Ο τόπος μας ανέκαθεν ήταν μια περιοχή όπου κυριαρχούσε ο  γεωργικός και κτηνοτροφικός χαρακτήρας. Κατά βάση τη μεγαλύτερη μερίδα στον οικονομικό προϋπολογισμό του ήταν τα εισοδήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, αφού αυτός ο πληθυσμός στήριζε και εξακολουθεί να στηρίζει την τοπική οικονομία.  Γι αυτό ακριβώς το λόγο από τα προπολεμικά ακόμη χρόνια λειτουργούσαν δυο αλευρόμυλοι, που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των αγροτών σε προμήθεια αλεύρων, ζωοτροφών κλπ.


  Για τις ανάγκες των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών κρέατος υπήρχε ένα μικρό και παλιό σφαγείο, που ίσως να λειτουργούσε από την προπολεμική εποχή! Η θέση του ήταν στο τέλος του ρέματος "Σιαπ-ντερέ", αυτός που περνάει κάτω από το ¨Δενδράκι". Τότε ήταν ανοιχτό.  Αν και μικρό και όχι σε καλή κατάσταση, εξυπηρετούσε τις ανάγκες σε κατανάλωση κρέατος της επαρχίας.  Αυτό ακούγεται λογικό, αν λάβουμε υπόψη μας τη μικρή κατανάλωση κρέατος λόγω περιορισμένου εισοδήματος των κατοίκων και επίσης ότι οι περισσότεροι κάτοικοι των Σαπών και των γύρω οικισμών διέθεταν δικά τους ζώα (κότες, αιγοπρόβατα, χοίρους κλπ) τα οποία βέβαια έσφαζαν, όταν χρειάζονταν στα σπίτια τους.

  Από το βιβλίο του πρώην Δημάρχου Σαπών, μαθαίνουμε ότι την περίοδο 1955-58 ο Δήμος Σαπών διέθεσε 16.500 δρχ για έργα επισκευών του πρώτου παλιού σφαγείου!  Από το ίδιο βιβλίο την περίοδο 1959-64  διαβάζουμε ότι διατέθηκαν 97.248 δρχ για την επέκταση του σφαγείου, αφού το υπάρχον δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες! 

  Με το πέρασμα των χρόνων όμως, η βελτίωση των εισοδημάτων των κατοίκων, η στροφή τους μεγαλύτερη κατανάλωση κρεάτων κατέστησε το υπάρχον σφαγείο ακατάλληλο και ανεπαρκές. Επί πλέον, τα υπολείμματα των σφαγείων μόλυναν το χείμαρρο. Η δυσοσμία και η συγκέντρωση επικίνδυνων υλικών από τα σφάγεια  ήταν επικίνδυνα για τον τοπικό πληθυσμό.  Η ανάγκη να γίνει ένα νέο σφαγείο ήταν επιτακτική.


  Έτσι, πάλι από το βιβλίο του Χρ. Τσιτσώνη, μαθαίνουμε ότι την περίοδο 1969-74, διατέθηκαν για νέο σφαγείο σε άλλη θέση 4.000.000 δρχ. Τα νέα σφαγεία έγιναν στη θέση 'Αλώνια", όπου βρίσκονται ακόμη και σήμερα, τα οποία στα πέρασμα των επόμενων δεκαετιών έγιναν διάφορες επισκευές ή προσθήκες.

   Άνέγερσις νέου Σφαγείου (Κτίριον).
'Η καθημερινή αυξησις τής καταναλώσεως τοΰ κρέατος επέβαλε φροντίδα διά τήν άνέγερσίν εύρυχώρου Σφαγείου εν Σάπαις άφ’ ενός, άφ’ ετέρου δέ ή λειτουργία τοΰ παλαιού σφαγείου άποτελοΰσε κίνδυνον διά τήν υγείαν τών περίοικων Σαπαίων. Τήν κατάστασιν ταύτην άνέπτυξεν ό τότε Δήμαρχος εις τόν ’Αντιπρόεδρον τής τότε Κυβερνήσεως κατά τό συγκληθέν έν Κομοτηνή συνέδριον Προέδρων Κοινοτήτων. Εις πάσαν εύκαιρίαν υπενθύμιζε τό θέμα τοΰτο είς τόν άναφερόμενον ’Αντιπρόεδρον, επιτυχών τελικώς διά τοΰ 'Υπουργείου Γεωργίας τήν κατασκευήν του νέου Σφαγείου. (Χρ. Τσιτσώνης).


Δημοτικά σφαγεία Σαπών, γύρω στα 1980. Το αρχείο μου είναι ανεξάντλητο και ειδικό για κάθε θέμα! Από το εσωτερικό των σφαγείων την ώρα της εκδοροσφαγής. Όλα τα πρόσωπα μου είναι γνωστά, αλλά μόνο τους ενός το όνομα γνωρίζω. Ο Χαράλαμπος Τσαβδάρης μαζί με τους συνεργάτες του την ώρα που καθαρίζουν τα δέρματα από τα σφάγια! [Τόκα Μεχμέτ - Πετμεζάς Γιώργος - Μάνγκα Αλή Χουσεΐν]. Δουλειά κοπιαστική και δύσοσμη!  Πιθανολογώ ότι σήμερα θα υπάρχουν καλύτερες λύσεις. Τότε όλα γινόταν με τα χέρια!  [Τη φωτογραφία μου έστειλε ο Ανδρέας Καφετζής).


  Τα τελευταία όμως χρόνια, οι νέοι κανόνες που ισχύουν από την Ε.Ε. για τη λειτουργία των σφαγείων έγιναν πολύ αυστηροί που τα υπάρχοντα δημοτικά σφαγεία δεν πληρούσαν.  Έγιναν κάποιες παρεμβάσεις κατά καιρούς από το Δήμο, όμως δεν επαρκούσαν για τη συνέχιση της λειτουργίας τους. 

  Με την είσοδο του 2018, ανακοινώθηκε από τις κρατικές υπηρεσίας το κλείσιμό τους, παρά το γεγονός ότι είχε δοθεί παράταση μέχρι τον Απρίλιο του 2018 να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις.  Είναι προφανές ότι το κλείσιμο των σφαγείων είναι ένα ακόμη πλήγμα για την τοπική οικονομία.

Οι εξελίξεις για το μέλλον των σφαγείων...

   Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ Αχιλλέας Σαχπατζίδης από την πλευρά του, ως ο αρμόδιος για την εκτέλεση της απόφασης που εξέδωσε το υπουργείο είπε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, ότι το λουκέτο ήταν επιβεβλημένο αφού το σφαγείο δεν πληροί πλέον τις προδιαγραφές λειτουργίας που ορίζονται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, σημειώνοντας μάλιστα πως έχουν γίνει αρκετές συστάσεις συμμόρφωσης στη διοίκηση, οι οποίες όμως δεν βρήκαν ανταπόκριση: «Είναι κάποια πράγματα που ζητάμε καιρό τώρα να διορθωθούν στο σφαγείο.
Ο δήμαρχος Σαπών δηλώνει ρητά ότι πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι το σφαγείο να παραμείνει ανοιχτό και ήδη εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μάλιστα, θα υπάρξει και σχετική εισήγηση: «Ήδη γίνανε κινήσεις και νομίζω θα έχουμε αποτέλεσμα σε κοντινό χρονικό διάστημα.

  Στη συνέχεια, για την ενημέρωση των φίλων μας, σας παραθέτουμε διάφορα δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων για το συγκεκριμένο θέμα.

http://www.xronos.gr/epikairotita/megalemporoi-sta-dimotika-sfageia-sapon

https://www.xronos.gr/oikonomia/loyketo-sto-sfageio-ton-sapon


Την Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014, η τοπική εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟΨΗ" έγραφε:

ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ΣΑΠΩΝ
«Σε λίγες μέρες αναμένεται να λειτουργήσουν τα Δημοτικά Σφαγεία Σαπών». Αυτό δήλωσε ο κ. Δήμαρχος κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, απαντώντας σε ερώτηση της ελάσσονος αντιπολίτευσης, η οποία μετέφερε στο σώμα την αγωνία των κτηνοτρόφων και των κρεοπωλών της περιοχής. Μακάρι να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές και να δοθεί ένα τέλος στην ταλαιπωρία όλων των εμπλεκομένων με τα σφαγεία. Σε διαφορετική περίπτωση η κατάσταση για την τοπική κτηνοτροφία και την τοπική οικονομία θα γίνει ακόμη χειρότερη.

   30/5/2018: Επαναλειτουργούν τα Δημοτικά Σφαγεία Σαπών.

  Διαβάσαμε στον τοπικό τύπο της Ροδόπης ότι επαναλειτουργούν τα Σφαγεία των Σαπών, μετά από τις παρεμβάσεις που έκαναν οι αρχές του Δήμου.   Να τί γράφει το σχετικό δημοσίευμα.

Ένας σοβαρός αγώνας του Δήμου τελεσφόρησε την Τετάρτη 30 Μαίου 2018 με την επαναλειτουργία των δημοτικών σφαγείων Σαπών.
Το χώρο επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών Γιάννης Σταυρίδης με τους Αντιδημάρχους Οσμάν Σεντάτ και Χαράλαμπο Τσάτσα και διαπίστωσε την εύρυθμη λειτουργία τους.
Κατόπιν ο κ. Σταυρίδης έκανε την εξής δήλωση:
«Σήμερα επαναλειτούργησε μία σημαντική υποδομή για ολόκληρη την περιοχή μας και τον κτηνοτροφικό κόσμο της , τα δημοτικά σφαγεία Σαπών.
Ο Δήμος από την πρώτη στιγμή δίνει έναν αγώνα προκειμένου να εκσυγχρονίσει και να κρατήσει ζωντανή αυτή την υποδομή. Ξεπερνάμε τις αντιξοότητες και προχωρούμε υλοποιώντας το πρόγραμμά μας .
Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου αλλά και εκείνους τους θεσμικούς φορείς που μας συμπαραστάθηκαν σε αυτή την προσπάθεια .Ειδικότερα θέλω να ευχαριστήσω εκείνους που στάθηκαν δίπλα στο Δήμο από την πρώτη στιγμή ,πίστεψαν στην προσπάθεια και αξιολόγησαν την υποδομή αυτή ως κορυφαία για την οικονομία της περιοχής .
Καλώ τους κτηνοτρόφους και τους επαγγελματίες της Θράκης να εμπιστευτούν τα δημοτικά σφαγεία και να συνεργαστούν με τον Δήμο που δεν σταματά εδώ αλλά συνεχίζει στη βάση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.»  (30/05/2018)....



Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ./Αδαμίδης Μ./Αχμέτ Σιαμπάν

Βαλασιάδης Θ./Βασιλειάδης Ηλίας/Βογδανίδης Ι. / Βραδέλης Κ.

Γιαννόπουλος Η./Γιουφτσιάδης Κ./Γουναροπούλου Βεν./

Εξηντάρης Θεολόγος/Ευσταθόπουλος Νικ./ Ευσταθόπουλος Καλ./

Ζαμπογιάννης Θεοδ./

Καραλέξης Σ/Καραμουσαλίδης  Χρ./Καφετζής Α./  Καραβασίλης Βασ/ Κεραμυδάς Γ/Κεχαγιάς Άγγελος/ Κιασήφ Μεμέτ/Κιρκινέζης Ιωάν/Κουσίδης Νικ./ Κυριαζίδης Βασ./

Μπεκιαρίδης Γ./Μπερμπέρ Μεμ/

Λιπορδέζης Γ./

Μαλλίδης Δημ./Μαυρίδης Χαρ./Μπακιρτζής Δημ./  Μπακιρτζής Φωκίων/Μπεκίρ Χουσεΐν/

Νάνος Αλέξιος/

Ουρεϊλίδης Ι./Ουστά Αλή Μουστ/

Παγώνης Κ/Παπαδόπουλος Μιχ./Πάππος Δημήτριος/ Πασχαλιδής Κων./Παυλίδης Ιωάννης/Πέτρογλου Ι./  Πίνιος Ι./Ποάλας Κ./Ποτουρίδης Γαβ./Πρασίδης Αθ.

Ρεφειάδης Παναγ/ Ρούφος Αντ/ Ρωμαΐδης Θωμάς/

Σιδεράς ΓεώργιοςΣκαμνός Χρ/ Σκοπιανός Δημ./ Σταυρίδης Αλεξ./

Τσανίδης Στ./Τραμπίδης Πασχ./ Τσιάκος Θ./

Χαρισιάδης Παν./ Χασάν Αλή Γκ./ Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήσ.


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com