Δημητρακάκης Κων/νος M. ed.

Σύμβουλος Εκπ/σης ΠΕ 70 - τ. Αναπληρωτής Δ/ντής Π.Ε. Φθιώτιδας - τ. Δ/ντής ΠΕΚ Λαμίας

Επιλογές

Υλικό ανά γνωστικό αντικείμενο

Γενικό υποστηρικτικό υλικό

Η εγγονή του Άγιου Βασίλη και η εξαφάνιση των ξωτικών.
Αμάντα Μιχαλοπούλου
εικονογράφηση: Σοφία Τουλιάτου
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2011
Στο νέο τόμο με τις περιπέτειες της εγγονής του Αϊ-Βασίλη συμβαίνει κάτι τρομερά αναπάντεχο: εξαφανίζονται τα ξωτικά! Η εγγονή αναλαμβάνει δράση και με το φακό του ντετέκτιβ αναζητά τα ίχνη τους σ' όλο τον κόσμο: από τη Μεσόγειο έως την Κίνα και από το Μαρόκο έως τη Νέα Υόρκη.

 

 

 

 

 

 

 

Κάθε μέρα Χριστούγεννα!
Εκδόσεις: Πατάκη
Ο Βασίλης, ένας άνθρωπος που αγαπούσε τον Άνθρωπο, αποφάσισε να συναντήσει τον Άγιο Βασίλη, για να του ζητήσει μια χάρη.
Πήγε πρώτα στο εργαστήρι του, αλλά δεν τον βρήκε. Από εκεί το πιο μικρό ξωτικό τού είπε να πάει στο στάβλο. Ούτε εκεί ήταν, αλλά ο πιο μικρός τάρανδος τον έστειλε στο ταχυδρομείο. Εκεί το πιο μικρό αγγελάκι τελικά τον βοήθησε και συνάντησε τον Άγιο. Εκείνος, πριν τον ακούσει, του έκανε τρεις ερωτήσεις για να δει πόσο Άγιος Βασίλης ήταν ο Βασίλης! Εκείνος κατάφερε και απάντησε και στις τρεις και επιτέλους του ζήτησε τη χάρη που ήθελε: κάθε μέρα Χριστούγεννα!

 

 

 

 

 

 

 

 

Κάλαντα όλο το χρόνο
Συγγραφέας: Μάρω Λοϊζου - Γιώργος Σίσκος
Εκδόσεις: ΕΨΥΠΕ
Ένα χριστουγεννιάτικο, εκπαιδευτικό παραμύθι που διαβάζεται όλες τις εποχές.
Το τελευταίο βιβλίο για παιδιά της αγαπημένης Μάρως Λοϊζου που μοιράστηκε τη συγγραφή του με τον καλό της φίλο Γιώργο Σίσκο. Το παραμύθι των δυο συγγραφέων εκτυλίσσεται σε ένα χωριό, όπου η μικρή ηρωίδα, παιδί της πόλης, ζει τρυφερές στιγμές στο σπίτι του παππού με τους «φίλους» του τα πουλιά. Ο παππούς  θα της μάθει τα ονόματα και τις συνήθειες των πουλιών, που έρχονται κοντά στο παράθυρο να αναζητήσουν την τροφή τους, στο χιονισμένο τοπίο.
Τα παιδιά του χωριού θα της μάθουν στροφή-στροφή τα τοπικά κάλαντα για να τα πούνε μαζί με τα πουλιά, από σπίτι σε σπίτι την παραμονή των Χριστουγέννων.
Το κείμενο ζωντανεύει με την προσωπική ματιά των φίλων τους ζωγράφων-εικονογράφων: Νότας Γεωργίου, Ανδρέα Καράμπελα, Διατσέντας Παρίση, Βάσως Ψαράκη.

 

 

Σκρουτζ
Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία Βασισμένη στα "Χριστουγεννιάτικα κάλαντα" του Κάρολου Ντίκενς
Συγγραφέας: Dickens Charles
Μεταφραστής: Γιαννακοπούλου Χαρά
Εικονογράφος: Meyrand Estelle
Εκδόσεις Πατάκη
Λονδίνο, μέσα του 19ου αιώνα, μια νύχτα που χιόνιζε, μια παραμονή Χριστουγέννων...
Γεμάτος αδιαφορία, για κάθε λογής μαγεία, συναίσθημα ή τρυφερότητα, ο Σκρουτζ, ο γερο-τοκογλύφος, μετράει τα λεφτά του.
Εκείνος δεν το γνωρίζει ακόμα, όμως η μοίρα που τον θέλει εγωιστή και παλιάνθρωπο δε θα έχει για πολύ το πάνω χέρι... Ποτέ δεν είναι αργά για ένα θαύμα...

 

 


Το κοριτσάκι με τα σπίρτα
Συγγραφέας: Andersen Hans Christian
Εκδότης: Ψυχογιός
Το κοριτσάκι με τα σπίρτα ζωντανεύει μέσα σε αυτό το υπέροχο βιβλίο! Απόλαυσε τις όμορφες εικόνες και διάβασε τι συνέβη στο μικρό φτωχό κοριτσάκι που πουλούσε σπίρτα στον παγωμένο δρόμο παραμονή Πρωτοχρονιάς.

 

 

 

 

 

 

Το πνεύμα των Χριστουγέννων
Συγγραφέας: Dickens Charles
Μεταφραστής: Χούνος Νέστορας Γ.
Εικονογράφος: Τσίτσικας Θανάσης
Εκδότης: Άγκυρα
Tο θαυμάσιο μυθιστόρημα του Kαρόλου Nτίκενς που πρωτοκυκλοφόρησε το 1843 σε μια έκδοση που πραγματικά θα χαρούν οι μικροί φίλοι του βιβλίου.
Kεντρικός ήρωας της ιστορίας είναι ο Eμπενέζερ Σκρουτζ, που η τσιγκουνιά του δεν έχει προηγούμενο. O Σκρουτζ δεν είναι σε θέση να ζήσει, ν' αγαπήσει, να χαρεί. Tο κύριο μέλημά του είναι πως θα ξοδέψει λιγότερα για τις ανάγκες του. Όλα αυτά μέχρι που τον επισκέπτεται το πνεύμα των Xριστουγέννων. Στη συνέχεια, όλα αλλάζουν...
O Σκρουτζ ανακαλύπτει την επιτυχία, τη γαλήνη και την αγάπη. Kαταλαβαίνει ότι τίποτε δεν είναι πιο πολύτιμο απ' αυτά τα συναισθήματα.

 

 

 


Ο τέταρτος μάγος
Η ιστορία του μάγου που... άργησε
Συγγραφέας: Sieger Ted
Μεταφραστής: Παπασταύρου Άννα
Εκδότης: Αίσωπος
"Μια φορά κι έναν καιρό τρεις Μάγοι κίνησαν από μια χώρα μακρινή, ακολουθώντας ένα λαμπρό άστρο, για να βρουν κάποιο χωριουδάκι στην άκρη της ερήμου.
Μαζί τους είχαν σμύρνα, λιβάνι και χρυσό - δώρα πολύτιμα για ένα νεογέννητο βασιλιά.
Μπορεί να τους ξέρετε σαν Τρεις Μάγους, Τρεις Σοφούς, Τρεις Βασιλιάδες ή, όπως εγώ, με τα ονόματα τους: Γκασπάρ, Μελχιόρ και Βαλτάσαρ.
Όμως κι άλλος ένας Μάγος, ο Μαζέλ, είχε κινήσει για το μακρύ και δύσκολο ταξίδι.
Μα, δυστυχώς, έφτασε πολύ αργά και με τα χέρια αδειανά.
Εκείνος ο Μάγος, ο Τέταρτος, ήμουν εγώ..."
Χιούμορ και συγκίνηση, περιπέτεια και αγωνία, μπερδεύονται γλυκά σ αυτή την τρυφερή ιστορία του Τέταρτου Μάγου (και της καμήλας του), που μας δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων.

 

Ο μικρός τυμπανιστής 
Πετρή Δέσποινα
Εικονογράφος: Κονταίου Αιμιλία
Η πιο τρυφερή χριστουγεννιάτικη ιστορία. Ένα αγόρι που δεν έχει τίποτ' άλλο να δώσει στο μικρό Ιησού που γεννιέται μια παγωμένη νύχτα παρά μόνο την αγάπη. Έτσι γίνεται ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους μας.
Γιατί σημασία έχει αυτό που κρύβεται μέσα στην καρδιά σου και πόσο δυνατή είναι η ψυχή σου. Τότε το δώρο σου, που μπορεί να είναι το πιο φτωχικό, γίνεται το πιο λαμπρό, γιατί πίστεψες, αγάπησες, έδωσες χωρίς να ζητάς πίσω τίποτα. Ένα μήνυμα που περνά στους αιώνες και ζεσταίνει τις καρδιές μας. Το ρυθμικό τύμπανο του μικρού τυμπανιστή χτυπά για να μην ξεχνάμε...

 

 


Χριστούγεννα στη Γελανδία
Ευσταθίου Αναστασία
Τα Χριστούγεννα στον πλανήτη πλησιάζουν και τα γράμματα των παιδιών με τις επιθυμίες τους δε λένε να φτάσουν στη σπηλιά του Κάλι Καλ του καλικάντζαρου. Εκεί κάτω, αναρρώνει, μήνες τώρα, ο τραυματίας Αϊ-Βασίλης παρέα με τα ξωτικά του και τα καλικαντζαρούδια, ετοιμάζοντας τα δώρα των παιδιών.
Περίεργα πράγματα συμβαίνουν, καθώς ο βασιλιάς Γελιονάρδος φυλακίζεται, η μαγική σκόνη εξαφανίζεται, ο Αϊ-Βασίλης συλλαμβάνεται με την τουρμπινομηχανή του, ενώ κάποιοι αδίστακτοι κατασκευάζουν τα νέα μικροτσίπ κατά του γέλιου.
Τι θα γίνει όμως όταν το Ρυάκι των Δακρύων θα διασχίσει τη χώρα της Γελανδίας και θα βρει διέξοδο στη Μεσόγειο;
Για να ανακαλύψετε τι συμβαίνει τούτα τα παράξενα Χριστούγεννα στη Γη, ταξιδέψτε παρέα με τον Κάλι Καλ στη μυθική χώρα του γέλιου.

 

 

 

 

 


Μια χειμωνιάτικη νύχτα
Γκράχαμ Μπελ Ρουθ
Το αγόρι μαζεύτηκε και κατέβασε το σκούφο του για να καλύψει τα αφτιά του, καθώς ο άνεμος λυσσομανούσε στη βουνοκορφή...
'Οταν ένα νεαρό αγόρι παγιδεύεται αβοήθητο σε μια ξαφνική χιονοθύελλα, βρίσκει καταφύγιο σ' ένα σπίτι, στο χτίσιμο του οποίου είχε βοηθήσει πολλά χρόνια νωρίτερα ο παππούς του. Η γυναίκα που ζει εκεί περιθάλπει το αγόρι και φροντίζει τον άσχημα πληγωμένο αστράγαλό του. 'Οσες ώρες είναι αποκλεισμένοι από τα χιόνια, του διηγείται την ιστορία των Χριστουγέννων - ξεκινώντας από τη Δημιουργία και καταλήγοντας στην Ανάσταση. Η Ρουθ Γκράχαμ δημιούργησε μια καταπληκτική και μοναδική παραλλαγή της ιστορίας των Χριστουγέννων, εντάσσοντας με τέχνη την ιστορία της σωτήριας αγάπης του Θεού σ' ένα σύγχρονο σκηνικό. Η πλούσια υφή της εικονογράφησης του Ρίτσαρντ Τζέσε Γουάτσον μετατρέπει την ανάγνωση του βιβλίου Μια Χειμωνιάτικη Νύχτα σε μια συναρπαστική εμπειρία αλλά και σ΄ έναν οικογενειακό θυσαυρό.
Σύγχρονο αλλά και διαχρονικό βιβλίο, το Μια Χειμωνιάτικη Νύχτα θα συναρπάσει όσους έχουν ακούσει την ιστορία της Βίβλου πολλές φορές, αλλά και όσους γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα.


Γράμματα στον Αϊ-Βασίλη
Διάφοροι
Ήσασταν άτακτα? ή καλά παιδιά;
Γράψτε τα πάντα στον Αϊ-Βασίλη. Το κουτί που κρατάτε στα χέρια σας περιέχει όλα όσα χρειάζεστε για να γράψετε, να διακοσμήσετε και να στείλετε στον αγαπημένο σας άγιο το καλύτερο γράμμα! Τι δώρα θα σας φέρει ο Aϊ-Βασίλης φέτος; Εσείς τι δώρα θα χαρίσετε;

 

 

 

 

Τα πρώτα Χριστούγεννα
Η γέννηση του Χριστού
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 έως 8 χρόνων. Η θαυμάσια εικονογράφηση και η όμορφη ιστορία για τη γέννηση του Χριστού, είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιάσουν τους μικρούς μας φίλους, κάνοντάς τους να χαρούν ακόμα περισσότερο τούτες τις όμορφες μέρες των Χριστουγέννων.

 

 

 

 

 

 

 

 


Οι πιο ωραίες ιστορίες του Άγιου Βασίλη
Συγγραφέας: Συλλογικό έργο
Εκδόσεις: Μίνωας
Έτος έκδοσης: 2012
Αν ήταν χρώμα, θα ήταν κόκκινο.
Αν ήταν εποχή, θα ήταν χειμώνας.
Αν ήταν ζώο, θα ήταν τάρανδος.
Κι αν ήταν κάποιος που αγαπάμε, θα ήταν... ο Αϊ-Βασίλης!

 

 

 

 

12 Μέρες από τη ζωή του Άγιου Βασίλη
Συγγραφέας: ΚΟΝΤΟΡΑ ΕΥΗ
Εκδόσεις: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ
Έτος έκδοσης: 2011
Ο Αϊ-Βασίλης χάνει την Παραμονή των Χριστουγέννων!
Το αντιλαμβάνεται κατόπιν εορτής, αλλά όταν πληροφορείται από τα ξωτικά του ότι κανένα γράμμα παιδιού με παραγγελίες δεν έφτασεως εκεί, καταλαβαίνει ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από μια απλή αφηρημάδα.
Κάτι πήγε στραβά και, δυστυχώς, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι τα παιδιά τον έχουν ξεχάσει ή ότι δε χρειάζονται πια τα δώρα του... Εκτός κι αν τα γράμματα χάθηκαν στο δρόμο!
Έτσι, με την προτροπή ενός γέρικου ξωτικού (του συνταξιούχου επισττη Κριλ), αποφασίζει μια "εκτός υπηρεσίας" επίσκεψη στον ανθρώπινο κόσμο, ελπίζοντας πως θ' ανακαλύψει τι ακριβώς έχει συμβεί. Ο ίδιος, εξάλλου, δεν ξέρει πολλά για τους ανθρώπους και θέλει να τους γνωρίσει λίγο καλύτερα. Γι' αυτό είναι ανάγκη να ταξιδέψει ινκόγκνιτο. Κανείς δεν πρέπει να μάθει την ταυτότητά του...
...Και τα καταφέρνει! Ο Αϊ-Βασίλης ζει ένα δωδεκαήμερο στον κόσμο μας, όπου η πραγματικότητα ξεπερνάει κάθε φαντασία αφού ο κόσμος των ανθρώπων βρίσκεται σε κρίση! Αλλά τι είδους κρίση είναι αυτή; Πόσο επηρεάζει τη ζωή μικρών και μεγάλων και τι σχέση έχει με τον Αϊ-Βασίλη και
με τα χαμένα γράμματα;


Αγαπητέ Άγιε Βασίλη
Ρενέ Γκοσινί
μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα
εικονογράφηση: Ζαν Ζακ Σενπέ
Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2011
Αγαπητέ Άγιε Βασίλη,
Για τη δασκάλα, που είναι τόσο καλή και τόσο όμορφη όταν δεν κάνουμε φασαρία, θα ήθελα να μου φέρεις τις λύσεις όλων των προβλημάτων των μαθηματικών της χρονιάς. Ξέρω πως η δασκάλα στενοχωριέται πολύ όταν μας βάζει κακούς βαθμούς. Γι' αυτό, αν έχω τις λύσεις θα είναι τέλεια, γιατί η δασκάλα θα μου βάζει ένα σωρό καλούς βαθμούς και θα είναι πολύ ευχαριστημένη.

 

 

 

 


Φρικαντέλα: Η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα   
Συγγραφέας: Τριβιζάς Ευγένιος
Εικονογράφος: Κουντούρης Μιχάλης
Εκδότης: Καλέντης
Ήτανε κάποτε μια μάγισσα που τη λέγανε Φρικαντέλα Ζαρζουέλα Σαλμονέλα Στρυφνίνη. Η Φρικαντέλα ήταν κακιά. Πολύ κακιά. Πάρα πολύ κακιά. Τόσο κακιά ήταν που μισούσε αφάνταστα όλα τα καλά. Αλλά πιο πολύ απ' όλα η μάγισσα Φρικαντέλα μισούσε τα κάλαντα!

 

 

 

 

 

 

 

 

15 Παραδοσιακά παραμύθια για τα Χριστούγεννα
Από 5 ετών.
Εικονογράφηση: ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΥ ΕΥΑ
Εκδόσεις: ΑΓΚΥΡΑ
Έτος έκδοσης: 2011
Αγαπημένα ζώα του δάσους, άγγελοι και καλικάτζαροι, βασιλιάδες και φτωχοί, όλοι μαζί σε μια ονειρεμένη συλλογή παραμυθιών για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

 

 

 

 

 


Όταν ο Άγιος Βασίλης έπεσε στη γη
Φούνκε Κορνέλια
Εικονογράφος: Κεν Ρεγκίνα
Εκδόσεις Λιβάνη, 2010
Χάρη στον Πεφταστέρη, έναν τάρανδο ντροπαλό, αλλά γρήγορο σαν αστραπή, ο Άγιος Βασίλης έχει έρθει στη γη παρασυρμένος από μια καταιγίδα μόλις δύο βδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα. Ευτυχώς που έπεσε σε μια ωραία γειτονιά! Αλλά ο Άγιος δεν είναι ασφαλής.
Ο κακός Βάλντεμαρ σχεδιάζει να καταστρέψει τον αληθινό Άγιο Βασίλη και να χρησιμοποιήσει τα Χριστούγεννα και τις ευχές των παιδιών για να κερδίσει ο ίδιος χρήματα.
Ο Άγιος Βασίλης είναι ο μόνος που αντιστέκεται στο σατανικό Βάλντεμαρ και τα σχέδιά του.
Με τη βοήθεια δύο παιδιών, της Σαρλότ και του Μπεν, που θα ταξιδέψουν στην παγωμένη Χώρα των Χριστουγέννων, ο Άγιος Βασίλης θα αντιμετωπίσει τον Βάλντεμαρ και τα τσιράκια του, τους τρομακτικούς Καρυοθραύστες.