Οικογένεια: Φαβίδες ή Χεδρωπά (Fabaceae, Schmetterlingsbl?tler / Legumes)
Trigonella esculenta (ή/και)
Trigonella balansae και
Trigonella coerulescesns
Η τριγονέλλα ή τριγωνίσκος (Trigonella foenum graecum) ή μοσχοσίταρο, ή τήλι ή τηντιλίδα είναι το καρύκευμα με το οποίο αρωματίζουν τον παστουρμά (τσιμένι). (Κατερίνα). Χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική για μαλακτικό, για τον πονοκέφαλο και για την κτηνιατρική. Από τους σπόρους αυτούς, φτιάχνουν ένα είδος μπύρας. Επίσης τους τρώνε και οι άνθρωποι ή τους δίνουν στα ζώα για την παραγωγή λίπους. Τα τρυφερά βλαστάρια του τρώγονται ωμά η βραστά. Τέλος όλο το φυτό δίνει πρώτης γραμμής χόρτο για τα ζώα. Πηγή: Φτιάχνω μόνος μου. Φώτο: λιμάνι Πόρτο.
Αυτό μάλλον είναι τριγονέλλα(Trigonella esculenta)
http://www.guenther-blaich.de/pflseite.php?par=Trigonella+esculenta&fm=pflfamla&abs=pfllst
Έχω κάνει ένα μικρό; λαθάκι ορθογραφικό. ΤριγΩνέλλα λοιπόν και όχι τριγΟνέλλα.
και εγώ παραξενεύτηκα αλλά τριγονέλλα την γράφει και ο Σφήκας.
Εύρηκα! Το ελληνικό όνομα είναι τριγωνίσκος. Να ‘ ναι καλά τα ηλεκτρονικά βιβλία, Γεννάδιος παναγιώτης στο φυτολογικό λεξικό αναφέρει το φυτό τριγωνίσκος(trigonella τάξις ελλοβοκαρπων). Άλλα όνοματα του φυτού αιγόκερως κεραΐτις, τήλις κατά τον Διοσκουρίδη και ανάλογα το είδος λέγεται τριφύλλι ή νυχάκι, μοσχοσίταρο ή τηντιλίδα κλπ.