Ο καιρός

O καιρός σήμερα

Μερικά από Πόρτο Ράφτη

Μερικά από Λέχαιο

1 Φυτολόγιο/Phytology

Σαμπούκος ή κουφοξυλιά

Οικογένεια: Καπριφολιίδες (Caprifoliaceae, Gei?blattgew?chse / Honeysuckles)

Σαμπούκος ο μέλας (Sambucus nigra)

…ή και αφροξυλιά, φροξυλάνθη, ζαμπούκος… Κύριες χρήσεις: σε λοσιόν για μάτια και δέρμα. Στη Μαγειρική άνθη και καρποί χρησιμοποιούνται σε κρασιά, λικέρ, επιδόρπια, μαρμελάδες και τουρσιά. Στην Ιατρική για κρυολογήματα, γρίππη, καταρροή. … Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν οφθαλμική πλύση για την επιφεφυκίτιδα, ως κομπρέσσα για τις χιονίστρες, ως αλοιφή για δερματικούς ερεθισμούς. Ενα χειμωνιάτικο λικέρ παρασκευάζεται σιγοβράζοντας τους καρπούς και ενισχύοντας τους με ζάχαρη για την αντιμετώπιση βήχα και κρυολογημάτων. (Πηγή: 8 ). Δείτε οπωσδήποτε τη σελίδα από το Δολό Πωγωνίου Ιωαννίνων, εκεί λέει ότι το χρησιμοποιούσαν για κόκκινο χρώμα. (Φωτο: κήπος Πόρτο απο φυτό που βρήκε μετα απο μεγάλο ψάξιμο στο κέντρο της Αθήνας η Μαρία). Περισσότερα γεωπονικά αλλά και συνταγή για λικέρ και μαρμελάδα απο σαμπούκο στο «Αυτοφυή φυτά της Ελλάδας»

και Σαμπούκος ο έβουλος (Sambucus ebulus)

άλλο ένα φυτό που λέγεται και βρωμούσα. Φυτό δύσοσμο που εξαπλώνεται εύκολα, δημιουργώντας μεγάλες αποικίες. (Πηγή: Παπιομύτογλου) Φωτο: Τζουμέρκα.

Φωτο για αντιπαραβολή: http://www.guenther-blaich.de/pflseite.php?par=Sambucus+nigra&idx=2508&fm=pflfamla&abs=pfllst&line=624

Share

1 comment to Σαμπούκος ή κουφοξυλιά

  • admin

    Εδώ αναστενάξαμε να το βρούμε. Βρέθηκε τελικά σε ένα γέρο απατεώνα στο τέλος της Αιόλου. Τώρα δεν υπάρχει.

You must be logged in to post a comment.