Δημητρακάκης Κων/νος M. ed.

Σύμβουλος Εκπ/σης ΠΕ 70 - τ. Αναπληρωτής Δ/ντής Π.Ε. Φθιώτιδας - τ. Δ/ντής ΠΕΚ Λαμίας

Επιλογές

Υλικό ανά γνωστικό αντικείμενο

Γενικό υποστηρικτικό υλικό

 

Ταινία μικρού μήκους για την Ευρώπη & τους πρόσφυγες από μαθητές της Κω
Ύμνος στην ανθρωπιά στην αλληλεγγύη και στην Ευρώπη είναι η ταινία μικρού μήκους που έφτιαξε ομάδα μαθητών του Εσπερινού Γυμνασίου-Λυκείου Κω
Η Κινηματογραφική Ομάδα του Εσπερινού Γυμνασίου-Λυκείου Κω δημιούργησε μία συγκινητική 8λεπτη ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Fortress Europe» για την Ευρώπη-φρούριο, την προσφυγιά και την αλληλεγγύη στην Κω.
Πρόκειται για μια ευαίσθητη ταινία, στην οποία παραδίδονται μαθήματα ανθρωπιάς από τους νέους ανθρώπους.


 

 

Συγκινητική ταινία μικρού μήκους για το bullying

Συγκίνηση προκαλεί η ταινία μικρού μήκους «Ήρωες» με δημιουργό τον Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργο Χιώτη και θέμα το bullying.
Το φιλμάκι, διάρκειας τριών λεπτών, προσπαθεί να εστιάσει στη δύναμη που μπορεί να κρύβουν τα παιδιά μέσα τους, την ψυχολογία τους και πως αυτή μπορεί να αλλάξει.
Στο φιλμάκι ένας δάσκαλος μέσα απο τη διδασκαλία και το λόγο του βοηθά ένα αγοράκι να ανακαλύψει αυτή ακριβώς την εσωτερική δύναμη.
Η ταινία αποτελεί τη μοναδική ελληνική συμμετοχή στον παγκόσμιο διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους της ROAD.


 

«Οι θησαυροί της Ζακύνθου», το βραβευμένο timelapse βίντεο
Το εκπληκτικό βίντεο του Maciej Tomkow, «Οι θησαυροί της Ζακύνθου - Treasures of Zakynthos», που αναδεικνύει την ομορφιά του νησιού των Επτανήσων αναδείχθηκε ως το καλύτερο Timelapse βίντεο στο Los Angeles Independent Film Festival.
Το πραγματικά εντυπωσιακό βίντεο χρειάστηκε πολύ κόπο για να πραγματοποιηθεί. Συγκεκριμένα, χρειάστηκαν τέσσερα ταξίδια στη Ζάκυνθο, 840 ώρες , 2.000 χιλιόμετρα οδήγησης στο νησί και 28 μέρες λήψεων. Σε όλο αυτό το ταξίδι χρειάστηκε να κουβαλά φωτογραφικό εξοπλισμό 100 κιλών, ενώ γέμισε σκληρούς δίσκους χωρητικότητας 3TB. Μετά τις λήψεις χρειάστηκαν 380 ώρες post-production.


 

2ος Πανελλήνιος Μαθητικός και Φοιτητικός Διαγωνισμός Ιστορικού Ντοκιμαντέρ με θέμα «Προσεγγίζουμε κριτικά το παρελθόν: Στιγμές του 20ου και του 21ου αιώνα» που διοργάνωσαν το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Ιονίου Πανεπιστημίου και  η Επιστημονική Ένωση «Νέα Παιδεία»

 

1ο Βραβείο

Σχολή Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου "20ος αιώνας, οι βεβαιότητες διαψεύδονται"

 

2ο Βραβείο

20ο ΓΕΛ Αθήνας "Για τη γενιά του 1999: ο 20ος αιώνας τόσο κοντά μα τόσο μακριά"

 

3ο Βραβείο

1ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης "Aλμπερτ Γκαίρινγκ: Η δύναμη και η κατάρα του ονόματος"

 

έπαινοι

2ο Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Αθηνών "CERN: Το ταξίδι της ανακάλυψης"

 

Εσπερινό Γυμνάσιο Χαλκίδας "Ο Χαλκίδος Γρηγόριος"

 


 

Πάμε Σινεμά;

Το βραβείο καλύτερης ταινίας Γυμνασίων-Λυκείων στο 1ο Γενικό Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας, για την ταινία με τίτλο «RESTART».
Οι μαθητές του 1ου Γ.Ε.Λ. Ν. Φιλαδέλφειας έλαβαν το Πρώτο βραβείο καλύτερης ταινίας Γυμνασίων-Λυκείων, για την ταινία με τίτλο «RESTART» 6ου Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών "Πάμε Σινεμά;".
Σε αυτή την διεύθυνση μπορείτε να δείτε την ταινία μικρού μήκους.


 

4ος Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους

 

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

 

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟ (ΛΑΡΙΣΑ), Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Κάρλα, η λίμνη της καρδιάς μας?Η λίμνη που κατοικεί στη γη της Θεσσαλίας από τα χρόνια του Ομήρου. Η πολιτεία του νερού που το χέρι του ανθρώπου ξερίζωσε ψάχνοντας σε λάθους δρόμους ένα καλύτερο αύριο. Τότε? Ταράχτηκε το πνεύμα της λίμνης και τα έργα των ανθρώπων άρχισε να τα καταπίνει η ξεραμένη γη και ο άνθρωπος κατάλαβε πως μόνο συμφιλιωμένος με τη φύση μπορεί να ζήσει ευτυχισμένος. Έτσι η φύση νίκησε, η λίμνη ξύπνησε. Και τώρα προσπαθεί νικώντας τα χιλιάδες συμφέροντα να βρει τα παλιά σύνορά της.

 

Ειδικά Βραβεία

 

ΑΠΟΠΝΙΞΗ (13o Δ. Σ. ΣΕΡΡΩΝ)
Μια ομάδα παιδιών με διαφορετικούς χαρακτήρες φιλοξενείται σε τηλεοπτική εκπομπή. Αφορμή για την παρουσία τους εκεί η υιοθεσία αυγών μεταξοσκώληκα από την τάξη τους. Η πορεία ζωής του μεταξοσκώληκα μέσα από τις μεταμορφώσεις του θα ξεδιπλωθεί... μόνο που αυτή θα διακοπεί από το στάδιο της απόπνιξης. Ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό;

 

Κατηγορία ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ (ισομερώς)

 

ΜΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΤΑΩ (Δ.Σ. ΚΡΟΥΣΩΝΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ)
Ο Άρης είναι ένα παιδί απομονωμένο, χωρίς φίλους. Φίλοι του είναι τα βιβλία που διαβάζει, ώσπου αποφασίζει να γράψει κι αυτός τη δική του ιστορία. Η ιστορία αυτή γίνεται η αφορμή για να αποκτήσει τους φίλους που πάντα αναζητούσε. Άραγε, τι είναι το βιβλίο για τον καθένα από εμάς.....;

 

Κατηγορία Τιμητική διάκριση (ισομερώς)

 

ART ΙΣΤΟΡΙΕΣ (Δ.Σ. ΔΡΑΠΑΝΙΑ ΧΑΝΙΩΝ)
Η ταινία παρουσιάζει όλη η διαδικασία παραγωγής του ψωμιού όπως γινόταν πριν πολλά χρόνια στην Κρήτη από τη σπορά μέχρι το φούρνισμα. Όλη η διαδικασία είναι δεμένη με το παραμύθι ?Το πιο γλυκό ψωμί ? που υπάρχει στο βιβλίο της γλώσσας της Γ τάξης . Σκοπός της ταινίας ήταν να γνωρίσουμε από κοντά τον κύκλο του ψωμιού και να αξιολογήσουμε το σημαντικότατο ρόλο του στην πυραμίδα της Κρητικής διατροφής, αλλά παράλληλα να προβληματιστούμε σχετικά με το σεβασμό των ανθρώπων απέναντι στο ψωμί και κατ΄ επέκταση της τροφής μέσα από το πέρασμα των χρόνων και της τεχνολογικής εξέλιξης.

 

ΤΑ 5 ΖΑΛΑ (Δ.Σ. ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ)
Στο δημοτικό σχολείο Κολυμβαρίου ένας αυστηρός δάσκαλος παραδίδει Ιστορία. Ξαφνικά τα παιδιά της τάξης επαναστατούν τραγουδώντας και χορεύοντας πεντοζάλι (πέντε ζάλα), αλλάζοντας τη διάθεση και τη στάση του δασκάλου τους?

 

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:

 

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας

 

LEMON & LIME (1o ΛΥΚΕΙΟ ΕΔΕΣΣAΣ)
Η μητέρα της Σελήνης είναι κωφάλαλη. Μέσα από ένα ανατρεπτικό όνειρο η Σελήνη συνειδητοποιεί τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες και έτσι οδηγείται στην κάθαρση.

Ειδικά Βραβεία (ισομερώς)

 

ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ (1o ΕΠΑΛ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)
Αποδεχόμαστε τον εαυτό μας όταν δούμε τον άλλον. Μια εφηβική ιστορία ενηλικίωσης.

 

ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ (ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΣΥΡΟΥ)
Η ταινία μιλάει για τον έρωτα ενός κοριτσιού από τη Νίσυρο, της Ρηνιώς με ένα αγόρι από την Τήλο, τον Πέτρο. Οι συνθήκες είναι δύσκολες γιατί παρόλο που τα νησιά είναι γειτονικά, το πλοίο περνά μόνο μια φορά την εβδομάδα. Κι όταν ο Πέτρος της ανακοινώνει ότι θα πάει στην Αθήνα για την τρίτη Λυκείου, η Ρηνιώ που είναι ένα κορίτσι ρομαντικό και αλλόκοτο, αποφασίζει να επικαλεστεί τις δυνάμεις του ουρανού και της γης για να της δείξουν αν είναι της μοίρας γραφτό να είναι μαζί...

 

Κατηγορία ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ

 

ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ, ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΩ, ΖΩ (6o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΑΣ)
Βασικό θέμα της ταινίας είναι η κάθε μορφή ελέγχου με την οποία έρχεται αντιμέτωπος ο άνθρωπος σε διάφορες στιγμές της ζωής του...

 

Κατηγορία Τιμητική διάκριση (ισομερώς)

 

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ (1o ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ? ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ)
Η ταινία ασχολείται με το θέμα της μετανάστευσης στην εποχή της οικονομικο-κοινωνικής κρίσης μέσα από τα μάτια ενός παιδιού που υποχρεώνεται να εγκαταλείψει την πατρίδα του και τους φίλους του.

 

ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΛΙΓΟ ΟΥΡΑΝΟ (ΕΠΑΛ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ)
Η ταινία παρουσιάζει αφενός την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της σε μια οικογένεια και αφετέρου δίνει ένα διαχρονικό μήνυμα αισιοδοξίας μέσω της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.

 


3ος Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους

 

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

 

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας

 

Λουλούδια Σπασμένα (Δ.Σ. Αρμένων Ρεθύμνου)
To Δημοτικό Σχολείο Αρμένων σε συνεργασία με το Κινηματογραφικό Εργαστήρι Χανίων, παρουσιάζει το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ "λουλούδια σπασμένα".  Το ντοκιμαντέρ αφορά στην ανακάλυψη του Υστερομινωικού Νεκροταφείου Αρμένων στο Ρέθυμνο.

 

Ειδικά Βραβεία (ισομερώς)

 

Να μιλάς καλύτερα
Ο σεβασμός στην Τρίτη ηλικία αποτελεί πολιτισμικό δείκτη μιας κοινωνίας.... ταινία μικρού μήκους.

 

Πορτραίτα (Δ.Σ. Κατσικα Ιωαννίνων)

Μια ταινία μικρού μήκους για το ρόλο της τέχνης ως έκφραση συναισθημάτων στην επικοινωνία των ανθρώπων, από τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κατσικά Ιωαννίνων. Έτος παραγωγής 2013.

 

Το αηδόνι (32ο Δ.Σ. Πατρών)
Μια ταινία μικρού μήκους για την ενδοσχολική βία της ΣΤ' Τάξης του 32ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

 

Κατηγορία ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ (ισομερώς)

 

Ο Ηρακλής και οι στυμφαλίδες όρνιθες (14ο Δ.Σ. Ιλίου Αθηνών)
Πρόκειται για τον γνωστό μύθο, όπου ο βασιλιάς Ευρυσθέας στέλνει τον Ηρακλή να εκτελέσει έναν ακόμη άθλο. Να σκοτώσει τις Στυμφαλίδες Όρνιθες, οι οποίες ταλαιπωρούσαν άσχημα τους κατοίκους της γύρω περιοχής. Ένα κινούμενο σχέδιο φτιαγμένο απο τους μαθητές των τμημάτων Ε1' και ΣΤ2' του 14ου δημοτικού σχολείου Ιλίου, σε συνεργασία με την δασκάλα των εικαστικών.

 

Κανείς δεν περισσεύει...
Στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό για Νέους που διοργάνωσε ο Όμιλος Σερρών για UNESCO και τίτλο: «Δημιούργησε το δικό σου YouTube με θέμα: "Φύση και Βιοποικιλότητα στη ζωή μας" , στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Βιοποικιλότητας 2010, το 55ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών απέσπασε με την ταινία : "Κανείς δεν περισσεύει..." το 1ο βραβείο ομαδικής συμμετοχής για τα Δημοτικά Σχολεία. (Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Μπακαστάθης Θανάσης)

 

Τιμητικές διακρίσεις (ισομερώς)

 

Η ζωή μια ρόδα (55ο Δ.Σ. Πάτρας)
Μήπως τα δύσκολα χρόνια της κρίσης που περνάμε είναι μια ευκαιρία να αναθεωρήσουμε και να ξαναβάλουμε σε προτεραιότητα έννοιες όπως ανθρωπιά και αλληλεγγύη;

 

Μια ασυνήθιστη μέρα (13ο Δ.Σ. Σερρών)

 

Ο τοίχος με τα χρώματα (Δ.Σ. Κόκκινη Χάνι Ηρακλείου)
Τι θα ζωγράφιζε ένα εντεκάχρονο παιδί αν του ζητούσαμε να σχεδιάσει τον κόσμο γύρω του μέσα από 6 έννοιες που ακούει κάθε μέρα;
Παρακολουθώντας τις σκέψεις του παιδιού, παρατηρούμε τον τρόπο που αυτό αντιλαμβάνεται ζητήματα της καθημερινότητας αλλά και πως αντιδρά απέναντι σε αυτήν. Η ταινία "Ο τοίχος με τα χρώματα" γυρίστηκε από τους μαθητές της Στ' Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κοκκίνη Χάνι, για τον τρίτο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους που διοργάνωσε η ΕΡΤ

 

Το λάθος (Δ.Σ. Οίας)
Οι τάξεις Ε' και ΣΤ' του Δημοτικού Σχολείου Οίας παρουσιάζουν την Ταινία Μικρού Μήκους "Το λάθος".

 

Το πέρασμα ( Δ.Σ. Δραπανιά)
Η ταινία μικρού μήκους που δημιούργησε η Στ' τάξη του Δημ. Σχολείου Δραπανιά Χανίων. Είναι βασισμένη στην πραγματική ιστορία μαθητή της τάξης που αναγκάστηκε να φύγει ήδη πριν από τα γυρίσματα. Η ταινία είναι αφιερωμένη σ' αυτόν

 

Η μικρή τσιγγάνα (Δ.Σ. Καλλίφυτου Δράμας)
Η μικρή τσιγγάνα Αντέλ και ο φίλος της ο Δημήτρης αν και ανήκουν και ζουν σε υποτιθέμενους «διαφορετικούς κόσμους», γκρεμίζουν τα τείχη των προκαταλήψεων μέσα από τη δύναμη της φιλίας.

 

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

 

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας

 

Κλειώ (Γυμνάσιο Οιχαλείας Τρικάλων)

Ειδικά Βραβεία (ισομερώς)

 

Αφα (Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών ? Λύκειο)

 

Ο άλλος... η σκιά μου (Καλλιτεχνικό Λύκειο Γέρακα)

 

Saved by the bell (2o Γυμνάσιο Χανίων)
To 2o Γυμνάσιο Χανίων με την συνεργασία του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου παρουσιάζει την ταινία "saved by the bell".

 

Κατηγορία ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ (ισομερώς)

 

Υoung & Crazy (Ιδιωτικό Λύκειο Ώθηση)

 

Τιμητικές διακρίσεις (ισομερώς)

 

Εμπιστοσύνη (Εσπερινό ΓΕΛ Μυρίνας)

 

Καποδίστριας Project (Ελληνικό Σχολείο Φραγκφούρτης)

 

Μαριάννα (2ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας)

 

Παράλληλοι κόσμοι (ΓΕΛ Σύρου)

 

Πλανήτης Σχολείο (7ο ΓΕΛ Νέας Σμύρνης)

 

Φεύγω (ΓΕΛ Φιλιατών Θεσπρωτίας)

 

Επίσης, δόθηκε εύφημος μνεία για τη συμμετοχή τους στα πέντε Ειδικά Σχολεία:

 

ΤΕΕ Κωφών Αγίας Παρασκευής (Η κραυγή του γλάρου)

 

ΕΕΕΕΚ Λευκάδας (Ταξίδι στο όνειρο)

 

ΕΕΕΕΚ Καβάλας (Έχετε και εσείς παιδί εδώ;)

 

18ο Δ.Σ. Σερρών -Δημοτικό Σχολείο Κωφών Σερρών (Πέρα από τη σιωπή)

 

Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Αγ. Δημητρίου (ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΔΑ)

 


Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ιστορικού Ντοκιμαντέρ «Προσεγγίζουμε κριτικά το παρελθόν», που διοργάνωσαν το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Ιονίου Πανεπιστημίου, η επιστημονική ένωση «Νέα Παιδεία» και η ΕΡΤ.

 

1ο Βραβείο
Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο ? Λ.Τ. Γέρακα, για το ντοκιμαντέρ Δημοκρατία της Βαϊμάρης («Εκεί που έφτασε λίγο δεν είναι» ή ... πώς γεννιέται ο φασισμός).

 

2ο Βραβείο
2ο Γενικό Λύκειο Ηλιούπολης για το ντοκιμαντέρ Ησυχίαν είχεν ο Δήμος και αντέλεγεν ουδείς.

 

3ο Βραβείο
Μουσικό Γυμνάσιο ? Λ.Τ. Αγρινίου για το ντοκιμαντέρ Αγρίνιο... Στου καπνού τα βήματα.

 

Ειδικοί έπαινοι

 

8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου ? Λ.Τ. Χαλανδρίου για το ντοκιμαντέρ Women Air Service Pilots (W.A.S.P.)

 

Λύκειο Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Λεμεσού για το ντοκιμαντέρ Χριστόδουλος Σώζος: Ο ήρωας δήμαρχος της Λεμεσού.

 


Καραγκιόζης- Και πάντα ν' αγωνίζομαι
Α΄ βραβείο καλύτερης μαθητικής ταινίας 2012 Artfools Video Festival Λάρισα.
Η ταινία έγινε στα πλαίσια προγράμματος του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας 2011.
Είναι μια ταινία που περιγράφει με συγκινητικό τρόπο, όλα όσα θα έβλεπε ο «Καραγκιόζης», αν έβγαινε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας κι έκανε μια επίσκεψη στη σημερινή Ελλάδα ?αφήνοντας στο τέλος την ελπίδα, η οποία έρχεται από τα ίδια τα παιδιά?.