Οικογένεια: Γερανιίδες (Geraniaceae, Storchschnabelgew?chse / Crane?s-Bills)
Πελαργόνιον το ευοσμότατον (Pelargonium odoratissimum)
το έχω βρει και σαν Πελαργόνιο το ρόδινο (Pelargonium roseum)
Άλλα ονόματα: μπαρμπαρόζα, δενδρισάκι, μοσχομολόχα, σμύρνα, αρμπανέλα, γκιουλάι (στην Κύπρο) κ.α.
Πήρε το όνομά του απ το σχήμα του καρπού του που μοιάζει με το ράμφος του πτηνού «γερανός». Το υπέργειο τμήμα του περιέχει αιθέριο έλαιο (γερανέλαιο) που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στη σαπωνοποιία και ζαχαροπλαστική. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται επίσης για τον αρωματισμό διαφόρων γλυκών του κουταλιού. (Πηγή: 3)
Εμείς το βάζουμε σε διάφορα γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, κάτω απο το καπάκι πριν το τελικό κλείσιμο στο βάζο.
Πρόσφατα σχόλια