Οικογένεια: Mimosaceae, Mimosengew?chse / Mimosas
Ακακία η φαρνεζιανή (Acacia farnesiana)
Άλλα ονόματα: γατζία, αμπεριά (έτσι λεγόταν στη Σμύρνη), σκουροπαθιά (Κύπρος). Μοιάζει με κάποιες Μιμόζες αλλά η Γαζία έχει χαρακτηριστικό άρωμα. Ο καρπός είναι χέδρωπας κυλινδρικός και περιέχει σημαντική ποσότητα δεψικών ουσιών. Καλλιεργείται εκτεταμένα στα ανατολικομεσογειακά παράλια της Γαλλίας, για την παρασκευή αιθερίου ελαίου (essence de cassie) που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία.
Επίσης, η γαζία υπάγεται στα «βελτιωτικά ή αζωτολόγα φυτά», τα οποία έχουν την εξής ιδιότητα: στους κόμπους των ριζών τους δημιουργούνται βακτηρίδια, τα οποία δεσμεύουν από την ατμόσφαιρα άζωτο και το μετατρέπουν σε χρήσιμες ουσίες για την ανάπτυξη της χερσαίας χλωρίδας, κάνοντας έτσι πιο γόνιμο το έδαφος. (Πηγή: livepedia.gr)
Πρόσφατα σχόλια