[ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ: 3 Φεβρουαρίου 2016 ]
Από την εφημερίδα "Τα Νέα του Βρυσοχωρίου", τεύχος 93, δανείστηκα πολύτιμο αρχειακό υλικό που αφορά την οικογένεια του Χρήστου Καραμουσαλίδη, που κατάγεται από το Βρυσοχώρι Ηπείρου και έζησε στον τόπο μας.
Στο παλιό Μητρώο της κοινότητας Λεαινίτσας (1835-1924) Βρυσοχωρίου είναι εγγεγραμμένοι με το επίθετο ΚΑΡΜΑΣΟΥΛΗ οι εξής: Καρμασούλης Χρήστος του Γεωργίου με έτος γέννησης το 1878, Καρμασούλης Χρηστός του Ιωάννη με έτος γέννησης το 1896 και την παρατήρηση ότι μετεγράφη εις Κομοτηνή.Καρμασούλης Γεώργιος του Χρήστου με έτος γέννησης το 1906.
Καρμασούλης Ιωάννης του Χρήστου με έτος γέννησης το 1912 και με το επίθετο ΚΑΡΑΜΑΣΟΥΛΗΣ Ιωάννης του Χρήστου με έτος γέννησης το 1924.
Στον εκλογικό κατάλογο του 1920 είναι μόνο το όνομα του Καρμασούλη Χρήστου του Γεωργίου, που τότε ήταν στη Θράκη και ασκούσε το επάγγελμα του παντοπώλη.
Γνωστός Γενάρχης της οικογένειας είναι ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΜΑΣΟΥΛΗΣ. Σύζυγός του ήταν η ΖΑΧΑΡΩ. Ο Γιάννης γεννήθηκε μετά το 1700 και είναι γνωστό το όνομά του γιατί, όπως λέει η παράδοση, φιλοξένησε στο σπίτι του τον Κοσμά τον Αιτωλό, όταν πέρασε από τη Λεσινίτσα (Βρυσοχώρι) το 1778.
Έπειτα, τα ονόματα των απογόνων του είναι άγνωστα ως τον ΓΕΩΡΓΙΟ που ήταν πατέρας του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΜΑΣΟΥΛΗ και του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΑΜΟΥΣΑΛΙΔΗ.
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ παντρεύτηκε τη Χάϊδω Κουτσιονόρη. Το σπίτι της οικογένειας Κουτσιονόρη ήταν στο δρόμο προς την Αγία Παρασκευή και πάνω από το σπίτι του αείμνηστου Γιώργου Πουποθίνη. Από-κτησαν έναν γιο το ΧΡΗΣΤΟ.
Ο Χρήστος παντρεύτηκε τη Βρυσοχωρίτισσα Μαρία Ρέσσου και απόκτησαν τρία παιδιά, το ΓΙΑΝΝΗ (1924-1986) τη ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ και τη ΦΩΤΕΙΝΗ. Το 1931 η οικογένεια έφυγε από το Βρυσοχώρι και εγκαταστάθηκε στην Κομοτηνή, όπου ζούνε ως και σήμερα οι απόγονοι γνωστοί με το επίθετο ΚΑΡΑΜΑΣΟΥΛΗ.
Ο αδερφός του ΓΙΑΝΝΗ, ο ΧΡΗΣΤΟΣ παντρεύτηκε τη Βασιλική, κόρη του Δημήτρη Χαντόλιου και της Χάϊδως Κ. Μπίρη.
Το 1912 και αφού είχαν γεννηθεί τα δύο παιδιά τους ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ και ο ΓΙΑΝΝΗΣ, η οικογένεια πήρε το δρόμο της ξενιτιάς και εγκαστάθηκε στην Κεσσάνη της Ανατολικής Θράκης. Εκεί η οικογένεια Χαντόλιου είχε μεγάλη περιουσία.
Στην Κεσσάνη, ο Χρήστος άλλαξε το επίθετο σε ΚΑΡΑΜΟΥΣΑΛΙΔΗΣ και αυτό το επίθετο φέρνουν όλοι οι απόγονοί του.
Μετά το θάνατο της Βασιλικής, ο Χρήστος παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο τη θρακιώτισσα Ευαγγελία Σουφλιώτη και απόκτησαν δύο παιδιά τη ΣΤΑΜΑΤΙΑ (1922-1993) και το ΔΗΜΗΤΡΗ (1925-1993).
Μετά το 1922 ο Χρήστος Καραμουσαλίδης με την οικογένειά του εγκαταστάθηκε στις Σάππες Κομοτηνής, όπου έζησε ως το τέλος της ζωής του.
Στις Σάππες παντρεύτηκε και έζησε όλη της τη ζωή και η Σταματία. Απέκτησε τρεις γιους, τον ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ, που σήμερα ζει στις ΗΠΑ, το ΧΡΗΣΤΟ, που ζει στις Σάππες και τον ΙΣΙΔΩΡΟ εγκατεστημένο στην Κομοτηνή.
Στις Σάππες ζούσε με την οικογένειά του και ο Δημήτρης. Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Κομοτηνή όπου ζει σήμερα η σύζυγός του κ. ΜΕΡΟΠΗ με τις κόρες της Ευαγγελία και Χριστίνα και τα εγγόνια της. Είχε δε, η οικογένεια την ατυχία να χάσει την αγαπημένη κόρη και αδερφή, την Παρασκευή σε νέα ηλικία.
Ο Γεώργιος και ο Γιάννης γύρω στο 1935-1940 μετακόμισαν και εγκαταστάθηκαν στη Μελίκη Ημαθίας. Εκεί ζούσε η αδερφή της μητέρας τους η Σταματία, σύζυγος του Βρυσοχωρίτη κτηματία Νικολάου Παντίση.
Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ (1906-2000) παντρεύτηκε την Ηλιοχωρίτισσα ΧΑΪΔΩ ΚΟΥΚΟΥΡΑΒΑ και απέκτησαν τρία παιδιά. Το ΧΡΗΣΤΟ παντρεμένο με την Αικατερίνη Χριστοδουλοπούλου που ζει σήμερα και μετά παιδιά του Γεώργιο Χαράλαμπο και Μαρία στις Σέρρες, την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ που ζει επίσης στις Σέρρες με τον σύζυγό της Παρασκευά και τα παιδιά της Πέτρο και Γεώργιο και τον ΝΙΚΟ. Ο Νίκος ζει στο Κιλκίς. Είναι παντρεμένος με τη Χρυσούλα Κετίκογλου και έχουν δυο γιους, το Γεώργιο και τον Αλέξανδρο.
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΟΥΣΑΛΙΔΗΣ (1912-1986) παντρεύτηκε τη Βρυσοχωρίτισσα Χάϊδω Ζιούπα. Απέκτησαν δύο κόρες τη ΒΑΣΙΛΙΚΗ και τη ΜΑΡΙΑ.
Η Βασιλική (1944-1975) παντρεύτηκε το Γεώργιο Σιούρκα και απέκτησε έναν γιο το Δημήτρη. Χάθηκε πολύ νέα, Βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά της και όσους την γνώρισαν. Ήταν μία υπέροχη κοπέλα.Όμορφη, απλή, καταδεκτική, ομόρφυνε με την παρουσία της και τη ζωντάνια της τις παρέες μας, τις εκδρομές μας, τους χορούς μας, τη ζωή μας, το καλοκαίρι του 1964, όταν με την αδερφή της επισκέφτηκαντο Βρυσοχώρι.
Δεν πρόλαβε να μεγαλώσει το μονάκριβο παιδί της, το Δημήτρη που σήμερα ζει, με τη γυναίκα του Αργυρούλα Παππά και την κόρη του Βασιλική-Αντιγόνη στην Πρέβεζα, τόπο καταγωγής του πατέρα του.
Η ΜΑΡΙΑ έχασε το σύζυγό της Γιάννη Τσιάλλη και ζει με τα δύο της παιδιά το Βασίλη και το Γεώργιο στη Θεσσαλονίκη.
Οι οικογένειες Καραμασούλη -Καραμουσαλίδου λείπουν από το Βρυσοχώρι πάνω από εκατό χρόνια.
Παρ' όλα αυτά όλοι γνωρίζουν τη Βρυσοχωρίτικη καταγωγή τους και επισκέπτονται κατά διαστήματα το χωριό. Μάλιστα το 1993 ζήσαμε συγκινητικές στιγμές όταν επισκέφθηκε τη γενέτειρά του, μετά από 83 χρόνια ο Γ εώργιος Καραμουσαλίδης.
Από τη μητέρα του, τους συγγενείς και άλλους Βρυσοχωρίτες της Μελικής Ημαθίας, γνώριζε πρόσωπα, ιστορίες και γεγονότα του χωριού μας που κρατούσαν άσβεστη τη φλόγα της νοσταλγίας και την επιθυμία κάποτε να ξαναγυρίσει.
Το προσκύνημα στην εκκλησία της Μικρής Παναγιάς, που ο ίδιος θυμόταν πολύ καλά, αφού ήταν απέναντι από το σπίτι του, έφερε στα χείλη του τη γνωστή φράση του Ευαγγελίου "Νυν απολύεις τον δούλον σου'... Πέθανε το 2000...
1933: Οικογένεια Χρήστου Καραμουσαλίδη
Σάπες 1929: Ο Χρήστος Καραμουσαλίδης με τη 2η γυναίκα του Ευαγγελία Παπαλιά, από την Κεσσάνη. Μαζί της έκανε δυο παιδιά, τη Σταματία (δεξιά) και το Δημήτρη (αριστερά). Επάνω οι δυο του γιοι Γιάννης και Γιώργος από την πρώτη του γυναίκα Βασιλική Χαντόλιου.
Ο Χρήστος παντρεύτηκε τη Βρυσοχωρίτισσα Μαρία Ρέσσου και απόκτησαν τρία παιδιά, το ΓΙΑΝΝΗ (1924-1986) τη ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ και τη ΦΩΤΕΙΝΗ. Το 1931 η οικογένεια έφυγε από το Βρυσοχώρι και εγκαταστάθηκε στην Κομοτηνή, όπου ζούνε ως και σήμερα οι απόγονοι γνωστοί με το επίθετο ΚΑΡΑΜΑΣΟΥΛΗ.
1935 στο "Δεντράκι" των Σαπών, όταν αυτό δεν είχε ακόμη δέντρα! Πίσω διακρίνεται ο μύλος του Εξηντάρη. Από την παρέα αυτή, εκτός από το Δημήτρη Καραμουσαλίδη, (ο μικρός κάτω, με το λευκό πουκάμισο, ελάχιστους γνώρισα προσωπικά. Από τα υπόλοιπα πρόσωπα κάποια γνωρίζω με βεβαιότητα και κάποια με επιφύλαξη. Όρθιοι από αριστερά: (;), Αγγελίδης Δημήτρης, Καραμουσαλίδης, τα αδέρφια Γιώργος και Γιάννης Καραμουσαλίδης, Σπύρος Κηπουρός, Πασχάλης Πασχαλίδης, (;). Κάτω: (;), Λευτέρης Αγγελίδης, (;), Δημήτρης Κεχαγιάς. (Αρχείο: Λίτσας Καραμουσαλίδου).
Σάπες, γύρω στα 1950, πάλι από το Δεντράκι, που ακόμη δεν φαίνεται να έχει δέντρα, με φόντο την ανατολική πλευρά των Σαπών. Ξεχωρίζει το τέμενος και το δημοτικό σχολείο δεξιά. Από την παρέα, μάλλον τους έχω εντοπίσει όλους: Ορθιοι αριστερά: Θανάσης Πορτοκάλογλου, Δημήτρης Καραμουσαλίδης, Δημήτρης Κεχαγιάς. Κάτω: Νεραντζής Μαλλίδης και Θόδωρος Αθανασιάδης (είχε παντοπωλείο). (Αρχείο: Λίτσας Καραμουσαλίδου).
Σάπες 1950: Στο χώρο που λίγα χρόνια αργότερα έγινε το ηρώο. Το φορτηγό ήταν του Δημ. Καραμουσαλίδη, όπως μαρτυρεί ο μικρός Τάσσιος Καραθανάσης που καμαρώνει μπροστά στο θείο του και ο οποίος μου έστειλε την όμορφη φωτογραφία. Το φορτηγό είναι στολισμένο με φίλους και γνωστούς. Σκεφθείτε ότι το 1950, τα αυτοκίνητα ήταν σπάνιο εργαλείο για τον καθένα. Ιδιωτικό αμάξι άργησε πολύ να κάνει την εμφάνισή του. Όσα υπήρχαν ήταν δημόσιας χρήσης, μεταφοράς επιβατών ή εμπορευμάτων! Αυτός που κατείχε όχημα ήταν περιζήτητος στις παρέες. Γιατί; Στα πανηγύρια και στις γιορτές γέμιζε η καρότσα με ανθρώπους και πήγαιναν στα γύρω χωριά. Από τα υπόλοιπα πρόσωπα έχω αναγνωρίσει το Λάκη Σταυρίδη, το Γιάννη Σεραφειμίδη, τον Τάκη Σκοπιανό, τον Κώστα Παπαδόπουλο. Από τους πιο μικρούς το Χαδόλια Βαγγέλη. Και ο άνθρωπος με τα γυαλιά ήταν κάποιος τσαγκάρης που δεν θυμάμαι το όνομά του.
Γύρω στο 1960, στην κεντρική πλατεία. Μια παρέα Σαπαίων στο σύνολό της φωτογραφίζεται πάνω ή κάτω από ένα ογκώδες τρακτέρ, που ανήκει στο Μήτσο Καραμουσαλίδη (στη θέση του οδηγού). Το μηχάνημα αυτό ήταν κατάλληλο για να συνεργάζεται με την πατόζα που είχε ο ίδιος. (φαίνεται στην κάτω φωτογραφία). Φίλος εντόπισε και τη μάρκα του! Hanomag.
Σάπες Ιούνιος 1964: Ο Δημήτρης Καραμουσαλίδης με την πατόζα του μπροστά στο συνεργείο του Γιάννη Πολυχρονιάδη. Ο Μπαρμπα-Γιάννης ήταν πατέρας του Πολυχρόνη και του Γιώργου (Τζώρτζη), ο οποίος και φαίνεται στη φωτογραφία (2ος από αριστερά). Συμπεραίνω ότι βρισκόμαστε στις αρχές του Ιούνη και ο θερισμός δεν είχε αρχίσει ακόμη. Υπόψη ότι τότε θερίζανε ακόμη με τα χέρια. Μετά, ο κάθε γεωργός φόρτωνε τα δεμάτια του και τα πήγαινε στα αλώνια , όπου εκεί η πατόζα δούλευε για μέρες και όλο το 24ωρο χωρίς παύση (εκτός των περιπτώσεων κάποιας βλάβης). Από τη φωτογραφία συμπεραίνω επίσης ότι η πατόζα μεταφέρθηκε με τη βοήθεια του τρακτέρ στο συνεργείο για να γίνει κάποια επιδιόρθωση ή η τελική συντήρηση. Και κάτι άλλο. Το κεραμοσκεπές οίκημα που φαίνεται πίσω από την πατόζα ήταν τότε η Αγροτική Τράπεζα των Σαπών.
Σάπες γύρω στα 1970. Η πατόζα πλέον δεν ήταν χρήσιμη, αφού έκαναν την εμφάνισή τους οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές και άλλαξε πλέον ο τρόπος του αλωνισμού. Έτσι, ο Δημήτρης, άλλαξε αντικείμενο απασχόλησης. Με ένα φορτηγό έκανε μεταφορές αγροτικών προϊόντων από τον τόπο παραγωγής σε κάποια αποθήκη ή εργοστάσιο επεξεργασίας. Στη φωτογραφία βλέπουμε το φορτηγό έμφορτο από τσουβάλια με βαμβάκι. Παρέα είχε τη μέρα εκείνη το φίλο του Γιάννη Σεραφειμίδη. (Αρχείο: Λίτσας Καραμουσαλίδου).
Η ΣΕΛΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ