Ο καιρός

O καιρός σήμερα

Μερικά από Πόρτο Ράφτη

Μερικά από Λέχαιο

1 Φυτολόγιο/Phytology

Ακονιζιά

Οικογένεια: Αστερίδες ή Σύνθετα (Asteraceae, Korbbl?tler / Composites)

Διτρίχια η ιξώδης (Dittrichia viscosa)

Άλλα ονόματα: Κόνυζα, Ακονυζία, Κόνυζο, Νεροκόνυζο, Νεροκολλησιά, Ψυλλήθρα, Ψυλλίστρα. Πολλοί την ονομάζουν και Ίνουλα (Inula viscosa). Το γένος Ditrichia διακρίνεται από το γένος Inula μόνο από βοτανολογικές λεπτομέρειες (Σφήκας).

Εξαιρετικό μελισσοτροφικό φυτό με άφθονη γύρη και ανθίζει μια περίοδο (Αύγουστο – Οκτώβριο) που είναι λίγα τα άνθη και βολεύει τις μέλισσες για να μαζέψουν τροφή για το χειμώνα.  Κάπου διάβασα ότι αν βάλεις ένα κλαράκι ακονιζιάς στην είσοδο της κυψέλης, περνάνε απο εκεί οι μέλισσες,  τρίβονται και καθαρίζονται μόνες τους απο το varoa. (Με επιφυλάξεις…) Ιατρική: για τις αναπνευστικές διαταραχές και ως τονωτικό της πέψης. Χρησιμοποιείται και για το αρωμάτισμα πικρών, χωνευτικών λικέρ και βερμούτ. Από τη ρίζα παρασκευάζονται φάρμακα κατά του άσθματος, της βρογχίτιδας και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων. Τέλος είναι επίσης, φυτό βαφικό που δίνει ωραίες πράσινες αποχρώσεις.

(Φώτο: Μαρκόπουλο)

και Dittrichia graveolens, το άσημο αδελφάκι του με λεπτότερα φύλλα και μικρότερα λουλουδάκια.

Άλλες πηγές: http://melissologia.great-forum.com/forum-f16/topic-t472.htm, http://floraattica.blogspot.com/2007/10/dittrichia-viscosa-inula-niscosa.html

Share

2 comments to Ακονιζιά

You must be logged in to post a comment.