Αρχείο για την κατηγορία “Ενημέρωση”

Tην Πέμπτη 30 και την Παρασκευή 31 Μαΐου 2013, στη βιβλιοθήκη του 7ου Γυμνασίου Ρόδου, σε συνεργασία με τον Κώστα Κορρέ, υπεύθυνο του προγράμματος “Μαθήματα στο σκοτάδι” (εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, http://cinedraseis.wordpress.com/), πραγματοποιήθηκε η διήμερη Βιωματική Παιδαγωγική Δράση με θέμα «Τα Παιδαγωγικά Οφέλη του ? Σκασιαρχείου». Η δράση δομήθηκε γύρω από την κινηματογραφική ταινία του Jean-Paul Le Chanois «Το Σκασιαρχείο». Συμμετείχαν 20 εκπαιδευτικοί Β?θμιας εκπαίδευσης διαφόρων ειδικοτήτων. Παρακολουθήσαμε την εξαιρετική ταινία, προβληματιστήκαμε, δουλέψαμε ομαδικά, βιωματικά, δημιουργικά!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Διεύθυνση του 7ου Γυμνασίου για τη ζεστή φιλοξενία!

             

 

Comments Κανένα σχόλιο »

Την Κυριακή, 26 Μαϊου 2013, στις 10:00 πμ στο Ραδιόφωνο Λυχνάρι η Μαρία Μαπακαρή με φιλοξένησε  στην εκπομπή της  ”ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΗΣ”,  όπου για περίπου μια ώρα συζητήσαμε για την εκπαίδευση. Μπορείτε να ακούσετε τη συζήτηση ανοίγογοντας τα παρακάτω αρχεία:

Μέρος 1

Μέρος 2

Μέρος 3

Μέρος 4

Μέρος 5

Μέρος 6

Comments Κανένα σχόλιο »

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις του Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, που πραγματοποιήθηκε στο 5ο Γυμνάσιο Ρόδου, την Παρασκευή και το Σαββατο, 19 και 20 Απρίλη. Στο Φεστιβάλ έλαβαν μέρος 708 μαθητές, 57 εκπαιδευτικοί και παρουσιάστηκαν 55 έργα από 26 σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια) του νομού. Μέσα από τα έργα και τις παρουσιάσεις αναδείχθηκε η ικανότητα, η συνεργατικότητα, η επινόηση, η δημιουργικότητα των μαθητών και εκδηλώθηκε η χαρά και η ικανοποίηση που προσφέρει ένα τέτοιο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα.  Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα υλοποιήθηκαν μέσα στο πλαίσιο του διδακτικού ωραρίου των σχολείων, στο μάθημα της Πληροφορικής και της Ερευνητικής Εργασίας αλλά και σε πολιτιστικά προγράμματα. Ευχαριστούμε θερμά τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έλαβαν μέρος, όσους μας υποστήριξαν, καθώς και όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους στην εκδήλωση. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής που οργάνωσαν και καθοδήγησαν τις ομάδες των μαθητών σε κάθε σχολείο, ώστε να υλοποιήσουν και να παρουσιάσουν ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά έργα. Πληροφορίες για τα έργα που παρουσιάστηκαν στο φεστιβάλ μπορείτε να βρείτεΕΔΩ.

Comments Κανένα σχόλιο »

Η συνάδελφος Αγγελική Γριβοπούλου, εκπαιδευτικός στο 1ο ΕΠΑΛ Μεσολογγίου, δημιούργησε μαζί με τους μαθητές της, τα 3 τελευταία χρόνια, για το μάθημα Δίκτυα Ι της Β’ ΕΠΑΛ ιστοσελίδα με υλικό, animations, παιχνίδια, ασκήσεις κ.α.
Η σελίδα είναι: http://diktia.weebly.com/

Comments Κανένα σχόλιο »

Στο πλαίσιο των δράσεων για τη σχολική βία και τον εκφοβισμό που οι σχολικές μονάδες κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν στις 6 Μαρτίου (α. π. 26926/Γ1/26-02-2013 έγγραφο της Δ/νσης Σπουδών Π. Ε. και 26871/26-02-2013 έγγραφο της Δ/νσης Σπουδών Δ. Ε.), έχει σταλεί από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, μέσω της ΔΔΕ, υλικό που μπορεί αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη σχετικών δράσεων. Οι δράσεις αυτές θα καταγραφούν από τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων και θα σταλούν στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσω e-mail στις 15 Μαρτίου 2013.

Μπορείτε να κατεβάσετε το σχετικό υλικό εδώ.

Comments Κανένα σχόλιο »

Από την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013 μέχρι και την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη του νέου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, κου Διονύσιου Μεσσάρη, στο νησί της Ρόδου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Περιφερειακός Διευθυντής είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει συναντήσεις γνωριμίας και εργασίας με τους Σχολικούς Συμβούλους Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, τους υπευθύνους των Εκπαιδευτικών Δομών, καθώς επίσης και να επισκεφτεί διάφορες σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού. Συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Στα σχολεία που επισκέφθηκε, 1ο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Ρόδου, 15ο Δημοτικό Ρόδου, 7ο Γυμνάσιο Ρόδου, 1ο ΓΕΛ Ρόδου, ΕΠΑΛ Παραδεισίου, Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Έμπωνας, Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Έμπωνας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές, να ενημερωθεί για τα προβλήματα αλλά και για τις δράσεις που αναπτύσσονται, σε μια κατεύθυνση ανάδειξης του θετικού στίγματος του κάθε σχολείου και υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου.

Comments Κανένα σχόλιο »

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού καλεί τους  εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δράση «Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση»  για τη σχολική χρονιά 2012-2013, να υποβάλλουν τα έργα τους, τα οποία είτε έχουν υλοποιηθεί κατά την  προηγούμενη σχολική χρονιά είτε πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2013.

Οι προτάσεις των εκπαιδευτικών θα πρέπει να υποβληθούν στον ιστότοπο http://excellence.sch.gr  μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2013 (15:00). Δείτε το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης εδώ.

Comments Κανένα σχόλιο »

Η ομάδα του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ καλεί τους εκπαιδευτικούς  πληροφορικής ΠΕ19-20 να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο (www.sch.gr/training), με σκοπό την καλύτερη οργάνωση των εκπαιδευτικών δράσεων του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου στα πλαίσια του έργου ?ΣTΗΡΙΖΩ?.

Δείτε τη σχετική ανακοίνωση και το banner.

Το ερωτηματολόγιο θα παραμείνει ενεργό μέχρι την Κυριακή 27/01/2013.

Comments Κανένα σχόλιο »

Από τους υπέυθυνους του Εκπαιδευτικού Προγράμματος “Μαθήματα στο Σκοτάδι” πήραμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω που πιστεύουμε οτι μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ ενδιαφέρον και ευχάριστο για τα παιδιά πεδίο δράσης και μάθησης, αλλά και μια ευκαιρία για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς να αναπτύξουν δραστηριότητες σύνδεσης με την τοπική κοινωνία.

Αγαπητοί φίλοι & εκπαιδευτικοί στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση,

Σας στέλνουμε την “Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στο Πρόγραμμα Υποστήριξης Πρωτοβουλιών Μαθητών (ΠΥΠΜ) για το έτος 2013” για πρωτοβουλίες μαθητών που θα υλοποιηθούν από το Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούνιο του 2013, και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Μαθήματα στο σκοτάδι” είναι στη διάθεσή σας, αν θέλετε για να οργανώσουμε την προβολή κάποιων σχετικών ταινιών από την ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου http://cinedraseis.wordpress.com/tainies/ και ένα Πενθήμερο κινηματογραφικό εργαστήριο στην περιοχή σας για μια ομάδα 15-20 μαθητών που θα φτιάξει την δική της μικρού μήκους ταινία (την αναλυτική περιγραφή & το κόστος του οποίου μπορείτε να δείτε εδώ), που μπορεί να καλύπτει τις εξής δύο θεματικές ενότητες του παραπάνω προγράμματος.

1) Υγεία

με την παραγωγή μιας μικρού μήκους ταινίας με τις παρακάτω θεματικές

“Δράσεις ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα των παιδιών και των νέων, και την προάσπιση αυτών”
“Δράσεις και παρεμβάσεις για την καταπολέμηση των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού (μετανάστες, μειονότητες, π.χ. ρομά, ΑμεΑ, άστεγοι κ.α.) και την προώθηση της ενσωμάτωσης”
“Δράσεις και παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας (bullying), και κυρίως της ασκούμενης βίας μέσω διαδικτύου και κινητών τηλεφώνων. Δράσεις ευαισθητοποίησης και αυτενέργειας μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων, που προάγουν το σεβασμό στη διαφορετικότητα και την ισότητα δικαιωμάτων όλων των μαθητών.”

2) Πολιτισμός

σε δραστηριότητες σαν τις παρακάτω που υπάρχουν στην περιγραφή του προγράμματος:

“Πολιτιστικοί περίπατοι των νέων στην πόλη τους με στόχο τη γνωριμία των νέων με την ιστορική, πολιτισμική και κοινωνική υφή της πόλης στην οποία διαμένουν, η εξοικείωση με τη σύγχρονη ιστορική της πραγματικότητα και την διεύρυση της οπτικής των νέων μέσα από την οποία ήταν εθισμένοι να βλέπουν την πόλη. Δημιουργία χαρτών, παραγωγή υλικού διάχυσης”
“Ανάδειξη σημείων ή/και μνημείων της τοπικής κοινότητας ιδιαίτερου πολιτισμικού ή ιστορικού ενδιαφέροντος, ανάπτυξη συνεργασιών με σχετικούς επιστήμονες ή ιδρύματα, καταγραφή, δημιουργία υλικού διάχυσης, ανάδειξης και παρουσίασης, τόσο στη σχολική όσο και στην ευρύτερη τοπική κοινότητα.”

Μια ταινία μικρού μήκους φτιαγμένη εξολοκλήρου απ’ τα παιδιά, θεωρούμε ό,τι είναι το καλύτερο και πιο άμεσο “υλικό διάχυσης” που μπορεί να παραχθεί σε μια τοπική κοινωνία, από δημιουργικές πολιτιστικές δραστηριότητες σαν τις παραπάνω, αλλά θα πρέπει να έχει προηγηθεί η κατάλληλη προεργασία, έρευνα και καθοδήγηση της ομάδας των παιδιών από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό της δράσης.

Επίσης τα “Μαθήματα στο σκοτάδι” με την βοήθεια των έμπειρων κινηματογραφιστών του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της δημιουργικής ομάδας του Νεανικού Πλάνου, αν θέλετε μπορούν να σας βοηθήσουν & να σας συμβουλεύσουν να επιλέξετε οικονομικό & λειτουργικό κινηματογραφικό εξοπλισμό (κάμερα, μικρόφωνο, προγράμματα μοντάζ στον υπολογιστή, κ.ά.) έως 1500 ευρώ που είναι και το ανώτατο όριο χρηματοδότησης του προγράμματος, ώστε αφενός να τον χρησιμοποιήσουμε για την υλοποίηση του κιν. εργαστηρίου και αφετέρου να μπορείτε να τον εντάξετε στον εξοπλισμό του σχολείου σας και να τα χρησιμοποιείτε και για περαιτέρω κινηματογραφικά εργαστήρια δημιουργίας ταινιών μικρού μήκους ή και για να καταγράφετε άλλες δραστηριότητές σας με τα παιδιά.

Δυστυχώς βέβαια η δαπάνη για το κόστος των κινηματογραφικών εργαστηρίων σαν και αυτό που σας προτείνουμε (το οποίο ανέρχεται στα 1000 ευρώ & τα μεταφορικά και η φιλοξενία του επαγγελματία κινηματογραφιστή που θα το υλοποιήσει), δεν μπορεί να ενταχθεί στις δαπάνες του παραπάνω προγράμματος, οπότε ο μόνος τρόπος να πραγματοποιηθεί είναι είτε η χρηματοδότησή του από κάποιο πολιτιστικό φορέα της περιοχής σας λ.χ. πολιτιστικός σύλλογος ή Δήμος ή σύλλογος γονέων & κηδεμόνων, είτε η χρηματοδότηση από χορηγίες ιδιωτών της περιοχής σας, και να σας μείνει το “κέρδος” της εμπειρίας ενός κινηματογραφικού εργαστηρίου των παιδιών, και του κινηματογραφικού εξοπλισμού που θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Παραδείγματα παρόμοιων κιν. εργαστηρίων μας, από την Ικαρία μπορείτε να δείτε εδώ

http://cinedraseis.wordpress.com/2012/09/01/%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%AF-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%BF%CE%AF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82/#more-939

και από την Κόνιτσα εδώ

http://cinedraseis.wordpress.com/2011/09/28/%CE%B4%CF%85%CE%BF-%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%B1/

και από τα Ιωάννινα εδώ

http://cinedraseis.wordpress.com/2012/04/25/action/

Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω ενημέρωση για το κινηματογραφικό εργαστήριο και τις προβολές ταινιών, ενώ περισσότερες πληροφορίες και τις αιτήσεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα της Νέας Γενιάς μπορείτε να βρείτε εδώ http://www.neagenia.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=resource&cresrc=2046&cnode=1 στο “Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στο Πρόγραμμα Υποστήριξης Πρωτοβουλιών Μαθητών (ΠΥΠΜ) για το έτος 2013″

Αν σας ενδιαφέρει βέβαια πρέπει να σπέσευτε, καθώς η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι μέχρι την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Κώστας Κορρές

Υπεύθυνος για τα “Μαθήματα στο σκοτάδι” & την διοργάνωση κινηματογραφικών εργαστηρίων

http://cinedraseis.wordpress.com/

τηλ. επικοινωνίας 211 4045249, 6938 310130 (9π.μ. – 1μ.μ.)

Comments Κανένα σχόλιο »

Στο Εκπαιδευτικό Υλικό, στην κατηγορία του Γενικού Λυκείου δημιοσιεύτηκε υλικό για τη δίδασκαλία της δομής επανάληψης, των συναδέλφων Γιώργου-Ερρίκου Χλαπάνη και Αθηνάς Μηναϊδη.

Comments Κανένα σχόλιο »

Blog created by Maria Samiou