Ο καιρός

O καιρός σήμερα

Μερικά από Πόρτο Ράφτη

Μερικά από Λέχαιο

Βιοκαλλιέργεια

Βορδιγάλειος πολτός

Το άρθρο που ακολουθεί είναι αντιγραφή από το ΑΓΡόΠΟΛΙΣ. Εμείς το παρασκευάζουμε λίγο πιο απλά: Με CuSO4 (θειϊκός χαλκός – γαλαζόπετρα) που αγοράζουμε από το συνεταιρισμό, το διαλύουμε (1%) σε νερό βρόχινο, στη συνέχεια ανακατεύουμε με λίγο ασβέστη και… έτοιμο!. Κυκλοφορούν στο εμπόριο και πάρα πολλά ιδιοσκευάσματα έτοιμα.

«Ο πολτός πρέπει να παρασκευάζεται τη μέρα που θα χρησιμοποιηθεί, σε πήλινο ή ξύλινο δοχείο (ποτέ σε σιδερένιο γιατί είναι διαβρωτικός), εξής: Την προηγούμενη μέρα, η αναγκαία ποσότητα CuSO4*5H2O (1 kg) τοποθετείται σε πάνινη σακούλα και αιωρείται στη μέση του δοχείου (100 l), όπου υπάρχει και η ανάλογη ποσότητα νερό (50 l). Τη μέρα του ψεκασμού παρασκευάζεται το διάλυμα του υδροξειδίου του ασβεστίου (1 kg CaO σε 10 l νερό) σε άλλο, μικρότερο κάδο. Ανακινείται καλά το διάλυμα του θειικού χαλκού με τη βοήθεια ενός ξύλου και στη συνέχεια σουρώνεται το ασβεστόγαλα του δεύτερου (μικρού) κάδου μέσα σε αυτό, προστίθεται νερό (στα 100 l) και αναδεύεται το σύνολο (πολτός). Ακολουθεί έλεγχος του pH, κατά τον οποίο ο χάρτης ηλιοτροπίου πρέπει να γίνει μπλε, διαφορετικά προστίθεται και άλλο υδροξείδιο του ασβεστίου. (Ανάλογα παρασκευάζεται και πολτός με 0.5% ή 2% σε θειικό χαλκό. Σε κάθε περίπτωση η χρησιμοποιούμενη ποσότητα CuSO4*5H2O και CaO είναι ίση)

Μειονεκτήματα

Ο βορδιγάλειος πολτός είναι άριστο προστατευτικό μυκητοκτόνο, έχει όμως ορισμένα μειονεκτήματα: α) χρειάζεται προσοχή στην παρασκευή, β) η Παρασκευή του απαιτεί χρόνο και πρέπει να αρχίζει από την προηγούμενη ημέρα από τον ψεκασμό του, γ) έχει διαπιστωθεί ότι προκαλεί επιβράδυνση της βλαστήσεως σε πολλά είδη φυτών (τομάτα, αμπέλι κ.α.) Για τους παραπάνω λόγους έγιναν προσπάθειες να αντικατασταθεί με άλλα χαλκούχα σκευάσματα που να μην παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα μειονεκτήματα (π.χ. χρήση οξυχλωριούχου χαλκού 3Cu(OH)2CuCl2, υδροξείδιο του χαλκού Cu(OH)2).»

ΣΗΜΕΙΩΣΗ (δική μου): ο οξυχλωριούχος χαλκός είναι πολύ ισχυρότερος του θειϊκού χαλκού αλλά έχει το μειονέκτημα ότι «καταστρέφει ανεπανόρθωτα κάθε υδάτινο περιβάλλον» (έτσι γράφει η συσκευασία). Κάποια παρασκευάσματα τύπου θειοχαλκίνη δεν περιέχουν, όπως πολλοί νομίζουν θειϊκό χαλκό και θειάφι, αλλά οξυχλωριούχο χαλκό και γι’ αυτό τα αποφεύγουμε.

Share

You must be logged in to post a comment.