Ο καιρός

O καιρός σήμερα

Μερικά από Πόρτο Ράφτη

Μερικά από Λέχαιο

1 Φυτολόγιο/Phytology

Κάρδαμο

Οικογένεια: Βρασικίδες ή Σταυροφόρα (Brassicaceae, Kreuzbl?tler / Crucifers)

Λεπίδιον το ήμερον (Lepidium sativum)

«Φάε να καρδαμώσεις»

Άλλα ονόματα: καρδαμούρα, καρδαμούδα, μαυρομυρωδιά. Ιθαγενές της Ανατολής από την Αίγυπτο ως το Θιβέτ. Αναφέρεται από Ιπποκράτη, Θεόφραστο, Διοσκουρίδη κ.α. Οι θεραπευτικές ιδιότητές του είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Εκτός από τη χρήση του στη μαγειρική και στις σαλάτες (χρησιμοποιείται ολόκληρο το φυτό, σε νωπή κατάσταση, γιατί όταν ξεραθεί χάνει τις ιδιότητές του), χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική και οι καρποί του σαν καναρινοτροφικό.(Πηγή: 1)

Ανοίγει την όρεξη, είναι διουρητικό, καθαρκτικό του αίματος και ευεργετικό στο συκώτι. Χυμός του, μαζί με μέλι, αλείφεται πάνω στις πανάδες, για να τις θεραπεύσει. (Πηγή: 8 )

 

Share

8 comments to Κάρδαμο

  • johny

    Καλησπερα κυριε Παντακη.Το συγκεγκριμενο φυτο Καρδαμο θα ηταν ευκολο να βρω κι εγω ;

  • admin

    Δεν ξέρω johny Αυτά τα είχε φέρει ένας μανάβης στο Πόρτο Ράφτη. Θα τον ρωτήσω ξανά. Και εκεί στην Ευριπίδου κάτι θα μπορείς να βρεις, αυτήν την εποχή.

  • Ευχαριστω για την πληροφορια αλλα στην Ευριπιδου τι ειναι ακριβως εκει που λετε; Μηπως φυτωρια εννοειτε;

  • Αν επιτρεπεται με τα φυτα που εχετε θα ηταν ευκολο να σας ζητουσα μερικα σπορια ;

  • admin

    Αγαπητέ φίλε, βέβαια επιτρέπεται αλλά δυστυχώς δεν έχω απο αυτά τα φυτά γιατί ξεγίνανε (νομίζω μονοετή είναι) και δεν ξαναγίνανε και τα σπόρια που είχαμε μαζέψει δεν πιάσανε. Θα ρωτήσω το συνεταιρισμό και τον φίλο και θα σου απαντήσω με email. Επίσης είχα προσπαθήσει να σπείρω κάρδαμο αγοραστό (απο μπαχαρικά) αλλά τίποτα. Στην Ευριπίδου φυτώρια είναι (2 κάτω απο την Αθηνάς και 1-2 προς τα επάνω -το ένα μάλιστα λέει ότι είναι απο το γεωπονικό πανεπιστήμιο).

  • Γεια σου Γιωργο.Πηγα στην Ευριπιδου που μου ειπες και βρηκα καρδαμο και μαλιστα σε 2 ποικιλιες.Λες να μην κανουν τιποτα αυτα τα σπορια;

  • admin

    Γιατί όχι; Αν έχεις και πλούσιο χώμα ακόμα καλύτερα. Σε εμάς δε γίνεται τίποτα απο τα σαλιγκάρια και τις κάμπιες.

  • Σε ευχαριστω πολυ Γιωργο, θα κανω προσπαθεια να βγαλω ,αν τα καταφερω θα φροντισω να κρατησω και για σενα.Θα προσπαθησω πιο πολυ να βρω ριζα ομως. Εχω βαλει εναν δικο μου ανθρωπο να μου βρει και μαλιστα ειναι απο ενα χωριο το οποιο πηρε την ονομασια του απο το καρδαμο.Λεγεται Καρδαμας.Τα παλια τα χρονια ηταν πληθωρα απο τετοια και γι,αυτο το χωριο το λενε Καρδαμα.Αν μου βρουνε και μου φερουνε δεν θα σε ξεχασω.Σ,ευχαριστω για τις δικες σου πληροφοριες.Σε χαιρετω φιλε μου.

You must be logged in to post a comment.