Ο καιρός

O καιρός σήμερα

Μερικά από Πόρτο Ράφτη

Μερικά από Λέχαιο

Πρόσωπα

Δελιάς Ανέστος ή Ανεστάκι ή Αρτέμης

Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1912 και πέθανε στην Αθήνα στις αρχές της Κατοχής (1941). Ο πατέρας του ήταν περίφημος μουσικός – έπαιζε σαντούρι - φημισμένος σ’ όλη τη Μικρά Ασία. Ανήκει στους πρωτοπόρους εκείνους που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη πορεία του ρεμπέτικου στη δεκαετία 1930 – 1940. Στην αρχή έπαιζε κιθάρα -ήρθε στην Ελλάδα μετά το 1922 και εμφανίστηκε το 1928- και μετά το 1930 μπουζούκι. Ήταν στενός φίλος και συνεργάτης του Μπάτη, του Στράτου, του Βαμβακάρη και άλλων. Πήρε μέρος στην πρώτη ρεμπέτικη μπουζουξίδικη κομπανία, μαζί με τον Μ.Βαμβακάρη, Στράτο και Μπάτη, που εμφανίστηκε το 1934 στου Σαραντόπουλου, στην Ανάσταση του Πειραιά.
Στη ζωή του έπαιξε μοιραίο πόλο μία πόρνη, η Σ. (ζει ακόμη) τον έριξε στην πρέζα. Το Ανεστάκι την αγαπούσε. Δεν την εκμεταλλευόταν. Ήταν πέρα απ’ αυτά. Για ένα διάστημα κατόρθωσε να αποκοπεί με τη βοήθεια του Στράτου και Μπαγιαντέρα (ο Στράτος, μάλιστα, για να τον βοηθήσει, τον φιλοξένησε αρκετό καιρό σπίτι του, του έδωσε ρούχα και τον βοήθησε οικονομικά). Δυστυχώς, μετά από συνεχή πίεσή της ξαναδέθηκε μαζί της, λίγο πριν τον πόλεμο, ξανάρχισε την πρέζα, με συνέπεια να τον βρουν πεθαμένο σ’ ένα καροτσάκι στο Βαρβάκειο. Έτσι χάθηκε άδικα ένα σπουδαίο παιδί, ένας ωραίος ρεμπέτης, ένα πραγματικό παλικάρι.

Αυθεντική φωτογραφία του Μάρκου Βαμβακάρη. Είναι στα 1934, στου Σαραντόπουλου. Όρθιοι: Ο Μάρκος Βαμβακάρης και ο Ανέστης. Καθιστοί: Στράτος και Μπάτης.

Συνθέσεις του:

Αθηναίισα
Για ένα παλιό σακάκι ή το σακάκι
Δεν είδανε τα μάτια μου τέτοια καλή γυναίκα
Έκανες τη φιγούρα σου μάγκα στη γειτονιά μου
Μάγκα μου το μαχαίρι σου  (Φιγουρατζής) (Το κ
Μάγκες πιάστε τα βουνά
Μέσα στης Πόλης το χαμάμ (Το χαρέμι στο χαμάμ
Ο Νίκος ο τρελάκιας
Ο πρεζάκιας (ο Πόνος του πρεζάκια)
Όταν μπουκάρω στον τεκέ
Πάρε ένα γυαλί και κόψε το λαιμό σου

Share

You must be logged in to post a comment.