Ο καιρός

O καιρός σήμερα

Μερικά από Πόρτο Ράφτη

Μερικά από Λέχαιο

4 Λέχαιον

Ψωμί στο φούρνο

Το ζύμωμα γίνεται παραδοσιακά στη σκάφη γονατιστός. Αλεύρι, προζύμι, νερό και μια πρέζα αλάτι. Η τεχνική του ζυμώματος είναι λίγο περίεργη και θα περιγραφεί ίσως σε άλλο άρθρο. Το ζυμάρι χωρίζεται σε ισόποσα τμήματα και μπαίνει στα χωρίσματα της πινακωτής – πάνω σε μαλακό κομάτι ύφασμα. Αφήνουμε μια μκρή ποσότητα πάντοτε για το προζύμι της επόμενης φοράς. Το τοποθετούμε σε μέρος ζεστό, σκεπασμένο για κάμποση ώρα μέχρι «να ρθει» (να φουσκώσει). Όταν κοντεύει να είναι έτοιμο ετοιμάζουμε τον φούρνο. Το «κάψιμο» – προετοιμασία – του φούρνου είναι λίγο διαφορετικό απ΄ ότι όταν βάζουμε φαγητά σε ταψιά: η φωτιά απλώνεται συνέχεια σε όλο το δάπεδο έτσι ώστε να καεί καλά το πάτωμα του φούρνου και στο τέλος σκουπίζεται πολύ καλά με τη βοήθεια της πανιάρας (δες άρθρο «Φούρνος«).  Στη συνέχεια φέρνουμε την πινακωτή με τα  φουσκωμένα καρβέλια δίπλα στο φούρνο και…

Share

You must be logged in to post a comment.