Ο καιρός

O καιρός σήμερα

Μερικά από Πόρτο Ράφτη

Μερικά από Λέχαιο

Βιοκαλλιέργεια

Φυτοζούμια

Πίσω στο άρθρο «Βιολογική καλλιέργεια»

Φυτικά παρασκευάσματα. Εκχυλίσματα, εμβρέγματα και βάμματα από κάποια βότανα με εξαιρετικά αποτελέσματα αντιπετώπισης ασθενειών, ενίσχυσης της άμυνας του φυτού ακόμα και λίπανση (κοπρόνερο). Παρασκευάζονται εύκολα και οικονομικά, είναι ακίνδυνα για την υγεία του ανθρώπου, δεν αφήνουν υπολείμματα στα προϊόντα, δεν βλάπτουν τη βιολογία (μικροοργανισμοί) του εδάφους και γενικά το περιβάλλον είναι καθαρότερο. (Πηγή: 12)

Τα περισσότερα φυτικά παρασκευάσματα είναι κοπρόνερα ή λιπάσματα και συγχρόνως φάρμακα που κρατούν σε απόσταση τα διάφορα βλαβερά από τις καλλιέργειες μας. Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιούμε βροχόνερο. Αν δεν έχουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νερό βρύσης φθάνει να το αφήσουμε μερικές μέρες να κάτσουν τα άλατα. Τα δοχεία καλύτερα να είναι ξύλινα ή πλαστικά (σε καμία περίπτωση μεταλλικά). Βάζουμε τα κομάτια του φυτού στο νερό, τα ανακατεύουμε για να μουσκέψουν καλά και τα αφήνουμε στον ήλιο να βράσουν (να ζυμώσουν) για 2 εβδομάδες. Αυτό το διάστημα το δοχείο πρέπει να είναι ανοιχτό, καλό όμως είναι να το σκεπάζουμε, με δικτυωτό σύρμα λέει το βιβλίο, για προστασία απο παιδιά, πουλιά και για να μην πέφτουν μέσα σκουπίδια. Το φυτοζούμι αυτό είναι καυτερό, ελαφρά δηλητηριώδες και μυρίζει άσχημα. Εγώ το σκεπάζω με ένα κομάτι τούλι ή τουλουπάνι. Μόλις τελειώσει η ζύμωση το στραγγίζουμε και το μεταγγίζουμε σε ένα δοχείο που κλείνει (για αποθήκευση).  Τώρα είναι έτοιμο για λίπναση ή ράντισμα, ανάλογα την περίπτωση, αφού πρώτα αραιωθεί.

Φυτά που προτείνει (και λέει ότι τα έχει δοκιμάσει) ο συγγραφέας είναι:

  • Τσουκνίδα DSCN6129: 1 κιλό χλωρή ή 200 γρ. ξερή μάζα σε 10 λίτρα βροχόνερο. Αραιώνουμε 1:20 για ράντισμα (κατά των αφίδων) ή 1:10 και το χρησιμοποιούμε σαν αζωτούχο λίπασμα. Το έχουμε δοκιμάσει. Κάνει σίγουρα καλό (το βλέπεις), για τις αφίδες όμως;;;
  • Στεκούλι (Symphytum officinale) 1 κιλό χλωρή ή 200 γρ. ξερή μάζα σε 10 λίτρα βροχόνερο. Αραιωμένο 1:10 για λίπασμα κυρίως για τις ντομάτες επειδή περιέχει κάλιο.
  • Αψιθιά Αψιθιά: 300 γρ. χλωρή ή 50 γρ. ξερή μάζα αραιωμένο 1:3 για ράντισμα (διώχνει μυρμήγκια, αφίδες, κάμπια, τετράνυχο κλπ. Δεν το έχουμε δοκιμάσει αλλά ξέρω ότι η αψιθιά είναι η πρώτη που πιάνει αφίδες.
  • Φτέρη Φτέρη: 1 κιλό χλωρή ή 200 γρ. ξερή μάζα, το περιχύνουμε με βραστό νερό και μετά απο 2 ώρες το στραγγίζουμε. Το χρησιμοποιούμε αραιωμένο 1:10 για ράντισμα των οπωροφόρων σαν προφύλαξη για τις αφίδες.
  • Πολυκόμπι Πολυκόμπι σε ρέμα στα Λουτρά Στάχτης: 1 κιλό χλωρή ή 200 γρ. ξερή μάζα σε 10 λίτρα βροχόνερο. Αραιώνουμε 1:5 για ράντισμα. Το πυρίτιο που περιέχει, βοηθά τα νεαρά φυτά ν’ αποκτούν σκληρή επιδερμίδα, πράγμα που εμποδίζουν τα έντομα να εισβάλλον σ’ αυτά.
  • Μελισσόχορτο Μελισσόχορτο: Με τα ψυχρά εμβρέγματα που φτιάχνουμε απο τα φύλλα του, καταβρέχουμε τα κηπευτικά μας για προστασία απο ψείρες και μικρά έντομα.
  • Βασιλικός Ώκιμον το βασιλικόν: Το φυτό είναι γνωστό για τις αντισηπτικές του ιδιότητες. Το φυτεύουμε σε διάφορα μέρη του κήπου για να προστατεύσουμε τα διάφορα φυτά από έντομα, τρωκτικά και άλλα θερμόαιμα.
  • Χαμομήλι χαμομήλι: Το θερμό έμβρεγμα (50 γρ. ξηρά άνθη σε 10 λίτρα ζεστό νερό επι 20 λεπτά της ώρας), χρησιμοποιείται σαν δυναμωτικό κατάβρεγμα (λίπασμα) στα κηπευτικά, σαν αντιμυκητιακό φάρμακο και σαν ενθσχυτικό για τη χουμοποίηση της κοπριάς.
  • Σκόρδο σκόρδο: Με το θερμό έμβρεγμά του (500 γρ. στουμπηγμένο σκόρδο σε 10 λίτρα ζεστό νερό επι 20 λεπτά της ώρας), αραιωμένο 1:10, καταβρέχουμε τα κηπευτικά (πατάτες, φράουλα, ντομάτες κ.α.) κατά των μηκώσεων.
  • Κρεμμύδι DSCN9351: Με το θερμό έμβρεγμά του (500 γρ. χλωρά κρεμμύδια σε 10 λίτρα ζεστό νερό επι 20 λεπτά της ώρας), χρησιμοποιείται για προστασία των κηπευτικών, κυρίως φράουλες, καρότα, φρούτα κ.α. απο ασθένειες που προέρχονται απο μύκητες και ακάρεα.

Με τα λουλούδια Tagettes, Κλύμενον και Sonnenhut μπορούμε να καταπολεμήσουμε τα νηματώδια που είναι η πιο επικίνδυνη ασθένεια των ριζών. Οι ρίζες των λουλουδιών αυτών περιέχουν μια ουσία που έχει την ιδιότητα να προσελκύει τα νηματώδια με αποτέλεσμα να δηλητητηριάζονται όταν εισχωρούν σ’ αυτές. (Πηγή: 12 ) (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Tagettes είναι ο κατηφές κατηφές, Κλύμενον είναι μάλλον το αγιόκλημα DSCN8759 και Sonnenhut είναι η εχινάκεια).

Share

You must be logged in to post a comment.