Οικογένεια: Χηνοποδιίδες (Chenopodiaceae, G?nsefu?gew?chse / Goosefoots)
Salsola soda και Salsola kali
Στο Πόρτο την καλλιεργούν και την πουλάνε πανάκριβα. Την σπέρνουμε κάθε χρόνο απο δικούς μας σπόρους. Η φωτογράφηση ξεκίνησε στο χωράφι όταν τη σπείραμε αλλά μετά βρήκαμε και αυτοφυή στη παραλία Λεχαίου. Παραθέτω και απόσπασμα από ένα site μαγειρικής που δε θυμάμαι. Επίσης και 2 φωτο από το συγγενικό είδος, salsoda kali, το οποίο μοιάζει αλλά είναι αγκαθωτό.
«Oι νόστιμες αρμυρήθρες
Είναι ένα φυτό που φυτρώνει σε υγρότοπους, κυρίως κοντά στη θάλασσα, και δευτερευόντως κοντά σε ποτάμια και λίμνες. Είναι συγγενικό είδος με τα αρμυρίκια που φυτρώνουν στις αμμουδιές. Ευδοκιμεί στο θερμό και ξηρό μεσογειακό κλίμα. Για να αντεπεξέλθει στις υψηλές τιμές άλατος στο έδαφος, αποθηκεύει στις ρίζες της μέχρι και 17% αλάτι. Σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές φτιάχνουν με τα τρυφερά βλαστάρια του φυτού τουρσί ή νοστιμότατη βραστή σαλάτα, στην οποία προσθέτουν ελαιόλαδο και άφθονο λεμόνι για να απαλύνουν την ελαφρώς αλμυρή γεύση τους. Μπορείτε όμως να τις γευτείτε και σε γκουρμέ εστιατόρια, καθώς η ιδιαίτερη γεύση τους έχει κερδίσει την υψηλή μαγειρική. Γι? αυτό άλλωστε και καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια. Επίσημα στοιχεία για τη θρεπτική αξία του φυτού δεν υπάρχουν. Ωστόσο, όπως όλα τα χόρτα περιέχουν μικρές συγκεντρώσεις βιταμινών C και Ε και οι αρμυρήθρες που φυτρώνουν κοντά στη θάλασσα είναι πλούσιες σε ιώδιο και μεταλλικά στοιχεία.»
Το Salsola kali το χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια ο κυρ-Κώστας (πίνει το αφέψημα) και λέει ότι κάνει καλό στον προστάτη.
Πεντανόστιμη ! Πάντα έχω το νού μου μπας και βρώ σε καμιά λαική!