Ο καιρός

O καιρός σήμερα

Μερικά από Πόρτο Ράφτη

Μερικά από Λέχαιο

Ελιές

«Βιολογικό» ελαιοτριβείο

στο Σολομό Κορινθίας. Σχεδόν όλο το Λέχαιο εδώ βγάζει το λάδι. Ρωτήσαμε τον υπεύθυνο γιατί γράφει στην πινακίδα «Βιολογικό» και μας απάντησε ότι αν του φέρουμε βιολογικές ελιές θα μας βγάλει και βιολογικό λάδι. Πάντως εμένα δε μου φάνηκε για πολύ βιολογικό στην όλη διαχείριση (δες φωτο). Επίσης ρωτήσαμε αν κάνει και ψυχρή έκθλιψη και η απάντηση ήταν με τα ίδια μηχανήματα μπορεί να κάνει και ψυχρή επεξεργασία με απώλειες περίπου 10%. Αυτό βέβαια δεν κατάφερα να το επιβεβαιώσω αφού όλοι (και εμείς) διαλέγανε τη θερμή μέθοδο. Στην περιοχή έχω την εντύπωση ότι λειτουργεί και ελαιοτριβείο ψυχρής έκθλιψης όπου βγάζεις λίγο λιγότερο λάδι μεν αλλά με όλα τα στοιχεία του δε (ω3 κλπ).

Δεν μπόρεσα να βγάλω άκρη σχετικά με τη διαχείριση των παραπροϊόντων καθώς και των υγρών αποβλήτων (κατσίγαρος) στο ελαιουργείο που επισκεφθήκαμε. Το σίγουρο είναι ότι διαθέτει καυστήρα που καίει πυρήνα (εξοικονόμηση ενέργειας) προς δικό του όφελος φυσικά (ζεσταίνει το νερό). Τα φύλλα εκτοξευόντουσαν, με τη βοήθεια κάποιας αντλίας αέρα φαντάζομαι, από το πλάι της εγκατάστασης προς μια πλαγιά (δες φωτο). Τέλος ο κατσίγαρος έσταζε σιγά σιγά από κάποιο δοχείο συλλογής και κατέληγε, που αλλού, στο ρέμα. Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος γύρω από την εγκατάσταση είναι φανερή.

«Τα υγρά απόβλητα ελαιουργείων, αν και παραπροϊόντα επεξεργασίας του ελαιοκάρπου, συγκαταλέγονται στα κατ? εξοχήν βεβαρημένα από πλευράς ρυπαντικού φορτίου γεωργικά βιομηχανικά απόβλητα. Συγκεκριμένα, ένα μεσαίου μεγέθους ελαιοτριβείο παράγει περίπου 1.000 tn απόβλητα ανά περίοδο συγκομιδής ελαιοκάρπου με οργανικό φορτίο το οποίο ισοδυναμεί με τα ετήσια απόβλητα μιας πόλης 30.000 κατοίκων.» Πηγή: nea.gr.

Πληροφορίες για τη διαχείριση των αποβλήτων μπορείτε να βρείτε άφθονες στο internet.

Share

You must be logged in to post a comment.