Ο καιρός

O καιρός σήμερα

Μερικά από Πόρτο Ράφτη

Μερικά από Λέχαιο

1 Φυτολόγιο/Phytology

Καρυδιά

Οικογένεια: Juglandaceae, Walnussgew?chse / Walnuts

Γιούγκλανς η βασιλική (Juglans regia)

Έχει ιδιαίτερη πατρίδα τη Βαλκανική χερσόνησο και τη ΝΔ Ασία, καλλιεργείται όμως παντού για τους εδώδιμους καρπούς της και το ξύλο της.

Τα καρύδια είναι πλούσια σε λίπη και πρωτείνες, περιέχουν επίσης και βιταμίνες και συνιστούν τροφή νόστιμη και θρεπτική, μεγάλης ενεργειακής αξίας. Το καρυδέλαιο που βγαίνει απο την πρώτη πίεση των σπερμάτων είναι εδώδιμο, το υπόλοιπο χρησιμοποιείται στη σαπωνοποιία και για την παρασκευή ελαιοχρωμάτων. Ο Διοσκορίδης το συνιστά ως ανθελμινθικό. Τα φύλλα της καρυδιάς έχουν τονωτικές και στυπτικές ιδιότητες. Το εκχύλισμα τους χρησιμοποιείται για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων. Επίσης οι καρποί και τα κελύφη δίνουν βαφή καστανού χρώματος, κατάλληλη για λουστράρισμα πατωμάτων. Τέλος η ξυλεία που μας παρέχει είναι άριστης ποιότητας, ευκατέργαστη και χρησιμοποιείται ευρύτατα στην επιπλοποιία πολυτελείας με τη μορφή καπλαμάδων ή συμπαγών, για εσωτερικές επενδύσεις, ξυλόγλυπτα μικροαντικείμενα και κοντάκια όπλων (Πηγή: 1)

Φωτο: Καρυδιές Γιώργου στα Καλάβρυτα. Αναμένεται φυσικά λεπτομερέστερη φωτογράφηση.

Η Καρυδιά προσβάλλεται κυρίως απο 2 αρρώστιες: Η καρπόκαψα ή Κυδία της μηλέας (Cydia pomonella) είναι μια κάμπια, που προσβάλλει και κατατρώγει τα σπέρματα. Η Μαρσονία της καρυδιάς (Marsonina jungladis) προκαλεί την ανθράκωση. Η δεύτερη καταπολεμάται με βορδιγάλειο πολτό.

Share

You must be logged in to post a comment.