Ο καιρός

O καιρός σήμερα

Μερικά από Πόρτο Ράφτη

Μερικά από Λέχαιο

Ιστορία

Μπάτης - περιστατικό 1

Το 1935 με τον Βαμβακάρη, τον Μπαγιαντέρα και τον Ανέστη πήγαν στο Ηράκλειο και δούλεψαν αρκετές μέρες σε κάποιο μαγαζί. Όπως φαίνεται, αν και ούτε μικρόφωνα είχαν ούτε τα όργανα ήταν ηλεκτρικά, κάποιον ενοχλούσαν και κάθε βράδυ τους έστελνε τη χωροφυλακή για να τους σταματήσει. Ό Μπάτης, όπως συνήθιζε, είχε μαζί του και τα κουτάκια με τη σκόνη για τον πονόδοντο. Τα πρωινά είχε νοικιάσει μία σούστα, είχε βάλει απάνω μία καρέκλα και την άραζε σε κάποιο κεντρικό σημείο της πόλης όπου και διαλαλούσε το θαυματουργό φάρμακό του. Όποιος υπέφερε και ήθελε να γιατρευτεί ανέβαινε στη σούστα, καθότανε στην καρέκλα και ο Μπάτης αφού τον εξέταζε του  υποδείκνυε τον τρόπο χρήσης της σκόνης. Ένα πρωινό, ανάμεσα σ’ αυτούς που τον άκουγαν βλέπει και έναν από τους χωροφύλακες που τους απειλούσαν να τους κλείσουν το μαγαζί, πρησμένο στο μάγουλο. Αυτό ήταν. Δεν άφησε την ευκαιρία να του ξεφύγει. Τον έπεισε ν’ ανέβει στη σούστα να τον εξετάσει. Ο χωροφύλακας ανέβηκε, κάθισε στην καρέκλα και άνοιξε το στόμα του. Ο Μπάτης τον εξέτασε και τον διαβεβαίωσε πώς σε λίγα λεπτά θα του έβαζε σκόνη και ο πόνος θα του περνούσε. Γύρισε μετά προς τους συγκεντρωμένους κι άρχισε να τους φωνάζει :
- Προσέξτε Κύριοι. Με το συμπάθιο διορθώνω.
- Προσέξτε κυρίες, δεσποινίδες και κύριοι. Μήπως ξέχασα κανέναν; Με το συμπάθιο διορθώνω. Προσέξτε κυρίες, δεσποινίδες, κύριοι και λαέ του Ηρακλείου.
Ολο αυτό το διάστημα ο χωροφύλακας έστεκε μ’ ανοιχτό το στόμα με το δάχτυλο του Μπάτη μέσα. Και ο Μπάτης συνέχισε :
- Το φάρμακό μου είναι γιαπωνέζικο. Για αρκετά λεπτά ανέπτυξε τις μεγάλες επιτυχίες της γιαπωνέζικης φαρμακοποιίας. Ό χωροφύλακας πάντα μ’ ανοιχτό το στόμα. Έτσι αφού μίλησε για τη Γιαπωνία, για τα θαύματα που το φάρμακο είχε κάνει στον Πειραιά κι αφού ανέφερε φανταστικά ονόματα και διευθύνσεις ανθρώπων που ‘χαν γιατρευτεί ασχολήθηκε με τον ασθενή του. Είχαν περάσει τουλάχιστον είκοσι λεπτά με του χωροφύλακα ξαπλωμένο στην καρέκλα και με το δάχτυλο του Μπάτη πάντα μες στο στόμα. Κι ο Μπάτης εξακολούθησε :
- Προσέξτε, προσέξτε καλά. Δεν είναι υπερβολές. Δεν είναι φαντασίες, δεν είναι ψέματα αυτά που θα σας πω. Είναι πραγματικότητα και ξέρω πώς όλοι σας θα συμφωνήσετε μαζί μου αν κοιτάξετε. Εδώ έχουμε τη μεγαλύτερη κουφάλα που συνάντησα στη ζωή μου. Όχι αστεία αλλά κουφάλα με τα όλα της. Ας βρεθεί ένας να μου πεί ότι έχει δει μεγαλύτερη κουφάλα απ’ αυτή (και έδειχνε με το άλλο το χέρι το χωροφύλακα) κι εγώ θα χάσω ό,τι θέλει.
Ο Βαμβακάρης, ο Μπαγιαντέρας κι ο Ανέστης που τον παρακολουθούσαν τα χρειάστηκαν για τα καλά. Φοβήθηκαν μήπως ο χωροφύλακας καταλάβαινε στο τέλος πώς το κουφάλα δεν ήταν για το δόντι αλλά γι’ αυτόν, κι άντε να καθαρίσουν. Τελικά, ο Μπάτης αφου έπαιξε με τη λέξη κουφάλα κάμποση ώρα έβαλε σκόνη στο δόντι, ο πόνος πραγματικά πέρασε, έκλεισε την εξέταση, που βάσταξε κοντά μία ώρα, με τη φράση :
- Τέτοιες κουφάλες να τις προσέχετε. Είναι από τις κουφάλες που θέλουν σύντομα ξεπάστρεμα .. , γιατί είναι επικίνδυνες.
Ό χωροφύλακας πλήρωσε  την αξία της σκόνης που πήρε στον Μπάτη κι έφυγε ικανοποιημένος που ήταν η μεγαλύτερη κουφάλα… που συνάντησε στη ζωή του ο Μπάτης. Από την ίδια βραδιά δεν τους ενόχλησε πάλι.

Πίσω στη βιογραφία του Μπάτη.

Πίσω στην αρχική σελίδα του «Ρεμπέτικου«

Share

You must be logged in to post a comment.