Ο καιρός

O καιρός σήμερα

Μερικά από Πόρτο Ράφτη

Μερικά από Λέχαιο

Πρόσωπα

Δημήτρης Φράτης ή Κουλουριώτης ή Μητσάρας

Γεννήθηκε στον Πειραιά από πατέρα Κουλουριώτη και μητέρα Πειραιώτισσα. Πέθανε στις 7 Απριλίου 1978, στο νοσοκομείο Αναπήρων Πολέμου. Ηταν ανάπηρος του Αλβανικού.
Ο πατέρας του έπαιζε κλαρίνο. Δύο θείοι του που ο ένας έπαιζε ούτι και ο άλλος μπουζούκι ήταν επαγγελματίες μουσικοί. Ετσι ο Μητσάρας, όπως ήταν γνωστός, συνέχισε την οικογενειακή παράδοση. Αρχισε με το κλαρίνο από παιδάκι, το 1925, για ν΄αφοσιωθεί στο μπουζούκι από το 1930. Πρώτος του δάσκαλος ο θείος του Ηλίας, ο μπουζουξής.
Δεκαοκτώ χρονών γίνηκε επαγγελματίας. Το 1932 δούλεψε για πρώτη φορά, στο μαγαζί του Μήτσου Λαθούρη στην Κούλουρη, πλάι στον περίφημο μπουζουξή Γιώργο Κανάκη ή Νικήτα.
Μετά το 1934 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και αργότερα δημιούργησε δικό του συγκρότημα. Μέχρι το θάνατό του τραγουδούσε, έπαιζε μπουζούκι και έγραφε γνήσιο ρεμπέτικο. Ηταν κυριολεκτικά ζωντανό αρχείο παλιών ρεμπέτικων τραγουδιών. Άκακος, απονήρευτος, μπεσαλής, φίλος μ’όλους, έμεινε μέχρι το θάνατό του ένα μεγάλο παιδί.
Γνήσιος εκπρόσωπος της καλής εποχής του ρεμπέτικου, έγραψε πολλές λαϊκές, δημοτικές και γνήσιες ρεμπέτικες συνθέσεις. Επίσης έγραψε και τραγούδησε σε δίσκους πολλά τραγούδια στ΄αρβανίτικα.

Από τ'αριστερά: Μάκης Συριανός, Νίκος Περγιάλης, Μητσάρας.

Share

You must be logged in to post a comment.