Ο καιρός

O καιρός σήμερα

Μερικά από Πόρτο Ράφτη

Μερικά από Λέχαιο

Πρόσωπα

Μανώλης Χιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1920 όπου είχε πάει η οικογένειά του που ήταν μόνιμα εγκατεστημένη στο Ναύπλιο. Εκεί τελείωσε το Δημοτικό. Από πολύ μικρός πήρε μαθήματα κιθάρας, μπουζουκιού και ουτιού από ένα μεγάλο Θεσσαλονικιό μουσικοδιδάσκαλο, το Γιώργο Λώλο. Λίγο πριν το 1935 η οικογένειά του ξαναγύρισε στο Ναύπλιο. Εκεί άρχισε να εργάζεται σα μουσικός. Το 1936 ήρθε στην Αθήνα. Την πρώτη ολιγοήμερη εμφάνιση την έκανε στα «Παγώνια» (Σωκράτους και Αγ. Κωνσταντίνου) πλάι στον Στράτο. Μετά από εμφανίσεις που διαρκούσαν λίγες μέρες (Δερέμπεη κλπ) εμφανίστηκε σαν επαγγελματίας στο «Δάσος» στο τέλος του 1936, πλάι στον Στράτο, και με ορχήστρα που αποτελειότανε από μπουζούκι, σαντούρι, κιθάρα και βιολί.
Την ίδια εποχή ο Στράτος τον πήγε στην «Κολούμπια» όπου, παιδάκι ακόμα, υπόγραψε συμβόλαιο σα «διευθύνον πρίμο όργανο». Σε λίγο φωνογράφησε και το πρώτο του τραγούδι («Το χρήμα δεν το λογαριάζω», 1937). Για πολλά χρόνια ήταν ο βασικός εκτελεστής της εταιρείας.
Παντρεύτηκε, κατά σειρά, τη Ζωή Νάχη, τη Μαίρη Λίντα και την Μπέμπα Κυριακίδου. Πέθανε το 1970.
Η εμφάνιση του στάθηκε σταθμός για την πορεία του λαϊκού μας τραγουδιού. Σαν μουσικός ήταν απλησίαστος: μπουζούκι, κιθάρα, ούτι, βιολί. Πρώτος αυτός αξιοποίησε και τα πέντε δάκτυλα και έδωσε αφάνταστη ταχύτητα στην κίνηση του χεριού. Είναι ο πρόδρομος των σημερινών μπουζουξήδων αφού αυτός καθιέρωσε το τετράχορδο μπουζούκι.

Share

You must be logged in to post a comment.