Ο καιρός

O καιρός σήμερα

Μερικά από Πόρτο Ράφτη

Μερικά από Λέχαιο

1 Φυτολόγιο/Phytology

Μολοχία

Οικογένεια: Μαλβίδες (Malvaceae, Malvengew?chse / Mallows)

Κόρχορος ο λαχανήρος (Corchorus olitorius)

Προφέρεται και μουλουχία, λέγεται και αιγυπτιακό σπανάκι και αποκαλείται και λαχανικό για βασιλιάδες (δες άρθρο (στα αγγλικά)). Πλούσιο σε καροτένιο, ασβέστιο και βιταμίνες. Βοηθάει το αμυντικό σύστημα για την πρόληψη του καρκίνου, στην οστεοπόρωση, στην κούραση, υπέρταση και αναιμία. Επίσης, με τις άφθονες διαλυτές διατητικές ίνες που περιέχει, βοηθάει στην υπερχοληστεριναιμία, την παχυσαρκία, το διαβήτη, τη δυσκοιλιότητα, τον καρκίνο του εντέρου και άλλες παθήσεις της σύγχρονης δίαιτας (life-style related στα αγγλικά). Επίσης πολλά είδη του γένους αυτού καλλιεργούνται για τη βιομηχανία κλωστικών ινών και μάλιστα είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο μετά το βαμβάκι.

Έχουμε φέρει σπόρους απο το Σουδάν και το καλλιεργούμε στο Πόρτο (εδώ και 2-3 χρόνια και στη Ζάκυνθο) φυλάσσοντας σπόρους κάθε χρονιά, ίσα-ίσα για τις διατροφικές ανάγκες της οικογένειας. Το μαγειρεύουμε σε στυλ σούπα, από ζωμό κρέατος (ποντίκι) ή κοτόπουλου, με ρύζι, κόλιαντρο (κουσμπάρα), σκόρδο και ξύδι με κρεμμύδι. Εξαιρετικό!!! (Φώτο: κήπος Πόρτο)

Share

5 comments to Μολοχία

  • elli

    Kalispera endiaferomai na mathw perissoteres plirofories gia tin molochia opws, ean kalliergeitai stin Ellada kai an nai se poio simeio, pote (ti epoxi/mina) tin kalliergoume – pote spernoume- pote exoume sygkomidi – se poies perioxes tin vriskoume- se poia fagita tin xrisimopoioume kai me poio tropo- kai apo pou mporei kapoios na tin promitheytei (px supermarket)

    Tha sas imoun ypoxrei ean mporousate na erthete se epikoinwnia mazi mou sto mail pou exw dwsei gia na kanw login stin istoselida sas.

    Eyxaristw poly,

    Elli

  • admin

    Το μόνο που ξέρω είναι ότι εμείς την καλλιεργούμε για δική μας χρήση από σπόρο που έχουμε απο παλιά, και τον ανανεώνουμε κάθε χρόνο. Αν ρωτάς σε ποιό μέρος της Ελλάδας το καλλιεργούνε δεν ξέρω να σου απαντήσω. Κάποιοι παραγωγοί φέρνανε μολοχία στη λαϊκή των Εξαρχείων πριν κάποια χρόνια αλλά δε γνωρίζω απο που.

  • elli

    Καλημέρα και ευχαριστώ για την απάντηση. Θα μπορούσα να επικοινωνήσω με κάποιο τρόπο μαζί σας (έστω και μέσω mail ) γιατί η ενημέρωση που σας ζήτησα αφορά ένα ντοκυμαντέρ και θα ήθελα να ξέρω περισσότερες πληροφορίες έστω και από κάποιον που καλλιεργεί για ιδιωτική χρήση.
    πχ. την εποχή που ρίχνεται τον σπόρο και την εποχή που τον μαζεύετε
    και επίσης την καλλιεργείτε γιατί την χρησιμοποιείτε σε κάποιο φαγητό?

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • daphne

    Καλησπέρα, καλή χρονιά!
    Να υποθέσω πώς δεν διαθέτετε σπόρους για αγορά από ιδιώτη; Θα ήθελα πολύ να φυτέψω μολοχία στον κήπο μου στην Αίγινα για προσωπική χρήση. Έχω διαβάσει για τις ιδιότητες του φυτού, και επειδή έχω μεράκι με τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά ήθελα να προσθέσω την μολοχία. Αν ξέρετε κάποιον που να μού διέθετε λίγους σπόρους θα σάς ήμουν ευγνώμων.
    Ευχαριστώ,
    Δάφνη
    dkapsam@gmail.com

You must be logged in to post a comment.