Δημητρακάκης Κων/νος M. ed.

Σύμβουλος Εκπ/σης ΠΕ 70 - τ. Αναπληρωτής Δ/ντής Π.Ε. Φθιώτιδας - τ. Δ/ντής ΠΕΚ Λαμίας

Επιλογές

Υλικό ανά γνωστικό αντικείμενο

Γενικό υποστηρικτικό υλικό

 

Τα μακρινά ταξίδια του 2Π

Ο 2Π είναι ένας Πολίτης του Κόσμου. Μέσα από τα ταξίδια του σε 5 χώρες του κόσμου μοιράζεται με τα παιδιά τις εμπειρίες και τις εικόνες που μάζεψε καθώς και τους προβληματισμούς του σχετικά με κάποια από τα παγκόσμια ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα. Ταυτόχρονα ξεδιπλώνει τα χαρακτηριστικά του Ενεργού Πολίτη, ευαισθητοποιώντας τα παιδιά να δράσουν για έναν κόσμο πιο δίκαιο.
Σε ποιους απευθύνεται: Σε παιδιά 8-12 χρόνων, γονείς και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.
Πιο συγκεκριμένα το animation μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις δραστηριότητες της εκπαιδευτικής βαλίτσας 2Π, ή και ανεξάρτητα, ενσωματωμένο σε project που πραγματοποιούν εκπαιδευτικοί με την ευρύτερη θεματική του Ενεργού Πολίτη.


Διαδραστικό Παιχνίδι Στρατηγικής (απαιτεί εγγραφή)

Το τμήμα Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης της ActionAid Ελλάς παρουσιάζει διαδικτυακά το πρώτο παιχνίδι στρατηγικής, με θέμα την αναπτυξιακή βοήθεια και τίτλο Αποστολή: Ρουάντα.
Η Αποστολή: Ρουάντα, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω και προσφέρει μια πολύ καλή ευκαιρία για συνεργασία, μεταξύ μιας μικρής ομάδας παιδιών, ενός γονέα με το παιδί του, όπως επίσης αξιοποιείται ως εκπαιδευτικό υλικό στο σχολικό περιβάλλον.
Το σενάριο του παιχνιδιού βασίζεται στην πραγματικότητα που βιώνουν οι άνθρωποι σε μια χώρα της Υποσαχάριας Αφρικής και τα αναπτυξιακά έργα που αναφέρονται ,αποτελούν παραδείγματα από το συνολικό έργο της ActionAid στη Ρουάντα. (Όροι Συμμετοχής παραγρ. 7)
Ο παίκτης του παιχνιδιού, ως εκπρόσωπος της ActionAid στη Ρουάντα, συνεργάζεται με τους κατοίκους και επιλέγει τα έργα, τα οποία θα αναπτύξουν την κοινότητα και θα βοηθήσουν στη βιωσιμότητά της. Η ανατροφοδότηση στις επιλογές του παίκτη έρχεται άμεσα, επομένως τον ενθαρρύνει στο να συνεχίσει ή τον βοηθά να προσαρμόσει τη στρατηγική του. Πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία, που στόχο έχει να παρουσιάσει την αναπτυξιακή πορεία, να ευαισθητοποιήσει τους παίκτες σε θέματα της Υποσαχάριας Αφρικής και να δώσει ερεθίσματα για τη δημιουργία σκέψης ενεργού πολίτη. Τέλος, όπως και στην πραγματικότητα, ο βαθμός δυσκολίας των αποφάσεων κλιμακώνεται, καθώς ο παίκτης προχωρά το έργο του στην κοινότητα, ενώ κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού του δίνονται πολλαπλές ευκαιρίες για βελτίωση ή αναθεώρηση της στρατηγικής του, μέσα από σύντομα βοηθητικά κουίζ.Το παιχνίδι προτρέπει κάθε παίκτη να συνεργαστεί ή να συμβουλευτεί τρίτους, για να πάρει αποφάσεις κι έτσι αποτελεί χρήσιμο μαθησιακό εργαλείο για μια σχολική τάξη.
Το Αποστολή: Ρουάντα είναι σχεδιασμένο σε τεχνολογίες οικείες των παιδιών, τηρώντας όλες τις βασικές δομές διαδικτυακών παιχνιδιών στρατηγικής. Ο παίκτης μπαίνει σε ένα περιβάλλον προσομοίωσης τόσο των συνθηκών ζωής όσο και του περιβάλλοντα χώρου της Ρουάντας και έτσι έχει στη διάθεσή του όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για να πάρει αποφάσεις και να δημιουργήσει ένα στρατηγικό πλάνο δράσης. Η παρουσίαση των προκλήσεων, που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της κοινότητας παρουσιάζονται κατάλληλα για παιδιά 10 ετών και άνω και ακολουθούν την πολιτική της ActionAid ως προς την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και την αναζήτηση επίλυσης των δυσκολιών με μακροχρόνιο αποτέλεσμα.
Μέση διάρκεια παιχνιδιού: 1,5 ώρα
To 1994 ξέσπασε Γενοκτονία, κατατάσσοντας παγκοσμίως τη χώρα πρώτη σε αριθμό ορφανών επιζώντων παιδιών. Η ActionAid ξεκίνησε τη δράση της στη Ρουάντα το 1997, όταν άρχισε να δουλεύει με τους πρόσφυγες που επέστρεφαν στη χώρα. Προτεραιότητα και αντικειμενικός στόχος των προγραμμάτων μας είναι η πρόσβαση όλου του πληθυσμού σε εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη, σε επαρκή τροφή και τα δικαιώματα των γυναικών. Η ActionAid Ελλάς ξεκίνησε να υποστηρίζει την κοινότητα Γκιτέσι μέσω του προγράμματος Αναδοχής Παιδιού το 2009 δίνοντας έμφαση στους παραπάνω τομείς.
Πολύ πρόσφατα, τον Ιούνιο 2012, μια ομάδα 40 εθελοντών Aναδόχων ταξίδεψε στην κοινότητα Γκίτεσι με σκοπό την επισκευή του κτιρίου ενός Δημοτικού σχολείου. Περισσότερα για το ταξίδι τους μπορείτε να δείτε εδώ.
Όροι που εμφανίζονται στο παιχνίδι και δεν έχουν κουμπί πληροφοριών i
Τράπεζα τροφής: πρόκειται για μια καλύβα που λειτουργεί σαν αποθήκη σπόρων. Όποιος κάτοικος της κοινότητας έχει περίσσευμα σπόρων τους δωρίζει στην τράπεζα τροφής και αντίστοιχα όποιος έχει έλλειψη μπορεί να δανειστεί σπόρους από εκεί και να τους επιστρέψει όταν έχει ξανά περίσσευμα από τη σοδειά του.
Εκστρατεία: δράσεις που οργανώνει η ActionAid, ώστε να ασκήσει πίεση στους λίγους ισχυρούς (σε πολιτικό επίπεδο) που αποφασίζουν για τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Μέσα από τις εκστρατείες δυναμώνουν οι φωνές των κατοίκων στις πιο απομακρυσμένες γωνιές του κόσμου.
Δικαιώματα γυναικών & κοριτσιών: Οι γυναίκες και τα κορίτσια βιώνουν τη φτώχεια με πολύ διαφορετικό τρόπο από ό,τι οι άντρες και τα αγόρια. Εκτός από την έλλειψη τροφής, καθαρού νερού, στέγης ή δουλειάς οι γυναίκες υποφέρουν λόγω του φύλου τους καθημερινά από αδικίες και διακρίσεις. Οι διακρίσεις αυτές οφείλονται στη φτώχεια αλλά και τη διαιωνίζουν δημιουργώντας για τις γυναίκες του αναπτυσσόμενου κόσμου έναν φαύλο κύκλο φτώχειας.
Συνεταιριστική τράπεζα: Ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός με λειτουργία τράπεζας, που εξυπηρετεί μόνο τους εργαζόμενους σε συνεταιρισμούς σε επίπεδο συναλλαγών αλλά και συμβουλευτικά.
Όροι που εμφανίζονται στα κουίζ του παιχνιδιού
Σχιστοσωμίαση: είναι μια παρασιτική ασθένεια που μεταδίδεται κυρίως με την επαφή με γλυκό νερό (π.χ. λίμνη). Έχει χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας αλλά είναι χρόνια ασθένεια που μπορεί να βλάψει τα ζωτικά όργανα και να επηρεάσει την ανάπτυξη (αν πρόκειται για παιδί).


Με βάση τις Παγκόσμιες Ημέρες

 8 Μάρτη: Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

22 Μάρτη: Παγκόσμια Ημέρα Νερού

7 Απρίλη: Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τη γενοκοτονία στη Ρουάντα

12 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Κατάργηση της Παιδικής Εργασίας

8 Σεπτέμβρη: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού (Φύλλο εργασίας στα αγγλικά,  και επίσης τα εκπαιδευτικά πακέτα από όλες τις Πακγόσμιες Εβδομάδες Δράσης)

16 Οκτώβρη: Παγκόσμια Ημέρα Τροφής

1 Δεκέμβρη: Παγκόσμια Ημέρα για την καταπολέμηση του HIV/AIDS

 Με βάση τη θεματική

Τροφή (12)

Εκπαίδευση (123, όλα τα πακέτα εκπαιδευτικού υλικού της Παγκόσμιας Εβδομάδας για την Εκπαίδευση) 

HIV/AIDS

Νερό

Παιδική Εργασία

Δικαιώματα Γυναικών

Εθελοντισμός

Κλιματική Αλλαγή (Εκπαιδευτικά Πακέτα Κόντρα στο Ρεύμα, παρουσίαση για ξηρασία)

 Με βάση τη χώρα

Κένυα

Ρουάντα

Το Δημοτικό πάει Κόντρα στο Ρεύμα
Κατεβάστε το εκπαιδευτικό υλικό "Κόντρα στο Ρεύμα" για το Δημοτικό (2009):