Αρχείο για Μαρτίου, 2012

Η Επιστημονική Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου ( ΕΠ.Ε.Κ.Α.Δ.Ε.Δ. ), στο πλαίσιο της επιστημονικής επιμόρφωσης των μελών της και γενικότερα των καθηγητών Αγγλικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, διοργάνωσε την Τρίτη 13 Μαρτίου 2012, από τις 5.30μμ μέχρι τις 8.30μμ, στις εγκαταστάσεις του 7ου Γυμνασίου Ρόδου εργαστήριο πληροφορικής με θέμα: “Η ιστοεξερεύνηση (webquest) ως τεχνική διδασκαλίας”.

Την εισήγηση και το εργαστήριο παρουσίασε η Σχολική Σύμβουλος Πληροφορικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Τσαμπίκα Καράκιζα.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου παρουσιάστηκε η παιδαγωγική αξία της χρήσης της ιστοεξερεύνησης, έγινε ανάλυση της δομής των ιστοεξερευνήσεων, παρουσιάστηκαν και σχολιάστηκαν παραδείγματα δημοσιευμένων ιστοεξερευνήσεων, μοιράστηκε στους εκπαιδευτικούς σχετικό έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό και οι εκπαιδευτικοί ξεκίνησαν τη δημιουργία δικών τους ιστοεξερευνήσεων.

Ήταν γενική η πεποίθηση των εκπαιδευτικών που παρακολούθησαν το εργαστήριο ότι η ιστοεξερεύνηση είναι ένα χρήσιμο και ελκυστικό διδακτικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά με τη συμβατική διδασκαλία για να εκπαιδεύσει τους μαθητές στη συνεργατικότητα και ομαδική εργασία, στην παραγωγή καθοδηγημένου ερευνητικού έργου βασισμένου σε αξιόπιστες πηγές, στη διαθεματική προσέγγιση των γνωστικών αντικειμένων που διδάσκονται καθώς και στην αυτοαξιολόγησή τους. Όλο το υλικό του εργαστηρίου βρίσκεται αναρτημένο στο blog της ΕΠ.Ε.Κ.Α.Δ.Ε.Δ. στη διεύθυνση epekaded.blogspot.com Συνέχεια… »

Comments Κανένα σχόλιο »

Το prezi (http://prezi.com) είναι ελεύθερο διαδικτυακό λογισμικό παρουσιάσεων, το οποίο όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και τοπικά. Είναι πολύ ενδιαφέρον αισθητικά και έχει τη λογική του “απλώματος” μιας παρουσίασης σε μια επιφάνεια, πάνω στην οποία μπορεί κάποιος να περιηγηθεί, δίνοντας έμφαση στα σημεία που θέλει. Μπορεί διδακτικά να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους.

Στο Γυμνάσιο αλλά και στο μάθημα Επιλογής στο Γενικό Λύκειο, μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διδασκαλίας και όταν μιλάμε για παρουσιάσεις (σε αντικατάσταση του επαναλαμβανόμενου γνωστού εμπορικού πακέτου) αλλά και για πολυμέσα. Μάλιστα οι ίδιοι οι μαθητές, αν αφεθούν, μπορούν μόνοι τους να ανακαλύψουν τις δυνατότητες και να κατασκευάσουν αμέσως μια παρουσίαση. Βοηθητικό σε αυτό είναι το video που μπορείτε να δείτε στο http://youtu.be/GhWJH_yU3iQ , το οποίο δημιουργήθηκε από τον συνάδελφο Βασίλη Χριστινάκη από το 7ο Γυμνάσιο Ρόδου. Το video μπορεί να δοθεί στους μαθητές ως υποστηρικτικό ή/και να αξιοποιηθεί από τον εκπαιδευτικό εισαγωγικά ή να δοθεί σε ομάδα μαθητών που θα αναλάβουν να παρουσιάσουν το prezi στην τάξη.Κατά τον ίδιο τρόπο και με τις αντίστοιχες προσαρμογές, μπορεί να αξιοποιηθεί και στις μεγάλες τάξεις του Δημοτικού αλλά και στα Επαγγελματικά Λύκεια.

Επίσης είναι -κυρίως- ένα εργαλείο κι επομένως ένας ωραίος τρόπος για την παρουσίαση των Ερευνητικών Εργασιών των Λυκείων αλλά και άλλων που γίνονται στο πλαίσιο ποικίλων διδακτικών αντικειμένων.

Comments Κανένα σχόλιο »

Στο πλαίσιο της επίσκεψής μου στην Κω, πραγματοποιήθηκαν δύο εκπαιδευτικά σεμινάρια στο χώρο του 2ου Γενικού Λυκείου Κω. Το πρώτο έγινε τη Δευτέρα 5 Μαρτίου στις 5.30-9μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, και είχε θέμα “Ερευνητικές εργασίες: Πρώτες εκτιμήσεις και συμπεράσματα”. Η συνάντηση με τους περίπου 60 εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων που πήραν μέρος, εξελίχθηκε σε μια πολύ δημιουργική συζήτηση γύρω από τις προϋποθέσεις για την επιτυχία ενός project, τους τρόπους οργάνωσης και καθοδήγησης της δουλειάς των ομάδων, τον τρόπο επιλογής και δόμησης του θέματος, τους τρόπους παρουσίασης και αξιολόγησης, τους πολλαπλούς εκπαιδευτικούς σκοπούς που πρέπει ταυτόχρονα να επιδιώκονται, τα οφέλη για τους μαθητές, όπως τουλάχιστον μπορούν σε μια πρώτη καταγραφή να ιδωθούν.

Την Τρίτη 6 Μαρτίου στις 8.30-12μ έγινε το δεύτερο σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής όλων των σχολικών μονάδων της Κω με θέμα “Τα νέα Πιλοτικά Προγράμματα Σπουδών για την Πληροφορική στην υποχρεωτική εκπαίδευση”, το οποίο περιλάμβανε και workshop μέσω του οποίου οι εκπαιδευτικοί ήλθαν σε επαφή με τα νέα ΠΣ και έκαναν πρώτες παρατηρήσεις και σχόλια.

Comments Κανένα σχόλιο »

Στο πλαίσιο της Αυτοαξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου (που πραγματοποιούμε από πέρσι με την συμβολή της παιδαγωγικής μας Συμβούλου κας Τσαμπίκας Καράκιζα) στο χώρο του σχολείου μας ολοκληρώθηκαν η α?, η β? και η γ? και τελευταία φάση της Ευέλικτης Ζώνης, μιας διαθεματικής προσέγγισης και παρουσίασης ενός θέματος, ταυτόχρονα από διαφορετικές ειδικότητες καθηγητών.

Αναλυτικά, κατά τη α? φάση – την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012 – σε τρεις διδακτικές ώρες παρουσιάστηκε το θέμα Διατροφή με 20λεπτες παρουσιάσεις των συναδέλφων: Απόστολος Ζιάκος ? Οικονομολόγος (Διατροφή και Οικονομική Επιστήμη), Κώστας Κουγιουμτζίδης ? Γυμναστής (Πυραμίδα Σωστής Διατροφής), Απόστολος Σπένδας ? Πληροφορικός (Διατροφή και Υπολογιστές), Βαγγέλης Ηλιάδης ? Βιολόγος (Μεταλλαγμένα Τρόφιμα), Μαρία Σιόντη – Φιλόλογος και Αλέξανδρος Βασιλείου – Τεχνολόγος (Νευρική Ανορεξία), Δέσποινα Φωκά -Γαλλικών (Η Διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων). Συνέχεια… »

Comments Κανένα σχόλιο »

Με πρωτοβουλία του διευθυντή και του συλλόγου διδασκόντων του 5ου Γυμνασίου Ρόδου και σε συνεργασία με τη σχολική σύμβουλο Πληροφορικής, φτιάχτηκε ομάδα ενδοσχολικής επιμόρφωσης, στο πλαίσιο της σχολικής μονάδας. Αφορμή γι΄ αυτό υπήρξε η εγκατάσταση των διαδραστικών πινάκων και η μη ?έως τώρα- αξιοποίησή τους. Τέθηκε λοιπόν ως γενικός στόχος: Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ (ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ) ΣΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ.

Στην ομάδα συμμετέχουν 8 εκπαιδευτικοί του σχολείου μαζί με τον διευθυντή, που σε συνεργασία με τη σχολική σύμβουλο κατέγραψαν τις ανάγκες και σχεδίασαν το όλο επιμορφωτικό πλάνο. Οι βασικοί επιμορφωτικοί αλλά και ερευνητικοί στόχοι που τέθηκαν, είναι:

? Η εξοικείωση με τις βασικές λειτουργίες του διαδραστικού πίνακα (ΔΠ). Ειδικότερα η γνωριμία και αξιοποίηση των διαδραστικών χαρακτηριστικών του ΔΠ.

? Ο σχεδιασμός μαθησιακών δραστηριοτήτων με τον ΔΠ κατά τις οποίες οι μαθητές θα έχουν ενεργητική συμμετοχή.

? Ο σχεδιασμός μαθημάτων και ενοτήτων με αξιοποίηση του ΔΠ.

? Η αποτελεσματική διαχείριση της τάξης κατά την διδασκαλία με χρήση των εργαλείων του ΔΠ Συνέχεια… »

Comments Κανένα σχόλιο »

Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στο χώρο του Γυμνασίου της Χάλκης και στο πλαίσιο του προγράμματος της Αυτοαξιολόγησης της Σχολικής μονάδας που πραγματοποιείται εκεί από πέρσι, λειτούργησε η πρώτη φάση της Ευέλικτης Ζώνης, η οποία περιελάμβανε διαθεματική προσέγγιση ενός θέματος, μέσω παρουσιάσεων που έγιναν από διαφορετικές ειδικότητες συνεργαζόμενων καθηγητών. Δείτε εδώ σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Έτσι, σε τρεις διδακτικές ώρες παρουσιάστηκε με εξαιρετική επιτυχία το θέμα Διατροφή με 20λεπτες παρουσιάσεις κατά σειρά των συναδέλφων:

 

Ζιάκος Απόστολος (Διατροφή και Οικονομική Επιστήμη),

Κουγιουμτζίδης Κώστας (Πυραμίδα Σωστής Διατροφής),

Σπένδας Απόστολος (Διατροφή και Υπολογιστές),

Ηλιάδης Βαγγέλης (Μεταλλαγμένα Τρόφιμα),

Σιόντη Μαρία – Βασιλείου Αλέξανδρος (Νευρική ανορεξία) και

Φωκά Δέσποινα (Η Διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων).

Στην Ευέλικτη Ζώνη που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο σχολείο, θα ακολουθήσουν δύο ακόμα φάσεις με παρουσιάσεις στα θέματα: Νερό στις 28 Φεβρουαρίου και Γεωμετρικά Σχήματα στις 15 Μαρτίου.

Comments Κανένα σχόλιο »

Ο ”ΛΥΣΙΑΣ“ είναι Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός μέσω Internet, ο οποίος οργανώνεται για 16η συνεχή χρονιά. Ο διαγωνισμός διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, από τα Εκπ. Δούκα, τον OTE και τη Microsoft Hellas. Πραγματοποιείται σε δύο φάσεις, η αρχική φάση 1 Μαρτίου – 31 Μαρτίου 2011 και η τελική 28 Απριλίου 2012 (πληροφορίες στο http://www.lysias.gr/).
 Ο ΛΥΣΙΑΣ έχει μεταμορφωθεί πλέον σε ένα εκπαιδευτικό διαδικτυακό παιχνίδι αναζήτησης και γνώσεωνΜέσα από το παιδαγωγικό τρίπτυχο «ΑΝΑΖΗΤΩ-ΒΡΙΣΚΩ-ΕΠΙΛΥΩ/ΑΠΑΝΤΩ»μαθητές και μαθήτριες από Δ΄ Δημοτικού μέχρι και Γ΄Λυκείου επιλύουν θέματα που σχετίζονται με τις σχολικές γνώσεις αλλά και τα ενδιαφέροντά τους. Μπορείτε να «παίξετε» το νέο παιχνίδι στη διεύθυνση: http://www.lysias.gr/procedure/demo.asp
Ως «Καλή Εκπαιδευτική Πρακτική» μπορείτε να την αξιοποιήσετε από εδώ: Νο 63 (διεύθυνση του Μείζονος Προγράμματος Επιμόρφωσης).
 Για οποιοδήποτε επιπλέον σχετικό θέμα, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Οργανωτική επιτροπή (Γραμματεία Τμήματος Πληροφορικής, Μαρία Π. Σαββίδου, 210 6186000 *554,informat@doukas.grwww.doukas.gr)

Comments Κανένα σχόλιο »

Blog created by Maria Samiou