12 Απριλίου 1962: Οι επίσημοι της εποχής προσέρχονται στην εκκλησία. Δεν μπορώ να εξηγήσω την ημερομηνία με το είδος της γιορτής. Από τα πρόσωπα αναγνωρίζω το Δήμαρχο Σαπών Χρ. Τσιτσώνη, το Διοικητή Φρουράς Πέτρο Κονδυλάκη, (συγγενής με τον ποιητή και συγγραφέα Ιωάννη Κονδυλάκη), το Διοικητή του Αστ. Τμήματος Σαπών Δρούλια, το Θ.Μπακιρτζή, Δημ. Σύμβουλο και τους Μιχ. Κωφίδη και Ξεν. Βασιλειάδη, υπαλλήλους του Δήμου. 


 Aπό την ίδια ημέρα κατάθεση στο ηρώο. Ψάλτες οι Μπομποτάς και Μακρής.


28 Οκτωβρίου 1962: Από την κατάθεση στεφάνων στο ηρώο. Την εποχή εκείνη οι μαθητές των σχολείων δεν περιοριζόταν απλά μόνο στην κατάθεση, αλλά απήγγειλαν και κάποιο σχετικό ποίημα. Συη φωτογραφία βλέπω πολλά γνωστά μου πρόσωπα. Ήταν η χρονιά που ήμουν ΣΤ' τάξη στο δημοτικό σχολείο. Ο μαθητής που απαγγέλει είναι ο Δημητρακόπουλος Κων. ενώ στο βάθος διακρίνω τους δασκάλους Κώστα Καρυπίδη και Άννα Ανθοπούλου Κοναξή, η οποία κρατάει τα φύλλα των ποιημάτων, προκειμένου να βοηθήσει τους μαθητές αν λησμονήσουν κάτι από το ποίημα. Οι συμμαθήτριές μου Κομνηνακίδου και Κονδυλάκη, η αδερφή μου Πόπη, στο Γυμνάσιο και ο Θόδωρος Ζαμπογιάννης. (Αρχείο φωτογραφίας: Γ. Ψωμιάδης).


25 Μαρτίου 1964. Τιμητικό άγημα από άνδρες του Τάγματος Εθνοφυλακής Σαπών αποδίδει τιμές στα επίσημα πρόσωπα: Χρ. Τσιτσώνη (δήμαρχο), Κονδυλάκη Πέτρο (διοικητή Φρουράς), Θεοδ. Μπακιρτζή (δημ. Σύμβουλο). Για όσους δε γνωρίζουν οι άνδρες των ΤΕΑ (Τάγμα Εθνοφυλακής Αμύνης) ήταν πολίτες που είχαν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και η πατρίδα τους είχε κατατάξει σε ομάδες με τέτοια οργάνωση ώστε να τους καλεί σε περιόδους δύσκολες για την αμυντική της προστασία. Μια από τις υποχρεώσεις τους ήταν η συμμετοχή τους στις παρελάσεις.



1964 - Kατάθεση στεφάνου από το διευθυντή του Γυμνασίου Σαπών Λουρίκα Κων.


1966 - Kατάθεση στεφάνου από το διευθυντή του Γυμνασίου Σαπών Κατρανιά Ε.


Γύρω στα 1970. Ο Δήμαρχος Σαπών Χρ. Τσιτσώνης, ο Διοικητής του Τ.Ε.Σαπών Νικόλαος Ροδαράκης, ο Διοικητής του Α.Τ. Σαπών Κουρούμαλης και αριστερά ο γυμνασιάρχης Ελενίδης, αποδίδουν τιμές στη σημαία. Τη φωτογραφία μου έστειλε η Ιωάννα Ροδαράκη, που σήμερα ζει στις Σέρες, αλλά θυμάται με νοσταλγία ένα κομμάτι της ζωής της που έζησε στον τόπο μας στα μαθητικά της χρόνια.


25 Μαρτίου 1972. Παρελαύνει το Δημοτικό Σχολείο Σαπών. Προηγούνται των τμημάτων τρεις από τους μαθητές με μουσικό ταλέντο!  Τυμπανιστές οι οποίοι έδιναν το ρυθμό στα υπόλοιπα παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο γινόταν παλιότερα όλες οι παρελάσεις στον τόπο μας μας, όταν δεν υπήρχε ακόμη η Φιλαρμονική του Δήμου. Βέβαια, το 1972 υπήρχε η Φιλαρμονική στον τόπο μας, ίσως όμως ήταν μια πρωτοβουλία του σχολείου να παρελάσει με τα δικά της παιδιά!  Από αριστερά ο Χαράλαμπος Ρεφειάδης, ο Δηήτρης Μαυρόπουλος και ο Σάκης Κυριτσάκης. (Αρχείο: Δημ. Μαυρόπουλου).


1972 - Kατάθεση στεφάνου από εμένα! Ως τί; Κανονικά θα έπρεπε την κατάθεση να  κάνει ο πατέρας μου, ως εκπρόσωπος των Επαγγελματιών, αλλά αυτός ανέθεσε την αποστολή σε μένα ... και τότε τα παιδιά υπάκουαν στους γονείς!


28 Οκτωβρίου 1975: Αν και η φωτογραφία έχει ηλικία 37 χρόνων, είναι από τις πιο νέες του θέματος! Μαθητές του δημοτικού σχολείου Σαπών παρελαύνουν ανάμεσα στο πλήθος του κόσμου, που όπως πάντα τα χρόνια εκείνα ήταν σε μεγάλο αριθμό. Το αναφέρω αυτό για να εκφράσω την απογοήτευσή μου βλέποντας άδεια πεζοδρόμια ακόμη και στα σημεία κοντά στους επισήμους στην παρέλαση της 28/10/2012!   Παρατηρώντας τη φωτογραφία βλέπω ότι το περίπτερο του Νίκου Κουσίδη δεν υπάρχει στη γνωστή για τους παλιούς Σαπαίους θέση. Λόγω της διάνοιξης του δρόμου προς το Γυμνάσιο είχε μεταφερθεί σε άλλη θέση. Από τους μαθητές αναγνωρίζω τους: Γιάννη Κιρκινέζη του Αλέκου (σημαιοφόρος), Χρυσούλα Κεχαγιά, Τασούλα Βαΐδου, Γιάννη Δημόπουλο, και Σούλα Μαυρίδου και κάποιες από τις μαθήτριες, όπως η Νικολέτα Ισπυρλίδου και Λίτσα Καραμουσαλίδου. Διακρίνεται και ο δάσκαλος Δημήτριος Μανάβης. (αρχείο φωτογραφίας: Βίκη Κιρκινέζη). Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερη Άποψη.


28 Οκτωβρίου 1975: Την ίδια ημέρα με την προηγούμενη φωτογραφία. Εδώ βλέπουμε τους επισήμους. Επάνω στην εξέδρα ο τότε Δήμαρχος Σαπών Δημοσθένης Κρυστάλλης. Δίπλα του ο ιερέας πατέρας Νικόλαος Γρηγορόπουλος και ο στρατηγός Δ/ντής της 2ης Μεραρχίας. Οι αξιωματικοί είναι της 2ας Μεραρχίας Πεζικού, που τότε ήταν εγκατεστημένοι στις Σάπες. Άλλα πρόσωπα είναι οι Λέτη Αικατερινή και Παναγοπούλου Παναγιώτα, διευθύντριες αντίστοιχα του Γυμνασίου και του Δημοτικού σχολείου. Πίσω τους ο Ελ. Κουσίδης, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Πανταζής Βασίλειος, δημοτικός σύμβουλος, στην άκρη δεξιά ο διοικητής του Αστ. Τμήματος Σαπών Ιωάννης Πανουργιάς. Αριστερά του δημάρχου ο Βραδέλης Δημήτριος με το μικρό του γιο Στέλιο, δίπλα ο Χαράλαμπος Καρατσάης και ο Στράτος Μπακιρτζής. Η φωτογραφία ανήκει στο αρχείο του Δήμου Κρυστάλλη, τον οποίο και ευχαριστώ.


 28 Οκτωβρίου 1976: Η σημαία του Γυμνασίου Σαπών με σημαιοφόρο τη Μαρία Γιουφτσιάδου. Εκείνη τη χρονιά ήταν η πρώτη φορά που επιτρεπόταν στα κορίτσια να γίνονται σημαιοφόροι! Μέχρι τότε ήταν ανδρικό προνόμιο. Αριστερά ο συμμαθητής της Ευάγγελος Γιαννελάκης, ο άνθρωπος που πρόσφατα γνώρισα μέσω του face book και χάρηκα για έναν αξιόλογο και ειλικρινή άνθρωπο. Σήμερα είναι γεωπόνος και εξαίρετος ποιητής (έχω αφιερώσει σελίδα στην επιλογή "άνθρωποι και ασχολίες". δεξιά είναι ο Κώστας Καφαλής, πίσω η μαθήτρια Μπαμπατζή και στη μέση ο Γ. Ρούφος. Για το κορίτσι πίσω από το Βαγγέλη υπάρχουν αμφιβολίες.


Σάπες 1980: Από την παρέλαση της Α' Γυμνασίου Σαπών. Το τμήμα μαθητριών παρελαύνει μπροστά από τους επισήμους. Τη φωτογραφία μου έστειλε η Νευριγιέ Ντελή, που διακρίνεται πρώτη αριστερά. Αναγνωρίζω λίγα πρόσωπα, όπως της Κατερίνας Γιαννακοπούλου. Στη φωτογραφία παρατηρώ ότι δεν υπάρχει  πλάτανος μπροστά από την πλατεία. Λέγεται ότι μετά το σφράγισμα του πηγαδιού που υπήρχε εκεί ο τεράστιος αιωνόβιος πλάτανος ξεράθηκε σιγά σιγά και την εποχή εκείνη τον ξερίζωσαν. Αργότερα φυτεύτηκε άλλος.


Σάπες 1981: Και αυτή η φωτογραφία είναι από την παρέλαση μαθητριών την επόμενη χρονιά. Αν και η φωτογραφία δεν είναι ιδιαίτερα καθαρή μπορείτε να παρατηρήσετε τις κατοικίες που διακρίνονται πίσω από τις μαθήτριες. Το περίπτερο του Γιώργου Κουσίδη, το καφενείο του Χουσεΐν, τη διώροφη κατοικία που επάνω ήταν το οδοντιατρείο της Μαργαρίτου και κάτω τα μαγαζιά του Κώστα Μπακιρτζή (ποτοποιείο) και Αραμπατζή (παντοπωλείο).  Σήμερα η κατοικία αυτή έχει γκρεμιστεί και στη θέση της έκτισαν οι αδερφοί Τσαβδάρη. Φωτογραφία: Νευριγιέ Ντελή.


Σάπες 1986-87. Πέρασαν λίγα χρόνια και τα ίδια σχεδόν κορίτσια τώρα φοιτούν στην Γ' Λύκείου. Παρελαύνουν μπροστά από τους επισήμους. Και οι τρεις παραπάνω φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο της Νευριγιέ Ντελή την οποία και ευχαριστώ για την διάθεσή τους. Μερικές από τις μαθήτριες που αναγνωρίζω είναι η Βούλα Πετμεζά, Ασημένια Γιαννακοπούλου, Πούλια Πεχλιβάνη, Άννα Βασιλειάδου η Νευριγιέ Ντελή, Κουγιουρούκη Μάγδα, Γιώτα Δαγκάλη και η Ουρανία Κυμπαρίδου.



Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ./Αδαμίδης Μ./Αχμέτ Σιαμπάν

Βαλασιάδης Θ./Βασιλειάδης Ηλίας/Βογδανίδης Ι. / Βραδέλης Κ.

Γιαννόπουλος Η./Γιουφτσιάδης Κ./Γουναροπούλου Βεν./

Εξηντάρης Θεολόγος/Ευσταθόπουλος Νικ./ Ευσταθόπουλος Καλ./

Ζαμπογιάννης Θεοδ./

Καραλέξης Σ/Καραμουσαλίδης  Χρ./Καφετζής Α./  Καραβασίλης Βασ/ Κεραμυδάς Γ/Κεχαγιάς Άγγελος/ Κιασήφ Μεμέτ/Κιρκινέζης Ιωάν/Κουσίδης Νικ./ Κυριαζίδης Βασ./

Μπεκιαρίδης Γ./Μπερμπέρ Μεμ/

Λιπορδέζης Γ./

Μαλλίδης Δημ./Μαυρίδης Χαρ./Μπακιρτζής Δημ./  Μπακιρτζής Φωκίων/Μπεκίρ Χουσεΐν/

Νάνος Αλέξιος/

Ουρεϊλίδης Ι./Ουστά Αλή Μουστ/

Παγώνης Κ/Παπαδόπουλος Μιχ./Πάππος Δημήτριος/ Πασχαλιδής Κων./Παυλίδης Ιωάννης/Πέτρογλου Ι./  Πίνιος Ι./Ποάλας Κ./Ποτουρίδης Γαβ./Πρασίδης Αθ.

Ρεφειάδης Παναγ/ Ρούφος Αντ/ Ρωμαΐδης Θωμάς/

Σιδεράς ΓεώργιοςΣκαμνός Χρ/ Σκοπιανός Δημ./ Σταυρίδης Αλεξ./

Τσανίδης Στ./Τραμπίδης Πασχ./ Τσιάκος Θ./

Χαρισιάδης Παν./ Χασάν Αλή Γκ./ Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήσ.


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com