Ο καιρός

O καιρός σήμερα

Μερικά από Πόρτο Ράφτη

Μερικά από Λέχαιο

Πρόσωπα

Δημήτρης ή Κούλης Σκαρπέλης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924. Στην καταγωγή είναι Σεριφιώτης. Ο πατέρας του, Αλέξανδρος, ήταν φημισμένος ξυλογλύπτης και έπαιζε μαντολίνο. Ο Κούλης, όπως είναι γνωστός ο Σκαρπέλης, άρχισε να παίζει μπουζούκι το 1939. Μέχρι το 1948 έπαιζε ερασιτεχνικά με την παρέα του για το κέφι τους. Από τότε μέχρι σήμερα παίζει, επαγγελματικά, τραγουδάει, γράφει στίχους και συνθέτει.
Στο διάστημα αυτό συνεργάστηκε με Βαμβακάρη, Στράτο, Κυριαζή, Τζουανάκο, Μπέλλου, Τσαουσάκη, Τουρκάκη, Ζαγοραίο, Μανησαλή, Καραπατάκη, Αντ.Μαύρο, Γενίτσαρη, Καλφόπουλο κ.α.
Πολύ νέος, από τα χρόνια της Κατοχής, άρχισε να συνθέτει. Τα δυο πρώτα τραγούδια του, που ηχογράφησε το 1952 και τα τραγούδησε ο ίδιος («Ο Αντρέας ο βαρκάρης» και «Το φέσι«), τα έγραψε σε συνεργασία με τον Σαράντο Κοντομάτη το 1949.
Δυστυχώς πολλές συνθέσεις του έχουν εμφανισθεί σα δημιουργίες άλλων. Απ’αυτά που είναι στο όνομά του πολλά γίνηκαν επιτυχίες. Τα περισσότερα τα τραγούδησε στους δίσκους ο ίδιος. Επίσης τραγούδησε σε δίσκους συνθέσεις και άλλων (Παπαϊωάννου κ.α).
Ο Κούλης είναι πραγματικός ρεμπέτης και σαν μπουζουξής, τραγουδιστής, συνθέτης και σαν άνθρωπος. Στα τριάντα χρόνια της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας έμεινε πιστός στη ρεμπέτικη παράδοση κι όταν το μπουζούκι στάθηκε αδύναμο να τον ζήσει άρπαξε το καροτσάκι του φορτο-εκφορτωτή στη λαχαναγορά και τα έβγαλε πέρα. Είναι κι αυτός ένας «σκαφτιάς» (τυποποιημένη αλλά απαραίτητη έκφραση), του ρεμπέτικου χωραφιού άγνωστος στους πολλούς αλλά σημαντικός.

Share

You must be logged in to post a comment.