Ο καιρός

O καιρός σήμερα

Μερικά από Πόρτο Ράφτη

Μερικά από Λέχαιο

Παράδοση

Αποξηραμένα σύκα και συκομαϊδες

Αποξηραμένα σύκα Κύμης (Γιώργος ο Κύμιος). «Τα σύκα μαζεύονται, απλώνονται στον ήλιο να ξεραθούν (τα γυρίζουμε 1-2 φορές), τα κόβουμε στα 2 και αφήνουμε να ξεραθούν ακόμα λίγο. Τα ξερά σύκα εμβαπτίζονται σε βραστό νερό για 3-4 λεπτά, και στη συνέχεια αν θέλουμε προχωράμε στο θειάφισμα για να ασπρίσουν (βάζουμε 1 εφημερίδα με θειάφι και 8 τελάρα από πάνω σκεπασμένα με κουρελούδες και βάζουμε φωτιά στην εφημερίδα). Στο τέλος ενώνουμε ανα 2 τα κομένα σύκα και έτοιμα!».

Συκομαγίδες ή συκομαίδες (Λευκάδα) ή μπασμάδες (Ήπειρος). Σύκα όψιμα, γινωμένα τα ανοίγουμε στη μέση, απλώνουμε στον ήλιο (σε σανίδα) να ξεραθούν, κόβουμε ψιλά κομματάκια, βράζουμε λίγο νερό με λίγη – λίγη ζάχαρη και κανελογαρύφαλλα και ρίχνουμε απ’ αυτό το σιρόπι να υγρανθούν τα σύκα. Προσθέτουμε καρύδια κοπανισμένα, παίρνουμε ποσότητα όσο ένα φιρίκι και πλάθουμε μπάλα. Το πατικώνουμε 1,5 – 2 δάκτυλα χοντρό και το ακουμπάμε ανάμεσα σε λεμονόφυλλα. Τα φυλάμε στο ντουλάπι. (Πηγή: αντιγραφή απο βιβλίο που δε θυμόμαστε)

Μπασμάδες. Ανακατεύουμε ψιλοκομμένα ξερά σύκα με μέλι τόσο που να πλάθονται. Αρωματίζουμε με γαρίφαλλο τριμμένο + καρύδι. Όταν το μείγμα ανακατευθεί καλά, πλάθουμε μπάλες σαν φυσίκι και τις κυλάμε στο αλεύρι για να γίνει γύρω τους ένα λεπτό στρώμα που θα τα καλύψει. Τα φυλάμε στο ντουλάπι. (Πηγή: ή ίδια)

Στη δική μας εκτέλεση τα αποξηράναμε πάνω σε κοτετσόσυρμα (δεν κολάνε στη σανίδα), τους δώσαμε μια βράση με νερό αρωματισμένο με βασιλικό, τα κόψαμε κομματάκια και τα ανακατέψαμε με καριδόψυχα. Η επικάλυψη έγινε με σησάμι (την ιδέα την είδαμε σε έναν επαγγελματία στην έκθεση), το τύλιγμα έγινε με διαφανή μεμβράνη και τα φυλάμε στο ψυγείο (για σιγουριά).

Share

You must be logged in to post a comment.