Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Τα ευεργετικά ω

Τα ευεργετικά ω

Μάθετε για τα ευεργετικά ω-3 λιπαρά οξέα.
Επιλέγετε τροφές
που συντελούν στη μακροζωία και την καλή υγεία.

 
     


Τα ω-3 λιπαρά οξέα εμποδίζουν τη δημιουργία θρομβώσεων και αναστέλλουν τις χρόνιες φλεγμονές, που σχετίζονται με πάρα πολλά νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, κακοήθη νεοπλάσματα, διαβήτης, άσθμα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ελκώδης κολίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, ερυθηματώδης λύκος κ.λπ.).


Εικοσα-πεντα-εν-οικό οξύ. Βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά στα ιχθυέλαια και κυρίως στο σολωμό, τις σαρδέλες και το μπακαλιάρο. Προλαμβάνει τις θρομβώσεις (εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια).


Εικοσιδυα-εξα-εν-οϊκό οξύ. Βρίσκεται κυρίως στα ιχθυέλαια. Πιθανολογείται ότι η απουσία του από τον οργανισμό του ανθρώπου συνδέεται με τη νόσο Alzheimer.


Η προτεινόμενη εβδομαδιαία ποσότητα ω-3 λιπαρών οξέων είναι 7 έως 11 g.


Πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες A και D είναι το λάδι που βγαίνει από το συκώτι της μουρούνας και άλλων ψαριών, γνωστό ως «μουρουνέλαιο». Στις δεκαετίες του ?50 και του ?60 το έδιναν συστηματικά στα παιδιά, λόγω της κακής τους διατροφής. Είχε πολύ άσχημη γεύση. Σήμερα το μουρουνέλαιο κυκλοφορεί σε κάψουλες και μπορεί να λαμβάνεται σαν διατροφικό συμπλήρωμα, χωρίς ενόχληση από την άσχημη γεύση.

 



   
 



     
     

Πίνακας περιεκτικότητας τροφίμων που είναι
πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα (σε γρ.)

 
 

ΨΑΡΙΑ

ανά 100 γρ

 

Σολομός (ωμός συντηρημένος, στραγγισμένος)

 

1,9

   

Σαρδέλες (κονσέρβα σε λάδι, στραγγισμένες)

1,6

 

Σολομός (μαγειρεμένος)

1,5

 

Ξιφίας (μαγειρεμένος)

1,5

 

Μπακαλιάρος (μαγειρεμένος)

0,5

 

Κάβουρας (μαγειρεμένος)

0,5

 

Μαρίδα

0,4

 

Χτένια (μαγειρεμένα)

0,4

 

Τόνος (κονσέρβα σε νερό, στραγγισμένος)

0,3

 

Τόνος (κονσέρβα σε λάδι, στραγγισμένος)

0,2

 

Αστακός (μαγειρεμένος)

0,1

 

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

ανά 100 γρ

 

Καρύδια

 

9,2

   

Φυστίκια Αιγίνης ψημένα

0,4

 

Πασατέμπος

0,4

 

Σουσάμι

0,4

 

Αμύγδαλα ξερά, ψημένα

0,0

 

ΛΙΠΑΡΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

ανά κουταλιά σούπας

 

Μουρουνέλαιο

 

2,8

   

Σογιέλαιο

0,9

 

Ελαιόλαδο

0,1

 

Πηγή: Minnesota Nutrient Data Base 4.04, Tufts University School of Medicine, Boston, MA