Αρχείο για Φεβρουαρίου, 2011

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Κω διαπίστωσα όσα ο συνάδελφος Θοδωρής Γκεβεζές, καθηγητής πληροφορικής στο 2ο Λύκειο Κω μου είχε περιγράψει: Ο ίδιος παίρνοντας αφορμή από μια πρόταση του Υπουργείου που απευθυνόταν σε φιλολόγους για συμμετοχή των μαθητών σε αγώνες επιχειρηματολογίας, πήρε την ιδέα και την εφάρμοσε στη διδασκαλία του μαθήματος Τεχνολογία Επικοινωνιών στη Β΄ Λυκείου της Τεχνολογικής κατεύθυνσης. Όσοι έχουμε διδάξει το μάθημα ξέρουμε τη δυσκολία που υπάρχει λόγω της φύσης και της ποιότητας του σχολικού βιβλίου, το οποίο κάθε άλλο παρά προσανατολίζει σε μια διδασκαλία που να ενεργοποιεί το μαθητή. Η συγκεκριμένη ιδέα εφαρμόστηκε στο κεφάλαιο όπου γίνεται αναφορά στις επιδράσεις της τεχνολογίας επικοινωνιών στη ζωή των ανθρώπων. Δείτε περισσότερα για την περιγραφή του σεναρίου και τους κανόνες διεξαγωγής των αγώνων.

Comments Κανένα σχόλιο »

Η συνάδελφος πληροφορικός Χάιδω Σαμαρά από τη Θεσσαλονίκη με ενημέρωσε για το μαθητικό συνέδριο που διοργανώνεται από ιδιωτικό σχολείο για θέματα επιστήμης και τεχνολογίας. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η όλη διαδικασία, δηλ η συγκρότηση των επιτροπών του συνεδρίου, οι κρίσεις των εργασιών, η κατασκευή της σχετικής ιστοσελίδας, η διοργάνωση και βεβαίως η ίδια η διαδικασία της κατασκευής μιας εργασίας με επιστημονικές προδιαγραφές, αποτελούν υπόθεση των μαθητών. Η ίδια αναφέρει: «Η παραδοσιακή εκπαίδευση σπάνια προσφέρει στους μαθητές τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τον τρόπο σκέψης των ερευνητών, να παρακολουθήσουν τη διεξαγωγή της επιστημονικής έρευνας και τον επιστημονικό διάλογο. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί, για παράδειγμα, αν προσφερόταν στους μαθητές η ευκαιρία να επιλέξουν ένα θέμα, να το εξετάσουν όπως ένας ερευνητής και να το παρουσιάσουν με επιστημονικό τρόπο σε ένα ακροατήριο που μοιράζεται τα ίδια ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα. Αυτή η διαδικασία παρέχει μια συναρπαστική ακαδημαϊκή εμπειρία. Σκοπός του συνεδρίου είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα δώσει στους μαθητές την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια ερευνητική διαδικασία παρουσιάζοντας τα πορίσματα των ερευνών τους. Μέσω αυτής της διαδικασίας οι μαθητές θα παρατηρήσουν τις προσεγγίσεις και τις μεθόδους που οι ερευνητές ακολουθούν, προκειμένου να κατακτήσουν την επιστημονική γνώση. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές θα εξοικειωθούν με την ερευνητική διαδικασία, ενισχύοντας παράλληλα το ενδιαφέρον τους για τις επιστήμες και θα καλλιεργήσουν γενικά την αγάπη τους για τη γνώση. Συγχρόνως, το ACSTAC στοχεύει να προωθήσει τη συνεργατικότητα, την ικανότητα λήψης αποφάσεων, την επικοινωνία με συνομηλίκους, την ικανότητα έκφρασης και ανάπτυξης των ιδεών τους με επιστημονικό τρόπο και, στη συνέχεια, της παρουσίασής τους σε ακροατήριο.»

Δείτε περισσότερα στη διεύθυνση της ιστοσελίδας:  http://www.acstac.gr

Comments Κανένα σχόλιο »

Ο συνάδελφος Σταύρος Σαχτούρης, καθηγητής Πληροφορικής στο 2ο Δημοτικό σχολείο της Κω, μου έστειλε link για την ιστοσελίδα του σχολείου του http://2dim-ko.dod.sch.gr που ουσιαστικά είναι το blog http://blogs.sch.gr/2dimko. Η σελίδα περιέχει συνδέσμους σχετικά με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου,  και άλλους. Περιέχει επίσης  δραστηριότητες του μαθήματος που έγιναν στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος της Πληροφορικής στο συγκεκριμένο σχολείο, με στόχο να δοθεί ευκαιρία αλλά και αφορμή και σε άλλους συναδέλφους στα δημοτικά να αναρτήσουν δικό τους υλικό ή δραστηριότητες. Συνέχεια… »

Comments Κανένα σχόλιο »

Ο “ΛΥΣΙΑΣ” είναι Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός μέσω Internet, ο οποίος οργανώνεται για 15η συνεχή χρονιά. Ο διαγωνισμός διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, από τα Εκπ. Δούκα, τον OTE και τη Microsoft Hellas. Πραγματοποιείται σε δύο φάσεις, η αρχική φάση 1 Μαρτίου – 31 Μαρτίου 2011 και η τελική Σάββατο 9 Απριλίου 2011 (πληροφορίες στο http://www.lysias.gr/). Συνέχεια… »

Comments Κανένα σχόλιο »

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και τους συναδέλφους που εργάζονται εκεί για την απόφασή τους να φιλοξενήσουν αυτό το ιστολόγιο , όπως έχει από την αρχή προσδιοριστεί. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στον συνάδελφο Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο, που αφιέρωσε χρόνο και κόπο ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία της μεταφοράς.

Comments Κανένα σχόλιο »

Πήραμε από τον ΟΕΠΕΚ ενημερωτικό δελτίο για τη διδασκαλία της Πληροφορικής στο Δημοτικό σχολείο. Το δελτίο αποτελεί μια προσπάθεια ενημέρωσης των εκπαιδευτικών Πληροφορικής Π19, 20 που διδάσκουν το μάθημα στο Δημοτικό Σχολείο και θα στέλνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Περιλαμβάνει, νέα, χρήσιμες συνδέσεις, παρουσίαση λογισμικών και εργαλείων των ΤΠΕ, προτάσεις για αξιοποίηση λογισμικών και ότι άλλο υλικό, ιδέα ή πρόταση μπορεί να φανεί χρήσιμη προς τον προσανατολισμό για πιο αποτελεσματικές μαθησιακές διαδικασίες.

Δείτε περισσότερα εδώ.

Comments Κανένα σχόλιο »

Λόγω της μεταφοράς του blog στον server του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, θα υπάρχει για μικρό χρονικό διάστημα μια διακοπή στις αναρτήσεις και ίσως κάποια δυσκολία στη σύνδεσή σας. Ζητάμε συγγνώμη γι? αυτό και θα κάνουμε ότι μπορούμε για τη γρήγορη αποκατάσταση. Οι εγγεγραμμένοι χρήστες του blog θα ενημερωθούν μέσω e-mail, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταφοράς.
Ευχαριστούμε για την κατανόηση.

Comments Κανένα σχόλιο »

Blog created by Maria Samiou