• Category Archives 3. Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές
 • [Article 754]44. SOS ΚΟΡΙΤΣΙ ΣΕ ΚΡΙΣΗ, Λ. Μερίκα

  SOS_KORITSI_SE_KRISH

  ΤΙΤΛΟΣSOS Κορίτσι σε κρίση

  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Λένα Μερίκα

  ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές

  ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Προβλήματα σύγχρονης ζωής

  ΕΙΔΟΣΜυθιστόρημα

  ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Οικογένεια/Οικογενειακά προβλήματα, Οικονομική κρίση, Στερεότυπα/Ρατσισμός, Σχολικός εκφοβισμός (bullying),  Φιλία

  ΔΙΑΦΟΡΑ:

  ΣΕΛΙΔΕΣ251

  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπορεί κανείς να τη διαβάσει εδώ.

  ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

  1. Ο τίτλος του βιβλίου αναφέρεται σε «κρίση». Σε ποια μορφή κρίσης θεωρείς ότι αναφέρεται η συγγραφέας;
  2. Ποια είναι η γνώμη σου για τη γλώσσα του μυθιστορήματος; Γιατί νομίζεις ότι η συγγραφέας κάνει τις συγκεκριμένες γλωσσικές επιλογές;
  3. Στο βιβλίο μπορεί να διακρίνει κανείς προκαταλήψεις που χαρακτηρίζουν σήμερα την ελληνική κοινωνία. Αφού διερευνήσεις τον παραπάνω όρο, να αναφέρεις μερικά παραδείγματα από το βιβλίο.
  4. Στο κεφάλαιο του βιβλίου «Ό,τι έχετε ευχαρίστηση» προβάλλονται κάποιες ιδέες που ίσως θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κοινωνικού προβληματισμού. Μήπως μπορείς να αναφέρεις μερικές τέτοιου είδους ιδέες;
  5. Στο βιβλίο μπορείς να παρακολουθήσεις τις σχέσεις μιας σύγχρονης αστικής οικογένειας. Μπορείς να αφηγηθείς μια συνηθισμένη μέρα των μελών της και να γράψεις τις σκέψεις σου για τις σχέσεις μεταξύ τους;
  6. Το facebook κατέχει στις μέρες μας σημαντική θέση στη ζωή των νέων. Διαβάζοντας, όμως, το βιβλίο εύκολα κανείς μπορεί να προβληματιστεί για τα προβλήματα ιδιωτικότητας και διασφάλισης προσωπικών δεδομένων που προκαλεί. Μπορείς να εκφράσεις τις σκέψεις σου για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει το facebook σε ένα νέο παιδί όπως εσύ;
  7. Γιατί πιστεύεις ότι οι νέοι καταφεύγουν στα greeklish, για να επικοινωνήσουν στο διαδίκτυο; Θεωρείς ότι αυτός ο τρόπος γραφής εμπεριέχει κινδύνους για την ελληνική γλώσσα; Προσπάθησε να εκφράσεις αναλυτικά τις σκέψεις σου.
  8. Το βιβλίο αναφέρεται σε πολλές πτυχές της οικονομικής κρίσης που μαστίζει σήμερα τη χώρα μας. Με αφορμή το παραπάνω αποφασίζεις να γράψεις ένα άρθρο για τη σχολική σου εφημερίδα στο οποίο εκφράζεις τις προσωπικές σου σκέψεις για το θέμα αυτό.


 • [Article 714]41. ΚΟΥΚΛΙΝΑ, Β. Μάστορη

  κουκλινα εξώφυλλο

  ΤΙΤΛΟΣ: κουκΛίνα

  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Βούλα Μάστορη

  ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Εφηβικοί Έρωτες

  ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, Οικογενειακές σχέσεις, Προβλήματα σύγχρονης ζωής

  ΕΙΔΟΣΜυθιστόρημα

  ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Σχολείο, Φιλία, Χιούμορ

  ΔΙΑΦΟΡΑ: Ενδιαφέρουσα θα ήταν η σύγκριση με το βιβλίο «Έρωτ@ς με χ@μηλά λιπ@ρά», της Λένας Μερίκα.

  ΣΕΛΙΔΕΣ196

  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπορεί κανείς να τη διαβάσει εδώ.

  ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

  1. Τι παρατηρήσεις θα είχες να κάνεις σχετικά με το ύφος που είναι γραμμένο το βιβλίο;
  1. Εάν σου έστελνε κάποιος άγνωστος ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πώς θα το διαχειριζόσουν; Γράψε τις σκέψεις σε μία ή δύο παραγράφους.
  2. Να σχολιάσεις τον παρακάτω διάλογο, απόσπασμα από το βιβλίο, και να επιμείνεις κυρίως στη σχέση που θα ήθελες να έχεις με τη μητέρα σου ή/και τον πατέρα σου. Να αιτιολογήσεις την άποψή σου.

                     ΜΑΜΑ: Από ενδιαφέρον ρώτησα σου είπα. Σαν φίλη σου…

                     ΚΟΡΗ: Εγώ θέλω τη μαμά μου μαμά και μόνο μαμά!

  1. Στο βιβλίο αναφέρονται πολλές χαρακτηριστικές λέξεις/εκφράσεις από το λεξιλόγιο των νέων σήμερα. Αφού παραθέσεις κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα, να εκφράσεις την άποψή σου για τους λόγους που ωθούν τους νέους να μιλούν με έναν ιδιαίτερο τρόπο.
  2. Υπόθεσε ότι είσαι η πρωταγωνίστρια του βιβλίου. Στέλνεις μία επιστολή σε ένα/μια φίλο/-η σου, για να εκφράσεις τα συναισθήματά σου για το διαζύγιο των γονιών σου, όπως ένιωθες στην αρχή και στο τέλος του βιβλίου.
  3. Να συγκρίνεις το συγκεκριμένο βιβλίο με το μυθιστόρημα «Έρωτ@ς με χ@μηλά λιπ@ρά», της Λένας Μερίκα. Προσπάθησε να παρουσιάσεις τις αναλογίες αλλά και τις διαφορές ως προς το περιεχόμενο ανάμεσα στα δύο βιβλία.


 • [Article 243]13. ΕΡΩΤ@Σ ΜΕ Χ@ΜΗΛΑ ΛΙΠ@ΡΑ, Λ. Μερίκα

  MERIKA_ERWTAS_ME_XAMHLA_LIPARA

  ΤΙΤΛΟΣ: Έρωτ@ς με χ@μηλά λιπ@ρά

  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Λένα Μερίκα

  ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Προβλήματα σύγχρονης ζωής

  ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑΗ αγάπη για τους συνανθρώπους μας/Οι φιλικοί δεσμοί/Η αγάπη, Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές

  ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα

  ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Νέοι, Νευρική ανορεξία, Σχέση μητέρας-κόρης, Φιλία

  ΔΙΑΦΟΡΑ: Γραμμένο αποκλειστικά με τη μορφή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ενδιαφέρουσα θα ήταν η σύγκριση τόσο με το βιβλίο «Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς», της Μαρούλας Κλιάφα όσο και με το βιβλίο «κουκΛίνα», της Βούλας Μάστορη.

  ΣΕΛΙΔΕΣ: 173

  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπορεί κανείς να τη διαβάσει εδώ.

  ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

  1. Τι παρατηρήσεις έχεις να κάνεις ως προς τον τρόπο γραφής του συγκεκριμένου βιβλίου;
  2. Θεωρείς ότι η επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με κάποιον άγνωστο λειτουργεί θετικά για έναν σημερινό νέο ή όχι; Να αναλύσεις την άποψή σου.
  3. Θεωρείς ότι η επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι καλύτερη και προτιμότερη από τη δια ζώσης επικοινωνία; Να εκφράσεις τις απόψεις σου.
  4. Ποιους προβληματισμούς εγείρει η συγγραφέας μέσω του βιβλίου της; Εάν μπορείς, να αναφέρεις συγκεκριμένα αποσπάσματα.
  5. Κάνε μια έρευνα στο διαδίκτυο για την νευρική ανορεξία. Παρουσίασε στους συμμαθητές σου τα συμπεράσματά σου.
  6. Σύγκρινε το συγκεκριμένο βιβλίο με το μυθιστόρημα «Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς», της Μαρούλας Κλιάφα. Να δημιουργήσεις μια παρουσίαση σχετικά με τις αναλογίες και τις διαφορές ανάμεσα στα δύο βιβλία. Προσπάθησε να είναι  η παρουσίασή σου όσο γίνεται πιο πλήρης.
  7.  Να συγκρίνεις το συγκεκριμένο βιβλίο με το μυθιστόρημα «κουκΛίνα», της Βούλας Μάστορη. Προσπάθησε να παρουσιάσεις τις αναλογίες αλλά και τις διαφορές ως προς το περιεχόμενο ανάμεσα στα δύο βιβλία.