Σάπες: ο τόπος μας

Μέρος Β'

Οι άγριοι διωγμοί των Ελλήνων της Θράκης ήταν προάγγελος της γενοκτονίας Ποντίων και Αρμενίων από τους Νεότουρκους . 

 Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη

  Πριν από 100 χρόνια ακριβώς, τέτοιες μέρες, ο Ελληνισμός της Ανατολικής Θράκης δεχόταν πασχαλιάτικα ανελέητους διωγμούς από τους Νεότουρκους, που ήταν ο προάγγελος εκείνων που ακολούθησαν, πρώτα κατά των Αρμενίων και μετά κατά των Ελλήνων του Πόντου. Στη Θράκη, δοκίμασαν και εφάρμοσαν οι Νεότουρκοι, με συμβούλους γερμανούς στρατηγούς, την τακτική της εθνοκάθαρσης, που είχε την καλοσύνη να μας θυμίσει με επιστολή του, ο εξαίρετος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κων. Βακαλόπουλος.

  Στις αρχές Απριλίου 1914, η Ελλάδα είχε δύο μεγάλα ανοιχτά εθνικά θέματα. Το ένα στην Αλβανία με το Βορειοηπειρωτικό και την απαράδεκτη λύση που επέβαλαν οι Ευρωπαίοι και το δεύτερο στην Ανατολική Θράκη όπου οι Νεότουρκοι του Μουσταφά Κεμάλ, προέβαιναν στην εκκαθάριση της, από το ελληνικό στοιχείο. Το τραγικό είναι, πως εκείνη την περίοδο, προηγήθηκε η εκδίωξη από τους Βουλγάρους 65.000 Ελλήνων από την Ανατολική Ρωμυλία, που ολοκληρώθηκε το Μάϊο του 1914.

  Στην Ανατολική Θράκη, ενώ παλιά η Πύλη είχε δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες διαβίωσης Ελλήνων και Τούρκων, για ν’ αντιμετωπίσει τη βουλγαρική επιθετικότητα, οι Νεότουρκοι μετέβαλαν την κατάσταση και εξαπέλυσαν επίθεση κατά των Ελλήνων και του Πατριαρχείου. Το ηγετικό στέλεχος των Νεοτούρκων νομάρχης Αδριανούπολης Χατζή Αδίλ μπέης με απειλές κι έκτροπα κατά των Ελλήνων, τους εξανάγκαζε σε φυγή και εγκαθιστούσε στα σπίτια και τα κτήματα τους, Τούρκους εποίκους.

  Εκείνο το διάστημα οι Νεότουρκοι κάλεσαν τον γερμανό στρατηγό φον Γκόλτς να αναδιοργανώσει τον τουρκικό στρατό. Ο Γκόλτς υποδαύλισε τον τουρκικό σωβινισμό και καλλιέργησε την ιδέα της εθνοκάθαρσης με διωγμούς εναντίον των Ελλήνων. Το πατριαρχείο, λόγω των εκτεταμένων διωγμών, έκλεισε σε ένδειξη διαμαρτυρίας τις εκκλησιές. Αργότερα θα έρθει καλεσμένος από τον ηγέτη των Νεότουρκων Μουσταφά Κεμάλ, έτερος γερμανός στρατηγός, ο Οτο Λίμαν φον Σάντερς ενώ το ίδιο διάστημα ο Κάϊζερ της Γερμανίας βρισκόταν στην Κέρκυρα και είχε επαφές με τον έλληνα βασιλέα και τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο…

  Ο φον Λίμαν που ονομάστηκε τιμητικά Πασάς και φόρεσε το φέσι, σε πρώτη φάση εισηγήθηκε την εκδίωξη απο την Κωνσταντινούπολη έως την Ανδριανούπολη όλων των μη μουσουλμανικών εθνοτήτων και τη δημιουργία μιας συμπαγούς μάζας μουσουλμάνων, ρίχνοντας το ανθελληνικό σύνθημα που φανάτιζε τους Τούρκους: «η Τουρκία στους Τούρκους». Με σκληρούς διωγμούς κι εκβιασμούς εφάρμοσε την έξωση των Ελλήνων της Θράκης, που εκποιούσαν σε εξευτελιστικές τιμές τις περιουσίες τους ή τις εγκατέλειπαν για να σώσουν τα κεφάλια τους. Χωριά και πόλεις άδειαζαν από Έλληνες και γέμιζαν γρήγορα από τούρκους…

  «Γοεροί κλαυθμοί αντηχούν παντού», αναφέρουν επείγοντα τηλεγραφήματα. Εγκάθετοι θέτουν στους Έλληνες της Ανατολικής Θράκης το ερώτημα: «Αν δεν φύγετε εντός 24 ωρών, με τι προτιμάτε να πεθάνετε; Με ξύλο ή με σκοτωμό;» ΄Ετσι, εκδιώκονται από τα χωριά τους, απειλούμενοι και πυροβολούμενοι υπο εισβολέων τουρκαλβανών, που αρπάζουν τις περιουσίες τους και υφίστανται τα πάνδεινα από συμμορίες. Όσοι αντιστέκονται δολοφονούνται εν ψυχρώ!

  Στο χωριό Σουλτάν Τσιφλίκ, συμμορίες, άρπαξαν περιουσίες, ατίμασαν γυναίκες και κορίτσια, λεηλάτησαν σπίτια και την εκκλησία κι έδειραν ανηλεώς τον ιερέα. Στο Γιαντζικλάρ, άρπαξαν πρόβατα και κτήνη, οι κάτοικοι καταδιώχθηκαν πυροβολούμενοι και οι κατοικίες τους περιήλθαν στην κατοχή των Τούρκων. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, 150 χιλιάδες Έλληνες αδειάζουν την Θράκη, ενώ στο δρόμο της φυγής, Τσέτες, Τσανταρμάδες και Τουρκαλβανοί τους αφαιρούν τα χρήματα και τα κοσμήματα τους…

  Οι… ισχυρισμοί των Τούρκων

  Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επέδιδε διακοινώσεις στο υπουργείο Εκκλησιαστικών, αλλά εκείνο κώφευε. Ωσπου ζήτησε την βοήθεια του Ρώσου πρέσβη. Στα διαβήματα των ξένων, η τουρκική προπαγάνδα διακήρυσσε, οτι «η μετανάστευση προεκλήθη υπο Ελλήνων πρακτόρων, οι οποίοι περιφέρονται όπου ζούν Έλληνες στον Καύκασο και την Ανατολή, και τους προτρέπουν να μεταναστεύσουν εις την Μακεδονία δια να αυξηθεί ο πληθυσμός της Νέας Ελλάδος, διότι δεν υπήρχον εκεί Έλληνες!!!!» Και όμως! Τους έδιωχναν με πλοία που ναύλωνε η Πύλη για άμεση μεταφορά τους εκτός τουρκικού εδάφους, απο Ραιδεστό, Ηράκλεια, Καλλίπολη και Γανόχωρα προς Καβάλα και Θεσσαλονίκη.