Όσο περισσότερες και διαφορετικές ουσίες περιέχει η κομπόστ, τόσο καλύτερη κοπριά θα μας δώσει. Για να ωριμάσει μια κοπριά πρέπει να παρέλθουν 1-3 χρόνια. Εαν, μέσα σε 1 χρόνο, δε γίνει η χουμοποίηση (χώνεμα) σημαίνει ότι η κομπόστ έχασε τη δραστικότητά της και πρέπει να επέμβουμε. Πρέπει να τη γυρίσουμε ή να την ανακατέψουμε, προσθέτοντας και λίγη κοπριά στάβλου, ασβέστιο ή άλλες οργανικές ουσίες.
Η κομπόστ δεν είναι σκουπιδότοπος, όπου να ρίχνουμε ότι άχρηστο υπάρχει. Ουσίες κατάλληλες για κομπόστ είναι:
- Κάθε χλωρή μάζα από βοτανίσματα και κορφολογήματα του κήπου.
- Ξηρά υπολλείματα του κήπου
- Το φύλλωμα απ τα δένδρα (της δρυός και της καστανιάς σαπίζουν πιο δύσκολα και θέλουν ειδική μεταχείριση. Επίσης δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει με το πούσι απο τα πεύκα, και αν κάνει)
- Αγριόχορτα. Η αγριάδα και κάποια άλλα που δεν θέλουμε να εξαπλωθούν θα πρέπει να πέσουν στη μέση της κομπόστ όπου είναι μεγαλύτερη η θερμοκρασία και έτσι καταστρέφονται οι σπόροι.
- Φλούδες από φρούτα και λαχανικά. Εδώ θα πρέπει να σκεφτούμε και το πόσα δηλητήρια κρύβονται σε αυτά και να αποφασίσουμε αν αξίζει να πέσουν στην κομπόστ.
- Κατακάθια από τσάι ή καφέ
- οτιδήποτε οργανικό που είναι επεξεργάσιμο από τους εκατομμύρια οργανισμούς που δουλεύουν για τη χουμοποίηση της κομπόστ
Δεν ρίχνουμε:
- μέταλλα, πλαστικά, γυαλιά, χρώματα, λάστιχο κλπ.
- Κόκκαλα, εντόσθια, κρέατα
- τυροκομικά, αποφάγια της κουζίνας
- Φυτά που έχουν προσβληθεί από διάφορες ασθένειες.
- Στάχτη από ξύλα μπογιατισμένα ή βερνικωμένα
Θέση κομπόστ. Συνήθως διαλέγουμε μια γωνιά του κήπου που να μην είναι κοντά σε καλλιέργειες γιατί, όπως και να το κάνεις, το κομπόστ είναι και εστία ανάπτυξης διαφόρων βλαβερών. Ένας άλλος λόγος είναι η δυσοσμία που μπορεί να αναπτυχθεί (αν γίνουν όμως όλα σωστά δεν υπάρχει δυσάρεστη οσμή), όπως επίσης και τα κουνουπάκια (μπεκρήδες). Κάποιος μου είπε πως συνάντησε πολλά προβλήματα με τα κουνουπάκια (σύννεφα) προσπαθώντας να φτιάξει κομπόστ στο μπαλκόνι, παρόλο που διέθετε μια απο αυτές τις πανάκριβες συσκευές-κάδους κομπόστ και αφού δοκίμασε όλα τα βιολογικά μέσα.
Αερισμός – Υγρασία – Θερμοκρασία – pH. Η κομπόστ πρέπει να αερίζεται για να μπορέσουν να ζήσουν οι αερόβιοι οργανισμοί. Με αυτόν τον τρόπο γλυτώνεις και τις δυσοσμίες. Η υγρασία θα πρέπει να είναι τέτοια έτσι ώστε να μην υπάρχει ξηρασία αλλά χωρίς υπερβολές. Η υψηλή σχετικά θερμοκρασία βοηθάει να γίνει γρηγορότερα το χώνεμα. Τέλος το pH (ενεργός οξύτητα) θα πρέπει να είναι μεταξύ 5,5 και 7,5 (μέση οξύτητα). Σε περίπτωση μικρότερου pH διορθώνουμε με ασβέστιο.
Κατασκευή. Άμα έχετε 350 ευρώ να σας περισσεύουν μπορούμε να αγοράσετε ένα έτοιμο πλαστικό κάδο από το εμπόριο. Είναι πιο εμφανίσιμος και έχει κάποιες ευκολίες στο λύσιμο και στο πλύσιμο, νομίζω όμως ότι δεν είναι πολύ βολικός για τη χλωρή μάζα του κήπου. Οποιαδήποτε αυτοσχέδια κατασκευή είναι επίσης αποδεκτή, φθάνει να τηρεί τις παραπάνω προϋποθέσεις. Για τον αερισμό μπορούμε να ξεκινήσουμε την κομπόστ με λίγα μεγάλα ξύλα στη βάση (εκεί στο κενό που μένει συνήθως φτιάχνουν φωλιά και τα ποντικάκια ή οι μυογαλές (που τρώνε ποντικάκια)). Τέλος υπάρχει και η λύση της κοπροστρωμνής (σωρός). Αυτή δεν πρέπει να έχει ύψος πάνω από 1,20 μ και πλάτος πάνω από 1,50 μ.
Πρόσφατα σχόλια