινηματογράφο) δωσαν φέτος σέ λους νά φορέσουν κέρατα (!). Θυμηθήκαμε ατό πού γράφει γιος Παΐσιος. ν κάποιοι, λέγει, ντιληφθον τά κέρατα, πού κουβαλάει στό ταγάρι του τό ταγκαλάκι, τούς καθησυχάζει λέγοντας τι δέν εναι κέρατα λλά μελιτζάνες! Τό τι δέν θέλουν λεύθερους καί πεύθυνους πολίτες εναι δεδομένο. λλις πς θά οκοδομήσουν τή Νέα Τάξη το Big Brother;

http://www.romnios.gr/

Comments