Σάπες: ο τόπος μας

Μέρος Β'

Φωτογραφίες της οικογένειας Αθανασίου Καραθανάση.

  Τις φωτογραφίες μου έδωσε η κυρία Ευαγγελία, σύζυγος του Αθανασίου Καραθανάση και μητέρα της Ελένης και Αναστασίου Καραθανάση. (ο οποίος δεν υπάρχει στις φωτογραφίες).


Από την επίσκεψη του βασιλιά Κωνσταντίνου στη Θράκη. Στις 31 Απριλίου 1964 πέρασε από τις Σάπες, όπου και τον υποδέχτηκαν με θέρμη οι κάτοικοι των Σαπών. Ανατρέχοντας λίγο πίσω στην ιστορία, διαπιστώνουμε ότι ο Κωνσταντίνος έγινε βασιλιάς ένα μήνα νωρίτερα και παντρεύτηκε το Σεπτέμβριο του 1964 την Άννα Μαρία. Αναγνωρίζω στη φωτογραφία τους ιερείς πατέρα Νικόλαο και πατέρα Βασίλειο, το Θανάση Καραθανάση, το Δημητρό Γιουφτσιάδη, το Σοφοκλή Τσακίρη.


  Καθαρά Δευτέρα και στον τόπο μας από παλιά, μικροί και μεγάλοι τιμούσαν το έθιμο του μουτζουρώματος. Δεν υπήρχε περίπτωση να κυκλοφορεί ένα άτομο και να μην είναι μουτζουρωμένος από την κάπνα μιας σόμπας ή ενός καζανιού. Το γλέντι και ο χορός ήταν η συνέχεια της ημέρας. Από την παρέα, στο κέντρο ο Θανάσης Καραθανάσης,αλλά δεν αναγνωρίζω τα μασκαρεμένα πρόσωπα. [Αρχείο: Θανάση Καραθανάση]...


  Γύρω στα 1958. Από κάποιο αποκριάτικο χορό. Από αριστερά η Καραθανάση Σταματία, ο Αθανάσιος Καραθανάσης ,  η Ελένη Σαγίρη, η Ευαγγελία Καραθανάση και ο Δημήτριος Καραθανάσης, δήμαρχος τότε Σαπών. Τα παιδιά είναι ο Ισίδωρος (συνομίληκός μου και ο Τάκης, παιδιά του Δημητρίου Καραθανάση.

 

 Τη δεκαετία του '50 και του '60 σε πολλές περιπτώσεις (Χριστούγεννα-πρωτοχρονιά-Αποκριές-Πάσχα και άλλες γιορτές) οργανώνονταν χοροί, πάντα στο ΠΑΛΛΑΔΙΟ, που ήταν και το πλέον κατάλληλο για το σκοπό αυτό. Ένας από αυτούς τους χορούς έχει αποτυπωθεί και σ' αυτή τη φωτογραφία. Χορεύουν ο Γρηγόρης Χαριτόπουλος με τη σύζυγό του Μαίρη και ο Θανάσης Καραθανάσης, επίσης με τη σύζυγό του Ευαγγελία.  Ανάμεσά τους ο Θανάσης Μπακιρτζής.


H Α' τάξη της Ελένης Καραθανάση με τη δασκάλα τους Κούλα. Είναι από τις γυμναστικές επιδείξεις του σχολείου περίπου στα 1959.


1978. Την εποχή εκείνη γινόταν από την υπηρεσία της Κοινωνικής Πρόνοιας μαθήματα κοπτικής και ραπτικής στις γυναίκες που ήθελαν να μάθουν κάποια χρήσιμα πράγματα από την τέχνη αυτή. Έτσι δινόταν η ευκαιρία σε όσες γυναίκες ήθελαν να μάθουν τα μυστικά της τέχνης, δωρεάν, ώστε να μπορούν να προσφέρουν βοήθεια στην οικογένειά τους, αλλά και να ακολουθήσουν επαγγελματικό δρόμο, εάν το επιθυμούσαν. Στη φωτογραφία βλέπουμε γυναίκες νέες και μεγαλύτερες στην ηλικία.Από τη σχολική γιορτή του καρναβαλιού με τη δασκάλα τους Κούλα Δημητριάδου...


   Η  τάξη της Ελένης Καραθανάση με δάσκαλο το Δημ. Πατλάκα, το 1960 ή 1961. Παιδιά της τάξης αυτής ήταν οι: Ασημακόπουλος Γεώργιος, Γεωργαντάς Παύλος, Δημητρακόπουλος Κων/νος, Κούμπαλος Απόστολος, Μπεϊλεξίδης Νικόλαος, Νάνος Γεώργιος, Ξανθόπουλος Λεωνίδας, Ουρεϊλίδης Ονούφριος, Παπαδημητρίου Δημήτριος, Πιτακούδης Στέφανος, Παγώνης Σταύρος, Τσανίδης Χρήστος, Σόκουτης Δημήτριος, Οσμάν Νουριτήν, Καραθανάση Ελένη, Κουγιουρούκη Σύρμω, Μαρουφίδου Μαρία, Μεϊντάνη Ειρήνη, Μισαρβίδου Αντιγόνη, Ρεφειάδου Χρυσή, Σεραϊτίδου Γεωργία, Τσανίδου Όλγα, Φωτακάκη Χρυσή.  

Τώρα εσείς, ψάξτε να βρείτε ποιοι είναι και ποιοι όχι στη φωτογραφία.