Με βάση την παραδοσιακή συνταγή… αυτοσχεδιάζουμε. Φτιάχνουμε όση άλμη χρειαζόμαστε (περίπου 1 λίτρο για 1 κιλό ελιές). Η άλμη γίνεται με νερό και αλάτι (100 γρ αλάτι για 1 λίτρο νερό) ή χρησιμοποιείτε σαν πυκνόμετρο… ένα αυγό (είναι έτοιμη όταν το αυγό επιπλέει). Η οξάλμη γίνεται με 1 μέρος ξύδι σε 2 μέρη άλμης. Προσθέτουμε τα αρωματικά μας (θυμάρι, δεντρολίβανο και κόλιαντρο), βάζουμε και 2 δάκτυλα λάδι απο πάνω και περιμένουμε να γίνουν.
Μπορείτε να πειραματιστείτε επίσης με σκόρδο, ρίγανη, δαφνόφυλα ή ότι άλλο σας πηγαίνει.
Παραδοσιακές συνταγές αλλά και ότι άλλο αφορά την ελιά και το ελαιόλαδο στο απίθανο βιβλίο του Νίκος & Μαρίας Ψιλάκη και του Ηλία Καστανά, «Ο πολιτισμός της ελιάς ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ».
Πρόσφατα σχόλια