Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1895 και πέθανε το 1943. Από το 1923 που ήρθε στην Ελλάδα μέχρι το θάνατο του έμενε στην Κοκκινιά. Στη Μικρασιατική εκστρατεία πήρε μερος σαν εθελοντής. Σαν μουσικός – έπαιζε μπάντσο, βιολί, σαντούρι και διπλή κιθάρα- άρχισε στη Σμύρνη πολύ πριν το 1922, και είχε καθιερωθεί σαν εξαίρετος καλλιτέχνης. Στο διάστημα 1923-1941 εργάστηκε με Μικρασιάτικα ρεμπέτικα συγκροτήματα. Ο Παπάζογλου δεν είναι μόνο χρονικά μεταξύ των πρώτων του λαϊκού μας τραγουδιού – ανήκει στην πριν τον Βαμβακάρη γενιά – αλλά και ουσιαστικά. Πολύμορφος στις συνθέσεις του, συνδύασε ιδανικά τη Μικρασιατική μουσική παράδοση με τα ντόπια ρεύματα. Η συμβολη του Παπάζογλου στη διάμορφωση του λαϊκού τραγουδιού ήταν τόσο σημαντική όσο και των Τούντα, Βαμβακάρη.
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι πως δεν δέχτηκε να αντιγράψει ή επαναλάβει τον εαυτό του.
Στην διάρκεια της γερμανικής κατοχής παράτησε την κιθάρα, το μπάντσο και το τραγούδι και ρίχτηκε στον αγώνα. Η πείνα τον τσάκισε και πέθανε φυματικός.
Δυστυχώς πολλοί πήραν συνθέσεις του και είτε με τους ίδιους στίχους είτε με διαφορετικούς τις παρουσίασαν γιά δικές τους. Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις όπως πχ ο Γ. Ζαμπέτας, η Σωτ.Μπέλλου, ο Μ. Χατζιδάκιςπου αναφέρουν όποια τραγούδια είναι δικά του.
Ο Παπάζογλου είναι ένας από τους δυό – τρεις πρώτους του ρεμπέτικου.
- Στιγμιαία φωτογραφία του Βαγγέλη και της Αγγελικής Παπάζογλου. Αγιος Νικόλαος Κοκκινιάς, 1936.
- Αυτή τη φωτογραφία χρησιμοποιούσε ο Παπάζογλου στις διάφορες διαφημίσεις και φειγ-βολάν.
- Από τ’αριστερά: Ο Μπάμπης (βιολί), ο Αντώνης Σφαέλος ή Σεϊρλής (τραγουδιστής), ο Ευθύμιος Σελέπης (σαντούρι), η γυναίκα του Χρύσα (τραγουδίστρια) και ο Βαγγέλης Παπάζογλου (κιθάρα). Στο καφενείο – μπυραρία του Τσελαλίδη, στη γέφυρα της Κοκκινιάς (1933).
- Λίγο μετά την καταστροφή. Ο Βαγγέλης Παπάζογλου φαίνεται γερασμένος. Και όμως είναι μόνο 28 ετών (1923).
Πρόσφατα σχόλια